Франс прес: Как издирват „колаборационисти“ на руснаците в Херсон

Жители на Херсон посрещат украинските войски. Снимка: видеокадър

„Излезте напред! Да ви виждаме ръцете, покажете си документите!“ – на брега на река Днепър край град Херсон в Южна Украйна въоръжени с автомати „Калашников“ полицаи са взели на мушка двама мъже, слезли от лодка.

Сцената се разиграва на десния бряг, надолу по течението, близо до освободения на 11 ноември от войниците на Киев град след осем месеца окупация от руските части, които се оттеглиха на левия бряг на реката.

Случаят демонстрира атмосферата на подозрение, която властва в Херсон, където властите се опасяват, че има хора, които са сътрудничели на руснаците или продължават да го правят, и се опитват да ги издирят.

Двамата мъже се евакуират от един от островите до източния бряг – сива зона, в която украински сили отсъстват и която на практика е под контрола на Москва, макар че руски войници сякаш не се забелязват.

„Евакуацията не е позволена, освен ако е до пристанището (в Херсон). Тук е незаконно“, обясни пред Франс прес един от полицаите. На пристанището „има длъжностни лица, които отговарят за „стабилизационните мерки“ и проверяват дали някой е участвал или не в подобно сътрудничество, уточни той.

Проверката се оказва кратка – две ракети падат на малкото островче на 200 м от брега и оттам се вдига облак черен дим. Река Днепър е новата фронтова линия. Двамата мъже и служителите на реда се отдалечават, бягайки, в търсене на укритие. Разпитът ще продължи, след като ситуацията се успокои.

Засилено полицейско присъствие

След въодушевлението от освобождаването Херсон продължава да живее под засилен полицейски контрол – много силен и видим.

Контролни пунктове на изходите от града, патрули по улиците – мъже в сини униформи проверяват документите за самоличност, задават въпроси, претърсват багажниците на автомобилите, издирвайки „колаборатори“.

„Тези хора са тук от осем месеца. Те работят за руския режим и сега ние имаме информация и документи за всеки един от тях. Полицейските ни служби знаят всичко за тях и всеки един ще бъде наказан“, заяви за АФП губернаторът на Херсонска област Ярослав Янушевич.

На голямо кръстовище в края на мост, който води към индустриалната пристанищна зона, възрастен човек се приближава до един от полицаите, проверяващи автомобилите и минувачите. Той ги пита откъде може да напълни с вода двете туби, които носи.

„Казвате, че живеете тук, но не знаете откъде да си налеете вода?“, задава на свой ред въпрос подозрителният полицай. Възрастният човек е накаран да извади фотокопие на документ за самоличност от джоба си, за да се легитимира.

Пропускателен контрол се осъществява и на гарата, откъдето жители продължават да напускат града с влак всеки ден.

Агенция Франс прес забеляза отделна зала на гарата, в която петима служители на реда седят пред малки бюра и разпитват всеки напускащ.

Да се издадат „предателите“

На няколко големи булеварда вече няма пропагандни плакати, възхваляващи Русия – на тяхно място са сложени други, които прославят освобождаването на Херсон.

Има обаче и други, които насърчават жителите да издават тези, които са сътрудничели на руските сили. „Изпратете информация за предателите тук“, се казва на един от плакатите, на който има посочен кюар код за сканиране и телефон за връзка.

„Това ни помага да ги идентифицираме и да знаем дали са на територия под наш контрол“, обяснява губернаторът на областта.

„По-голямата част от информацията, която получаваме, идва от местното население след кратки разговори (…). Анализираме също така профилите в социалните мрежи и продължаваме с онлайн наблюдението“, каза пред АФП Андрий Ковани, началник на отдел „Връзки с обществеността“ в херсонското полицейско управление.

След полицейските разпити разследването се поема от украинските служби за сигурност. По думите на заместник-министъра на вътрешните работи на Украйна Евген Енин повече от 130 души вече са задържани за колаборационизъм с руснаците в Херсонска област.

Попитани пред един от плакатите, повечето жители подкрепят издаването. Четиридесетгодишният Павел (който не пожела да разкрие истинското си име) смята, че „е полезно да се търсят предатели и колаборационисти. Трябва да помогнем на въоръжените ни сили в залавянето на тези, които са работили за Русия“.

След освобождаването на града руските удари са насочени към енергийната инфраструктура, но също и срещу жилищни сгради. Много хора загинаха.

„Нашите домове също са обстрелвани в момента. И мисля, че колаборационистите помагат (на руските войски) да се прицелват в къщите ни“, подчертава 35-годишната Ирина.

На обратното мнение е Вячеслав, който вярва, че „всички колаборационисти са избягали на другия бряг“ на Днепър. „Тук всички сме (украински) патриоти“, смята 47-годишният мъж.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.