Туитър: Защо Илон Мъск блокира профилите на журналисти (обновена)

Илон Мъск купува Twitter. Снимка: видеокадър

Туитър блокира профилите на няколко известни журналисти, писали наскоро за собственика на социалната мрежа Илон Мъск. Милиардерът коментира случая с думите, че правилата за забрана на публикуването на лична информация важат за всички, включително и за журналистите, предаде Ройтерс.

„Правилата за доксинг се отнасят за „журналистите“ така, както за всеки друг“, посочи Мъск в публикация в Туитър. „Доксинг“ е понятие, означаващо публично разкриване на сведения за дадено лице без неговото разрешение.

В сряда Туитър блокира @elonjet, профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Мъск чрез използването на публично достъпни данни. Милиардерът заплаши собственика на профила със съд и дори заяви, че огласяването на тези данни е застрашило сина му.

„Няма никакъв проблем да ме критикуват постоянно, но има проблем да разгласяват местонахождението ми в реално време и да излагат семейството ми на опасност“, добави Мъск. Засега няма официален коментар от Туитър.

Тези блокирания стават факт след нееднократни обещания от страна на Мъск, че след като през октомври купи Туитър за 44 милиарда долара, ще спазва свободата на словото. Той възстанови профила на бившия президент Доналд Тръмп, който беше блокиран от Туитър заради действията му около щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

„Надявам се и най-върлите ми критици да останат в Туитър, защото в това се състои свободата на словото“, написа Мъск през април.

Сред замразените вчера профили са тези на социалната мрежа „Мастодонт“ (Mastodon) и на журналистите от Райън Мак от „Ню Йорк таймс“, Дрю Харуел от „Вашингтон пост“, Дони О’Съливан от Си Ен Ен и Мат Байндър от новинарския сайт „Машабъл“ (Mashable). Замразена е и регистрацията в социалната мрежа на независимия журналист Арън Рупар.

„Тазвечершното блокиране на Туитър профилите на редица известни журналисти, включително и на този на Райън Мак от „Ню Йорк таймс“ е спорно и неуместно. Нито Райън, нито „Ню Йорк таймс“ е получил обяснение за причините. Надяваме се профилите на всички журналисти да бъдат възстановени и Туитър да даде задоволително обяснение за действията си“, заяви говорител на „Ню Йорк таймс“.

Си Ен Ен определи блокиранията на профилите като „импулсивни и неоправдани“ действия, но добави, че те не са изненада. Телевизионната мрежа посочи, че е поискала обяснение от Туитър и допълни, че по-нататъшните ѝ отношения със социалната мрежа ще зависят от отговора, който ще получи.

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова определи днес като „притеснително“ блокирането на профили на журналисти в „Туитър“ и увери собственика на социалната мрежа Илон Мъск, че скоро ще последват санкции в рамките на европейското законодателство, предаде Франс прес.

„Новините, свързани с блокирането на журналисти в „Туитър“ са обезпокоителни“, написа в самата платформа Йоурова и напомни, че законът за дигиталните услуги, който трябва да влезе в сила за технологичните гиганти през лятото догодина „постановява спазване на свободата на медиите и основните права“. „Илон Мъск трябва да знае това. Има червени линии. И санкции, разбира се“, допълни тя.

Коментар по темата дойде днес и от германското министерство на външните работи, посочва АФП. „Свободата на журналистиката не трябва да може да се блокира и отблокира по желание“, написаха от министерството в Туитър над скрийншот с блокирани профили. „По тази причина, имаме проблем с „Туитър“, допълниха от ведомството.

Заместник-говорителят на германското правителство Волфганг Бушнер също използва платформата, за да изрази „лично мнение“. „Блокирането на профили на журналисти в „Туитър“ е недопустимо. Ако това продължи, ще напусна платформата“, написа той. Бушнер напомни, че както той, така и германското правителство имат профили и в социалната мрежа „Мастодонт“. 

Сред замразените вчера профили са тези на американските журналисти Райън Мак от в. „Ню Йорк таймс“, Дрю Харуел от в. „Вашингтон пост“ и Дони О’Съливан от Си Ен Ен. Повечето от тях написаха коментари, след като в сряда Туитър блокира профил, който следеше в реално време пътуванията на личния самолет на Илон Мъск.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.