Раул Кастро отпуска примката, за да укрепи комунизма

Наследникът на Фидел позволи на кубинците да имат мобилни телефони и да си купуват телевизори, но съществени промени в страната липсват

Раул Кастро управлява Куба откакто брат му Фидел се разболя преди 19 месеца, но направените в това време промени са плахи и не засягат политическата система в страната. Снимка: Ройтерс

Така не са постъпвали нито Ленин, нито Маркс, нито дори Фидел Кастро. Мерките за насърчаване на харченето на пари в Куба обаче са далеч от капиталистическия свободен пазар и може да помогнат на комунистическата система и нейния нов президент да оцелеят.
През последната седмица с набързо издадени укази правителството на Раул Кастро отмени някои презрени ограничения, вдигна забраните върху купуването на електрически уреди, микровълнови печки и компютри, покани средностатистическия кубинец да влезе в отдавна забранявани курорти и обяви, че всеки може законно да притежава свой собствен мобилен телефон.

Може би ще има и още. Носят се упорити слухове, че правителството може да отмени ограниченията върху пътуването и да толерира частната стопанска инициатива, която ще позволи на повече хора да започнат собствен малък бизнес. Надеждите, че може да бъде коригирана системата на двойна валута, която прави недостъпни вносните продукти за повечето кубинци, предизвикаха търсене на песото. „Ще купуваме все повече и повече,“ каза пенсионерът Роберто Авила. „Това е бъдещето на Куба, и това е едно силно бъдеще“.

Куба все още е далеч от представата за потребителски рай. Почти всеки кубинец е на държавна работа и печели средно 408 песо (12 евро) на месец, въпреки че мнозина получават долари от работа в туризма или от роднини в чужбина. Средният кубинец работи цели пет месеца, за да спечели достатъчно да си купи нискокачествено DVD, което американецът може да плати с минималната надница за пет часа работа.

Като премахва правила, които обикновените кубинци мразят, Раул Кастро може да отприщи призиви за по-дълбоки икономически и политически промени в еднопартийната комунистическа система. От друга страна малките промени може просто да изострят апетита на кубинците. „Мерките, които позволяват на кубинците да купуват DVD и всичко останало, целят просто да развличат хората, каза Майт Мол, 45-годишен инженер на държавна служба. Те всъщност не са важни, защото не решават нищо“.

Някои кубинци се тревожат, че дори тези незначителни мерки ще създадат класово напрежение и омраза между хората на държавни заплати и тези с достъп до долари. Очевидно Раул Кастро се надява, че по-голямата покупателна способност ще отвлече вниманието от евентуални търкания.

Жена продава домашно приготвени банички на улица в Хавана. Въпреки промените, въведени от Раул Кастро, бедността в страната е голяма и има опасност да доведе до недоволство. Снимка: Ройтерс

Ясно е, че 76-годишният президент засили популярността си и така засега даде отговор на съмненията, че правителството на Куба може да оцелее без харизматичния му брат Фидел. „Ако прослойките с ниски доходи имат достъп до стоки от първа необходимост като храна, дрехи и строителни материали, и могат да купуват и продават жилища и да ги използват като допълнителна гаранция, няма значение дали има значителна разлика в доходите. Хората ще са като цяло по-добре“, казва Кармело Меса-Лаго, икономически експерт по Куба в Питсбъргския университет. „Това именно се случи в Китай и Виетнам“, уточнява той.

Говори се, че новият президент е почитател на реформите за свободен пазар, които позволиха на тези страни да направят поврат в икономиките си, без да променят еднопартийния комунистически контрол, въпреки че според високопоставени служители Куба няма да тръгне по стъпките на Китай и Виетнам. „Хранителният“ елемент в уравнението може да бъде дълбоко засегнат от друга инициатива, разгласена тази седмица. Правителството отдава под наем непродуктивна държавна земя на частни фермери и кооперативни дружества за отглеждане на култури за директна продажба като кафе и тютюн, и дава по-големи средства на производители за основни продукти като мляко, месо и картофи. С течение на времето това може да доведе до намаляване на хроничния недостиг на храна и да промени лицето на кубинското селско стопанство. За правителството не е нещо ново да позволява на частни фермери да облагородяват държавна земя, но този път то разрешава на фермерите да купуват оборудване и стоки от държавни складове и така премахва главната пречка пред техния успех.

Всички промени, въведени едва месец след идването на власт на Раул, са мерки, срещу които Фидел упорито се противопоставяше от десетилетия. Той публично заявяваше, че дори най-малката инциатива за засилване на икономическите и социални свободи може да създаде „новобогаташи“ в Куба и да унищожи тежко отстояваното социално и икономическо равенство на острова.

Раул обеща да се съветва с брат си по всички важни въпроси, но дори и по-големият Кастро да не харесва случващото се, си мълчи. Възстановяващ се от неизвестна болест на тайно място, 81-годишният Фидел пише есета на всеки няколко дни, които засягат международни въпроси, и не споменава нищо за всекидневнието в Куба.

След разрешението кубинците да притежават мобилни телефони пред магазина за мобилни телефони Cubacel в Хавана няма опашка. Повечето местни жители нямат достатъчно пари, за да си купят апарат. Снимка: Ройтерс

Последните промени на Острова на свободата са далечен спомен от перестройката и гласността, но сред кубинските интелектуалци има движения и за по-големи свободи. Тази седмица Раул Кастро председателства Конгреса на Съюза на кубинските писатели и художници и изслуша призивите им за по-открит дебат за „механизмите за контрол и държавна цензура“. „Ясно е, че няма връзка между културното измерение на революцията и принципите, които широки сектори от народа са установили за себе си“, казва в изявление организацията, която е крило на Комунистическата партия и в миналото беше използвано за налагане на идеологическа дисциплина.

Ако не бъдат направени повече промени, които да са от полза за повечето кубинци, липсата на тази връзка може да доведе до недоволство. „Хората може да са развълнувани от възможността да се разхождат по магазините и в лобитата на хотелите, но скоро ще се изнервят, че не могат да си позволят повече от това да гледат”, казва Хуан Антонио Бланко, кубински преподавател в Онтарио, Канада. „Това правителство е напълно сляпо, ако не вижда, че седи върху динамит, допълва той.Те трябва да направят нещо повече от това, което „се продава“ на международните медии.“

Ето какви ограничения отмени Раул Кастро, след като стана президент на Куба. Кубинците вече могат:
– законно да сключват договори за мобилни телефонни услуги;
– да отсядат в луксозни хотели или да плащат за използване на техните бази;
– да посещават плажове и забележителности, достъпни досега само за туристи;
– да наемат коли;
– да купуват DVD-плеъри и други уреди, а скоро и компютри;
– фермерите могат да използват непродуктивна държавна земя, за да отглеждат култури за директна продажба като кафе и тютюн;
– фермерите могат да купуват съоръжения и стоки от държавни складове без специално разрешение.

Освен това в плановете на правителството е включено да:
– позволи на кубинците да пътуват свободно в страната и вероятно в чужбина;
– увеличи покупателната способност на песото – валутата, в която повечето кубинци получават заплатата си;
– намали ограниченията върху работата на свободна практика и малките частни стопански инициативи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.