„Кромид“, „Няма вирус“ и …жертвите са над 1% от населението у нас – графики, данни

Таблица на института „Джонс Хопкинс“ (отляво надясно): общ брой заразени, общ брой починали, процент смъртност от ковид, починали на 100 хил. жители по страни. България се нарежда на второ място в света по жертви след Перу.

Няма вирус, това е обикновен грип, „кромид“, тестовете са фалшиви, лъжат ни за жертвите, от ваксините се умира, те са с цел намаляване на населението, световна конспирация, предпазните мерки са излишни, фашизъм, пръскат ни с кемтрейлс, за да ни карат да се ваксинираме, да печели Биг фарма и т. н.

Този набор от вярвания, с позоваване на „научни“ източници и непризнати авторитети, критици на официалните данни, владеят голям процент от българите. Резултатът е, че сме от страните с най-много жертви вследствие пандемията и с най-малко ваксинирани. По-точно България е на второ място в света по смъртност на 1 млн. жители, след Перу, за целия период на пандемията досега. А смъртността от вируса у нас е към 3%, което е около три пъти над средното за света.

Данните за починали от ковид у нас надминаха 38 хил. от началото на декември. Кой както иска да ги оспорва, това са преди всичко починали в болници хора, с диагноза и тестове.

Но по-важно е, че т. нар. свръхсмъртност в България от началото на 2020 г. до края на 2021 г., надхвърля 82 хил. души според данни от статистиката и от най-високите в света, според публикация в сп. „Лансет“. Това е броят на починалите в повече от средното за предишните 5 години (виж графиките за умирания по седмици в България от НСИ). Това означава, че почти 1,3% от населението у нас са починалите вследствие на ковид епидемията, ако се имат предвид данните от последното преброяване.

Каквото и да приказват неверниците в епидемията и смъртността, има нещо много просто – за свръхсмъртност лъжа няма. Това е най-точната статистика – по смъртни актове. На база смъртните актове се издават документи за наследници, прекратяват се пенсии и т. н. Няма как да пишеш един жив човек умрял, още по-малко ако става дума за хиляди. Дори за някой да е записано неправилно като причина за смъртта ковид, нищо не може да обясни защо има такава свръхсмъртност и защо съвпада с вълните от смъртност на пандемията.

Графика на НСИ за умиранията по седмици през последните 5 години. С лилав цвят е 2020 г., с жълт 2021, с червен 2022. Виждат се четири пикови вълни със свръхсмъртност.

Причините за свръхсмъртността са няколко – или има починали поради усложнения и странични ефекти седмици и месеци след оздравяване от ковид, или са влошени други заболявания поради мерките в болниците, които отменяха планови операции, рехабилитации и др.

Статия в американски медицински сайт (виж тук) от септември тази година на д-р Георги Маринов, биолог от Станфордския университет, в съавторство с Антони Рангачев и Младен Младенов, анализира пандемията в България.

Според цитираните данни жертвите при ковид вълните, включително със свръхсмъртността, изглеждат така:

Първа вълна от края на 2020 г.(B.1.x варианти на вируса): приблизително 19 000 жертви;

Втора вълна от пролетта на 2021 г. (Алфа вариант на вируса): около 15 000 жертви;

Трета вълна от втората половина на 2021 г. (Делта вариант): около 28 000 жертви;

Четвърта вълна от началото на 2022 г. (Вариант Омикрон BA.1): приблизително 7000 жертви.

Смъртни случаи от ковид 19 общо в света по седмици до началото на декември. Графика с данни от СЗО на информационния портал „Уълдометър“.

Изследваният период е до началото на 2022 г., и според д-р Маринов трябва да се добавят още между хиляда и две хиляди умрели до 1 септември. В сравнение с други публикации, той цитира по-малка свръхсмъртност – около 69 хил. към онзи момент, което пак е над 1% от населението според последното преброяване.

Съпротивата срещу предпазните мерки у нас мина по всички линии – неподчинение и оспорване, маските не пазели, били вредни, локдаунът също, ваксините били „непроверени субстанции“, вирусът се лекува с чай, лимон и аспирин и т. н. Докато в цивилизованите страни по света се ваксинираха и дисциплинирано спазваха мерки. Водещи по процент на ваксинирани са страни като Куба и Китай, които няма как да са подвластни на световната конспирация. В Русия, която също е независима от западните държави, ваксинацията надминава 65% от населението. А в Западна Европа надхвърля 80% от населението.В България е към 30%.

Данните за починали от ковид, брой заразени, брой излекувани, брой поставени дози ваксина, процент неваксинирани сред заразените и сред смъртните случаи. Данните са от българския официален информационен портал за ковид.
Графика на НСИ за умиранията по седмици. Със син цвят е средно за 2015-2019 г., С жълт – 2020, с лилав 2021, с червен 2022 г. Пиковете през 2020-2022 съвпадат с ковид вълните и превишават броя на регистрираните като починали от ковид.
Брой починали от ковид от началото на епидемията до края на ноември. Данните са от СЗО в информационния портал за ковид „Уърлдометър“. Учени изчисляват, че реалният брой на жертвите от ковид, преки или косвени, е не 6,5 млн., а към 18 млн.
Таблица с брой заразени на 1 млн. жители и брой починали на 1 млн. жители към 7 декември 2022. България е на второ място по жертви в света след Перу. Данните са от СЗО в информационния портал за ковид „Уърлдометър“.
Карта на света с данни за процента ваксинирани по страни. С кафяво и бежово са страните с до 30% ваксинация, със светлозелено – до 65%, с тъмнозелено -над 80%. България се нарежда сред африкански държави по ниво на ваксинация. Графика: Ню Йорк таймс
Карта на света с данни за процента ваксинирани по страни. С кафяво и бежово са страните с до 30% ваксинация, със светлозелено – до 65%, с тъмнозелено -над 80%. България се нарежда сред африкански държави по ниво на ваксинация. Графика: Ню Йорк таймс

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.