Пропагандистите на Путин в паника: Ако не спечелим в Украйна, всички ще бъдем съдени за военни престъпления

Олга Скабеева и Владимир Соловьов. Снимка: от тв екрана
С намаляването на руската подкрепа за войната пропагандната машина на Кремъл излиза с ново послание

През последните два месеца подкрепата за войната на Кремъл срещу Украйна е спаднала драстично сред руското население – около 20%, според няколко проучвания, включително едно, проведено по поръчка на Кремъл. И тъй като тази подкрепа спада, водещите руски пропагандисти представят нови аргументи в полза на продължаването на войната.

Вече не става дума само за „денацификация“, „демилитаризация“ или често чуваните речи за спасяването на Русия от злия, бездушен Запад. Сега най-влиятелните гласове в страната посочват вероятността от създаването на трибунал за военни престъпления и предупреждават, че – в случай на поражение на Русия – не само президентът Владимир Путин и неговите висши лейтенанти ще бъдат обвинени; дори обикновените руснаци ще бъдат съдени.

С други думи, ако сте руски гражданин, по-добре подкрепете тази война с всички сили и докрай. В противен случай може да се окажете задържани и преследвани от „Запада“.

В изданието на 27 ноември на най-популярното руско политическо телевизионно токшоу „Неделя вечер с Владимир Соловьов“ водещият разговаря с друг рупор на Кремъл – Маргарита Симонян, оглавяваща канала RT.

Симонян се оплакваше – както често прави – че войната не е водена достатъчно решително. И тогава тя използва две думи, които не бях чувал досега по руската телевизия – поне не в този контекст: „Хага“.

Симонян започна, като каза, че руснаците „от висшите кръгове“ се притесняват, че една по-ожесточена атака срещу Украйна може да означава обвинения от Хага, където се намира Международният наказателен съд. След това тя превърна това в аргумент за тотална война – всичко, за да се избегне поражението.

„Слушайте, това, от което трябва да се страхуваме, е загубата; трябва да се страхуваме от позора“, каза тя. „Ако все пак загубим, Хага … очаква дори и чистача, който мете паветата зад Кремълската стена!“

Повече безразборни атаки срещу украински градове, твърди Симонян, няма да имат никакво значение по отношение на обвиненията във военни престъпления – намеквайки, че Русия вече е направила достатъчно, за да оправдае обвиненията на Хага: „И какво от това, че още един квартал на Киев ще остане без електричество?“

„Да се страхуваш от Хага означава да не влизаш в гората“, добави тя, перифразирайки известна руска поговорка („Ако се страхуваш от вълци, не влизай в гората“).

Аргументите ѝ бяха ясни: ние, руснаците, не трябва да се страхуваме да действаме брутално; единственият начин да избегнем Хага е, ако спечелим, а ако загубим, всички ние може да се окажем подсъдими за военни престъпления.

Това е изкривена и извратена логика – смесица от „кого го е грижа за още няколко зверства – ние вече сме извършили много“ и идеята, че кремълските чистачи и други обикновени руснаци могат да се окажат подсъдими заедно с Путин и неговите командири. Но изопачените и изкривени аргументи са редовна характеристика на тази война, поне от руска страна.

Слушайки Симонян, например, си спомних, че доста преди инвазията, още през април 2021 г., говорейки в същото токшоу, тя беше обещала, че в случай на пълномащабна война в Украйна Русия ще превземе страната за 48 часа.

„Ще разгромим Украйна за два дни“, каза тогава Симонян. „Какво има да се побеждава, за Бога?“

Което може да помогне да се обясни защо не бях много притеснен, когато чух Соловьов да завършва неделния си сегмент по този начин: Ако Украйна спечели войната, каза той, „няма да има Хага. Ако [Русия загуби], тогава целият свят ще бъде в руини“. Като в ядрен Армагедон.

Какво показват социологическите проучвания

Новите послания на Кремъл идват в момент, когато подкрепата за това, което Путин все още нарича своя „специална военна операция“, започна да ерозира. В първите месеци на войната, въпреки неуспехите на руската армия, войната беше популярна в Русия. Както и Путин; собствените му рейтинги на одобрение всъщност се повишиха непосредствено след нахлуването в Украйна и останаха високи, дори след като силите му се оттеглиха от Киев, а „операцията“ му забуксува по други направления.

Сега подкрепата за войната спада и най-добрите доказателства за това идват отвътре в самия Кремъл.

Правителствената Федерална служба за сигурност (ФСБ) провежда редовни проучвания на общественото мнение за Кремъл и неведнъж през последните няколко месеца резултатите от тези проучвания са изтичали. На 30 ноември най-популярната независима медийна платформа в Русия „Медуза“, която сега работи извън Русия, съобщи, че е получила достъп до резултатите от проучване на общественото мнение, поръчано от режима и проведено от ФСБ „само за вътрешна употреба“.

Проучването показва, че 25 % от руснаците подкрепят продължаването на войната, което е спад от 57 % през юли. Въпросът за преговорите даде подобен отговор: Днес около 55% от анкетираните подкрепят преговорите за мирно уреждане, а през юли този процент беше 32.

Проучванията на ФСБ и на други организации сочат, че първите признаци на промяна в общественото мнение се появяват в края на септември, след като на 21 септември Путин обяви мобилизация на руските мъже за войната. Тази мобилизация може и да е била военна необходимост, но тя предизвика ответна реакция; около 200 000 руснаци напуснаха страната, а много от тези, които останаха, започнаха да се съмняват в разумността на продължаването на борбата в Украйна.

Проучване, проведено през октомври от центъра „Левада“, единствената голяма независима социологическа организация в Русия, предизвика подобни реакции: 57% заявиха, че подкрепят или вероятно биха подкрепили мирните преговори с Украйна. Само 27% изразиха подкрепа за продължаване на войната. Две по-малки социологически агенции – „Руско поле“ и „Хроники“ – стигнаха до сходни заключения с някои по-подробни детайли: По-младите и по-незаможните руснаци са по-малко склонни да подкрепят войната, а тези, които получават новините си по телевизията, са по-подкрепящи от тези, които търсят информация в социалните мрежи. (Нищо чудно – руската телевизия е мястото, където се появяват постоянно такива като Соловьов и Симонян).

В един от докладите, посветени на различните социологически проучвания, се дават две ясни оценки: „Ядрото на убедените привърженици на войната е много по-малко“ и „времето работи срещу войната“. Всичко това може да помогне да се обясни защо беше необходимо ново послание.

„Всички ние ще бъдем виновни“

Соловьов и Симонян бяха може би най-известните медийни личности, които отправиха предупрежденията за трибунал за военни престъпления, който би могъл да обхване огромни части от руското население. Но ако тяхното послание изглеждаше като някакво бунтарство, скоро те се сдобиха с компания.

Миналата сряда руската телевизия „Първи канал“ използва най-популярното си предаване, за да изтъкне същата теза. Водещата Олга Скабеева описа потенциалните последици от руско поражение в Украйна:

„Пази Боже, не го допускаме и дори не го казваме на глас – каза тя, – но… да предположим, че нещо се случи и страната ни не е в състояние да победи? Тогава трябва да изхождаме от факта, че ще бъдат предявени претенции към всички без изключение. Независимо от това дали се намират в Руската федерация или извън нея. Тези руснаци, които са извън нея, вероятно ще бъдат незабавно арестувани. Дали са били съучастници на режима на Путин, или просто са „минавали наблизо“ – това няма да има значение. Всички ние ще бъдем виновни!“

Скабеева използва първоначалния аргумент за Хага и го прави едновременно конкретен и плашещ. Всички онези стотици хиляди руснаци, които избягаха от страната след февруарското нахлуване в Украйна? Те биха били изложени на риск, ако Русия загуби войната. Масите, които избягаха по-късно, след заповедта на Путин за мобилизация през септември? Те също щяха да бъдат в беда.

„Затова трябва да изхождаме от факта, че на карта е поставено буквално съществуването на страната и съществуването на всеки гражданин на Руската федерация, а на карта е поставен и нашият бъдещ живот, нашият донякъде безгрижен живот“, предупреди Скабеева. „Затова, за да се избегнат трибуналите в Хага, завеждането на наказателни дела, обезщетенията, репарациите, за да не се случи нищо от това, е необходимо такова засилване на военните действия! Необходимо е да се настоява така, че [украинците] да се обърнат към нас за примирие или мир“.

Ето го и това, кристално ясно: трябва да спечелим войната. Трябва да направим всичко, което е необходимо. В противен случай всички ние ще бъдем заклеймени като военнопрестъпници.

Посланието – и посланиците

Тъй като съм бил водещ в руска телевизия и познавам хората, които правят тези изявления, знам много: Това не са случайни разсъждения на няколко влиятелни телевизионни водещи. В това, което може да се нарече вертикала на властта на Путин, популярните пропагандисти са висшите офицери в информационната война и техните гласове не са независими. Всяко послание, което излъчват, е проверено и благословено или от главнокомандващия, или от близкото му обкръжение.

Което навежда на мисълта, че Путин и/или неговите висши помощници отчаяно търсят още едно основание за продължаване на борбата и че са се спрели на идеята да всеят нов страх сред руския народ: Вашето безразличие или несъгласие с войната е опасно. Ако Русия загуби в Украйна, може да бъдете погълнати от този западен звяр, известен като Хага.

Политологът Абас Галямов, който някога е бил текстописец на Путин, а сега живее в Прага, се спря на препратките към Хага в своя канал в Телеграм в четвъртък.

„Фактът, че пропагандата започна да говори по този нов начин – „утре е Хага“ – може да отразява промяна в обществените настроения, регистрирана от кремълската социология“, написа Галямов.

За да заявя очевидното, аз не съм професионален психолог. Но познавах лично повечето от сегашните руски пропагандатори. Напълно съм сигурен, че те се събуждат с мисли за Хага и трибунала за военни престъпления. Може би го и сънуват. Не мога да знам какво трябва да е за тях да седят сега там, по руската телевизия, и да се опитват да плашат останалата част от населението. Сякаш искат всички руснаци да сънуват същите кошмари.

В по-голямата си част това са начетени и добре информирани хора. И затова те трябва да знаят също, че когато преди почти осем десетилетия злодеите на нацизма бяха призовани пред Нюрнбергския трибунал, на подсъдимата скамейка застанаха не само военачалниците, но и пропагандистите.

Превод е-вестник

* Станислав Кучер (1972) е изтъкнат руски журналист, кинодокументалист и тв водещ в изгнание.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.