Заговорът за преврат в Германия: Как QAnon опасно навлиза в Европа

Знаме на крайнодясна организация в Германия със символи на QAnon. Снимка: видеокадър
Експертите твърдят, че за разлика от групировки като Ал Кайда и ИДИЛ, при QAnon няма централизирана структура или ръководство, които да бъдат набелязани

В сряда германските специални части арестуваха 25 предполагаеми членове и поддръжници на организация за вътрешен тероризъм, обвинявайки ги в заговор за сваляне на правителството на страната и назначаване на принц Хайнрих XIII Ройс, потомък на германското кралско семейство, за държавен глава. Операцията беше проведена от около 3000 полицаи и служители на специалните части в ранни сутрешни рейдове, пишат Джошуа Кийтинг и Хая Химелман в анализ за The Grid.

Освен Хайнрих сред арестуваните са член на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, който е работил в парламента, руска гражданка и редица бивши германски военни.

Според служителите на правоприлагащите органи тежко въоръжената група е сформирала правителство в сянка, което е планирала да постави на власт, ако заговорът успее, макар че не е ясно колко близо са били до осъществяване на плановете си. Прокурорите твърдят също, че групата е била силно повлияна от онлайн конспирацията QAnon, която има силно въздействие върху американската политика.

Крайно десният тероризъм в Европа има дълга история, но участието на QAnon в този случай ще предизвика някои въпроси. Онлайн конспиративното движение, което наред с други схващания твърди, че има заговор на политическия и медийния елит, замесен в поклонение на Сатаната и трафик на деца за сексуални цели, и представя бившия президент Доналд Тръмп за спасителна фигура, може да изглежда типично американско. Но както Grid вече съобщи, QAnon е “ конспиративна мрежа“, която се припокрива с други вярвания и е много адаптивна към нови политически контексти.

Това ѝ позволи да пусне корени в Европа, особено в Германия, където е възприета от крайно десни екстремисти и неонацисти, както и от други крайни антисистемни групи, включително привърженици на алтернативното здраве „Ню ейдж“ и антиваксъри. Разрастването на движението беше ускорено от ответната реакция срещу ограниченията за коронавируси и усилията за ваксиниране срещу ковид. Голяма част от света за пръв път забеляза дейността на QAnon в Германия през август 2020 г., когато тълпа от протестиращи срещу правилата за коронавирусите, много от които носеха знамена и атрибути на QAnon, се опита да щурмува Райхстага, германския парламент. След арестите в сряда движението ще бъде още по-трудно за пренебрегване.

Идеологията на QAnon се вписва в други десни конспиративни движения

Според изявление на прокурора от Федералния върховен съд на Германия 25-те заподозрени са свързани с QAnon, както и с Reichsbürger (Граждани на Райха) – крайнодясно, бяло супремасистко движение. „Членовете на групата следват конгломерат от конспиративни митове, състоящ се от разкази на така наречените идеологии Reichsbürger и QAnon“, заявиха федералните прокурори. „Те са твърдо убедени, че в момента Германия се управлява от членове на така наречената „дълбока държава“.

Има значително припокриване между QAnon и движението Reichsbürger в Германия, донякъде подобно на американските „суверенни граждани“, което смята, че съвременната германска държава е нелегитимен конструкт и че границите на Германската империя от 1937 г. все още съществуват. Райхсбюргерите са свързани с редица актове на насилие, включително убийства на полицейски служители. Според властите арестуваните тази седмица също са били свързани с движението. Според оценките, движението, което има около 21 000 членове, „действа в малки групи и виртуални мрежи, но също така включва и отделни лица, които не са обвързани с никакви структури“, според Ройтерс.

Даниел Кьолер, директор на Германския институт за изследване на радикализацията и дерадикализацията, обяснява пред Джошуа Кийтинг от Grid в материал, който е направил, докато е бил репортер за Slate, че QAnon „е просто естествено допълнение към техния [на Райхсбюргерите] начин на мислене“.

Федералните прокурори заявиха, че групата е започнала да планира нападение през ноември 2021 г. Подготовката е включвала „закупуване на оборудване, провеждане на обучение по стрелба и набиране на нови членове“. Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че групата е използвала платформата за съобщения Telegram и се е срещала в имот, собственост на член на групата.

„Според актуалното състояние на разследването, разкритата днес предполагаема терористична група се ръководи от фантазии за насилствено сваляне на властта и конспиративни идеологии“, написа в Туитър Нанси Файзер, германски федерален министър на вътрешните работи и общността.

Групата, в която участват бивши членове на германската армия, е била готова да използва „насилие“ и „военни средства“ с намерението да „премахне съществуващия държавен ред в Германия и да го замени със собствена форма на управление“.

Според доклад на NewsGuard подкрепата на QAnon е започнала да набира сила в Германия още през 2017 г. Привържениците на QAnon подклаждаха конспиративната теория #Pizzagate от 2016 г., в която се твърдеше, че Хилъри Родъм Клинтън и други представители на Демократическата партия са замесени в мрежа за сексуални контакти с деца, действаща от пицария във Вашингтон. През март 2017 г. германската версия на консервативното издание Epoch Times написа материал със заглавие „#Pizzagate: Вълна от изчезнали деца във Вашингтон алармира гражданите – полицията няма обяснение“, твърди докладът на NewsGuard.

От 2018 г. до 2020 г. уебсайтовете и групите на QAnon започват да се появяват в европейските социални медийни канали, се посочва в доклада. По-конкретно в Германия групата във Facebook #QAnon 2020 Facts (която междувременно е изтрита) само за няколко месеца е набрала 5000 последователи. Вече изтритият немски канал на QAnon в YouTube Qlobal Change е имал 99 600 абонати, се отбелязва в доклада.

QAnon набра скорост в Европа по време на ковида

В САЩ броят на смъртните случаи, свързани с терористи, мотивирани от крайно десни убеждения, вече надхвърля тези, свързани с джихадисти от 11 септември насам. Изследователите в областта на борбата с тероризма и служителите на правоприлагащите органи все повече насочват вниманието си към QAnon и свързаните с него конспирации като остра заплаха за сигурността – по същия начин, по който някога гледаха на ислямския екстремизъм. (Това е обрат в сравнение с годините, предшестващи бунтовете от 6 януари, когато американските правоприлагащи органи често бяха обвинявани, че омаловажават десния екстремизъм).

Според анализ на Центъра за стратегически и международни изследвания между 2018 г., когато движението се появява за първи път, и 2021 г. с QAnon са свързани 22 инцидента и заговора с насилие в САЩ – девет от тях могат да бъдат класифицирани като тероризъм, включително лошо планиран заговор за убийство, насочен срещу президента Джо Байдън, и въоръжено нападение на язовира Хувър.

В Европа, където джихадистките терористични атаки все още са по-често срещани от десния терор и където QAnon е по-скорошен внос, движението не е получило толкова внимание – но това започва да се променя. QAnon в Европа се развихри благодарение на реакцията срещу затварянето на затвори и изискванията за ваксинация. В допълнение към опита за щурм на Райхстага, неотдавнашен доклад на правоприлагащата агенция на ЕС Европол документира нарастващ брой „заплахи, отправени срещу политици, правителствени представители и здравни органи“

През октомври 2021 г. финансираното и организирано от QAnon отвличане на момиче във Франция от дома на баба му от майка му (привърженичка на конспирацията) привлече значително медийно внимание в цяла Европа. Смята се, че този инцидент е първото престъпление в Европа, свързано с движението.

През 2020 г. крайно десен екстремист на име Тобиас Ратхен уби 11 души при стрелба в два шиша бара, посещавани от турски имигранти в град Ханау, Германия, преди да убие майка си и себе си. Описван в последвалите доклади като „изключително онлайн“ личност, публикациите на Ратхен в социалните мрежи показват, че той е привърженик на теорията за „Голямото заместване“ – конспирация, популярна и сред американските привърженици на QAnon, според която политиците и еврейските елити са в сговор, за да вкарат в Запада небели имигранти.

Макар че никога не е споменавал директно QAnon, Ратхен се придържа и към редица други теории, свързани с движението, включително една, според която американските военни измъчват деца в мрежа от подземни военни бази.

Случаят в Ханау подчерта степента, до която убежденията в стил QAnon често се припокриват и съчетават с други крайно десни каузи. „QAnon е почти като паразит. Той просто се закача за тези други екстремистки движения и се приобщава към тях“, казва Колин Кларк, изследовател в областта на борбата с тероризма и екстремизма в Центъра „Суфан“, пред Grid.

Европейските правителства започват да правят това, което направиха техните американски колеги: да поставят по-голям акцент върху десния екстремизъм като цяло. Наскоро германското правителство обяви план, състоящ се от 89 мерки за справяне с десния екстремизъм на обществено ниво. Министерството на отбраната на страната също обяви мерки за борба с нарастващия проблем с проникването на крайнодесни в армията на страната.

„Това е огромна повратна точка за Европа“, каза Кларк. „Те бяха толкова фокусирани върху джихадистите и все още имат по-голям проблем с домашния джихадизъм, отколкото ние, но се борят и с възхода на крайната десница.“

Кларк казва, че едно от предизвикателствата при справянето с проблема е, че за разлика от групировки като Ал Кайда и ИДИЛ, когато става въпрос за QAnon, няма централизирана структура или ръководство, които могат да бъдат набелязани.

След това има и аспект, свързан с Русия: Ню Йорк Таймс съобщи, че една от арестуваните в сряда е руска гражданка и че групата, извършила опита за преврат, поне се е опитала да се обърне към руското правителство във връзка с плана; не е ясно дали са получили отговор. Това ще породи нови опасения относно степента, в която подкрепяните от руското правителство усилия за дезинформация играят роля в разпространението на конспиративни теории. В САЩ също така се наблюдава все по-голямо припокриване между теориите, прокарвани от кремълската пропаганда, и тези, произлизащи от форумите на QAnon.

„Руснаците винаги изникват в тези истории, нали?“ отбелязва Кларк. „Те се опитват да засилват въпросите, предизвикващи разделение, много от които са конспиративни. Именно това е ключов компонент от дейността им в пространството на социалните медии. Това за тях е ниско висящ плод и когато погледнете как обвързва западните агенции за сигурност, занимаващи се с тези неща, те очевидно получават възвръщаемост на инвестициите.“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.