Мехмет Али Агджа: Във Ватикана има тайно досие за отвличането на Емануела Орланди

Колаж от афишите за обявените за издирване Емануела Орланди и Мирела Грегори, публикувани в италиански медии и социални мрежи

Мехмет Али Агджа, турчинът, който през 1981 г. стреля по папа Йоан Павел Втори на площад „Свети Петър” във Ватикана, твърди, че във Ватикана има тайно досие, отнасящо се до отвличането на 16-годишната Емануела Орланди, съобщават агенция АНСА и сайтът Ти Джи 24. 

Орланди – дъщеря на ватикански служител, изчезна в Рим на 22 юни 1983 г. на връщане от урок по флейта. Версиите за съдбата й бяха много и една от тях бе дори обвързана с атентата срещу папата и с турската групировка „Сивите вълци”, определяна като националистическа, крайнодясна или неофашистка, чийто член е бил Агджа. Според една от версиите Орланди е била отвлечена от групировката, за да бъде разменена после за Агджа, излежавал в италиански затвор присъдата си за покушението срещу папата. Според друга версия зад отвличането на Емануела Орланди стояла италианската престъпна група „Маляна”.

В писмото, адресирано до брата на Емануела Орланди – Пиетро Орланди, Мехмет Али Агджа казва: „Във Ватикана със сигурност съществува тайно досие за Емануела Орланди. Ако Ватиканът беше невинен по този въпрос, отдавна щеше да предаде този документ на семейство Орланди или на италианските власти, но не може да го направи, защото по този начин ще се самообвини (за отвличането на момичето)”.

Според Агджа Емануела Орланди е била в центъра на една изцяло ватиканска интрига. Нейното отвличане било свързано с отвличането на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезна безследно на 7 май 1983 г. в Рим, около 40 дни преди изчезването на Емануела Орланди.

Емануела Орланди е била „поверена още от началото на грижите на монахини ”, пише още Агджа на брата на момичето. Емануела освен това си дала сметка за ролята, която й била отредена в цялата тази история и я приела напълно спокойно, казва Агджа и твърди, че е научил всичко това основно от испански свещеник, който го посетил първо в Италия, а после и в Истанбул. Това бил „духовник, който е воден от неподправена вяра, който познава тайнствата на света и не лъже”, казва Агджа, но не споменава името му.

В писмото си до Пиетро Орлани Агджа, който сега живее в Турция с италианската си съпруга, пише още: „Папа Войтила (Йоан Павел Втори) вярваше дълбоко в третата тайна от Фатима и мисията, която Бог му бе поверил или покръстването на Русия. Ето защо след атентата папа Войтила лично искаше да обвиня за покушението българските тайни служби и следователно съветското КГБ”.

„Наградата за моето сътрудничество, което ми предлагаха и за която аз претендирах, беше освобождаване от затвора след две години. Но можех да бъда освободен само при условие че президентът Сандро Пертини (начело на Италия по онова време – бел.ред.) ме помилва и точно поради тази причина Емануела и Мирела бяха похитени”, пише още Агджа. Тук той пояснява, че Пертини не се е подавал на манипулиране, визирайки, че е нямало как той да бъде убеден да помилва Агджа. Затова били похитени двете момичета, за да бъде засилен натискът. „Отвличанията на Емануела и на (Мирела) Грегори бяха по решение на ватиканското правителство и извършени от хора от ватиканската тайна служба, която е много близка до папата”, казва още Агджа.

Под „третата тайна от Фатима” той има предвид твърдението за явяване на Богородица на три деца във Фатима, Португалия, на които Богородица разкрила три тайни. За третата тайна се смята, че може би е предрекла покушението срещу папата. 13 май, денят в който се смята, че Богородица се явила на децата, се чества от католиците като празник на Девата от Фатима. Датата съвпада с датата на покушението срещу Йоан Павел Втори и някои вярват, че Богородицата от Фатима го е спасила от смъртта на този ден през 1981 г.

Относно писмото на Агджа – Пиетро Орланди, братът на Емануела, казва, че това са тълкувания и версии на Агджа за истината, за които той лично не може да каже дали са достоверни или не, защото не разполага с доказателства. „Единственото нещо, за което съм съгласен с него, е, че идеята за отвличането на Емануела се е зародила във Ватикана”, казва Пиетро Орланди.

От откъсите от писмото, адресирано от Агджа до Пиетро Орланди, които са цитирани в италианските медии, не става ясно точно как според Агджа цялата история, за която той пише – обвиняването на българските тайни служби и следователно на КГБ за атентата срещу папата и отвличането на Емануела Орланди и Мирела Грегори, за които той твърди, че са извършени от ватиканската тайна служба, биха довели до покръстването на Русия, за което Агджа твърди, че е била мисия, поверена от Бога на папа Йоан Павел Втори.

Пиетро Орланди и Агджа проведоха тайна среща през 2010 г. Агджа пък беше помилван през 2000 г. от президента на Италия Карло Адзелио Чампи със съгласието на папата. След това бе екстрадиран към Турция, където излежа присъда за убийство на журналист.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.