Защо Габровски не е в час и докъде ще добутат този кабинет Франкенщайн?

Проф. Николай Габровски. Снимка: от тв екрана

Кандидатът за министър-председател проф. Габровски заяви оптимистично, че очаква всички партии да гласуват за кабинета му и дори да го изберат с пълно мнозинство. Това показва колко е неадекватен за ролята, за която са го избрали. Няколко партии заявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, дори отказаха да разговарят с Габровски, а той оптимистично заявява, че всички ще гласуват за него.

Габровски може и да е специалист в своята област, но на политическата сцена е аматьор, който не е в състояние да се справи като премиер на страната. Каквото и да приказват клакьорите на Борисов в медии и социални мрежи, Габровски не става и за смокиново листо, зад което да се крие Борисов.

Проектокабинетът му очевидно не е съставен от него. Два месеца президентът Радев не дава мандат на „победителя” в изборите с неговите 67 депутати, за да може т. нар. задкулисие да уговори подкрепа за кабинет на ГЕРБ. Да договарят под масата министри – по малко хора на президента, най-много на Борисов, за най-важните за министерства, в които се въртят най-много пари – регионалното, транспорта, земеделското, еврофондовете. Прозират и интересите на ДПС, без чиято подкрепа в парламента не може да мине правителство.

Така съставеният кабинет е като един Франкенщайн, съшит от патоанатом, не от неврохирург. Най-много в него са калинките на ГЕРБ, бивши зам.-министри и шефове в държавната администрация през 12-годишното управление на Борисов. Сега изтикани като кандидати за министри. Лансирани са двама, свързани с БСП – Меглена Плугчиева за министър на екологията, която очевидно не е в този лист по настояване на Корнелия Нинова. Оставила се да бъде употребена от ГЕРБ, възможно е да е лансирана от президента. Също и Мартин Захариев за министерство на туризма, който беше депутат от гражданската квота на БСП.

Меглена Тачева, която беше министър на правосъдието в кабинета на НДСВ и при Тройната коалиция, също е противоречива фигура. Била е шеф на „Феста холдинг” на Петя Славова, включващ „Инвестбанк”, по времето, когато там се разиграха много скандали. Срещу Тачева има и прокурорска преписка със заключение за престъпление по служба от 2007 г., която тихо е прекратена.

В проектокабинета се виждат

 

политически номади като Прошко Прошков,

 

започнал като общински съветник от ДСБ и кмет от ДСБ-СДС, критик на ГЕРБ, минал в ръководството на ДБГ на Кунева и после общински съветник от ГЕРБ.

Неадекватна е кандидатурата за вътрешен министър на Благородна Макева, направила кариера под ръководството на ГЕРБ в МВР, минала и през службата за прикриване на корупцията КПКОНПИ. Като нея е и кандидатката за министър по еврофондовете, герберски кадър Малина Крумова, която като шеф на Агенцията по безопасност на движението искаше да ограничава правото на хората над 60 години да шофират. След шумен скандал предложението да тестват начесто шофьорите над тази възраст, в проектозакона залегна, че това ще става с шофьорите над 70 години.

Кандидатът за енергиен министър е сочен като защитник на интересите на „Газпром” – като шеф на „Булгаргаз” е подписал анекс, с който се спират доставките на азерски газ. Това беше причина да го отстрани от поста правителството на Петков. (Виж повече биографични подробонсти за кандидатите за министри тук).

Има и хора от служебния кабинет на Янев, гинеколог за министър на образованието, за здравеопазването – близък колега на предишния министър на ГЕРБ Костадин Ангелов и т. н.

Дали този кабинет може да мине в пленарна зала?

Всичко е възможно. Премиер се гласува отделно, с над ½ от гласовете на присъстващите депутати, след това се гласува анблок и състава на министерския съвет. Тоест, ако не влязат в зала някои партийни групи, ГЕРБ + ДПС + „Български възход” със своите 115 депутати могат да изберат този кабинет.

Но той ще бъде също толкова уязвим после, когато останалите партии поискат вот на недоверие, ще могат да го свалят пак с половината гласове от присъстващите, а и всички да присъстват, те са повече от избралото го малцинство.

Преди изборите три партии заявиха категорично, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ – „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП. Заявиха го повторно и след изборите. Едва ли ще се отметнат и при гласуването на кабинета. Едва ли БСП ще пристане на ГЕРБ, след всички клетви, и след като лансират хора от партията им без да са одобрени от нейното ръководство. Пророчествата на конспираторите, че като кажат „от „Козяк” и ГЕРБ ще направи „евроатлантическо“, антируско правителство с „Продължаваме промяната” и „Демократична България” не се сбъднаха.

От „Възраждане” заявиха на пресконференция, че ще подкрепят само кабинет с техен мандат.

Вторият мандат ще отиде в ПП, които вероятно също няма да направят правителство на малцинството. И третия мандат най-вероятно ще отиде в „Български възход”, които очевидно са вкарани в парламента като патерица на Борисов. Вече се чува тук и там, че като кандидат за премиер в третия мандат ще предложат пак проф. Габровски. Това е сигурен път към нови избори.

За любителите на парламентарна аритметика:

ГЕРБ 67 депутати

ДПС 36 депутати

Български възход 12 депутати

ПП 53 депутати

Възраждане 27 депутати

БСП 25 депутати

ДБ 20 депутати

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.