Глупави хора в Брюксел, арестували зам.-шефката на парламента. Я, как щеше да стане у нас…

Задържани от полицията пари в брой при обиските в Брюксел. Снимки: Европол

 

 

Глупави хора са тези в Европейския парламент (ЕП). Много глупави. Ето, вижте сами.

Уличили евродепутатка и зам.-председател на ЕП в подкуп. И я арестували. Претърсили й къщата, намерили пари. Някакви 640 000 евра. И я уволнили. И я махнали отвсякъде. Е, тя твърдяла, че нищо такова няма, ама те пак я уволнили. Нея, Алфата на парламентаризма.

Глупава Алфа, сами виждате. Глупава, че прави такива неща в Брюксел. Ако това се беше случило в България, то:

1. Алфата щеше веднага да даде обилна пресконференция, че не е вярно.

2. Огромна група депутати от нейната партия щяха да обградят къщата на Алфата.

3. Щяха да пеят революционни песни.

4. След час Алфата щеше да даде нова пресконференция, че е вярно, но знае кой е Матю Хари, който е оставил парите.

5. Партийни дейци щяха да се опитват да спрат полиция и прокуратура.

6. Нямаше да допускат да се извърши претърсване.

7. След още час Алфата щеше да даде нова пресконференция, че някакви случайни хора са влизали в стаята й и са носили чанти с пари, кюлчета, пистолети и „Винету“, част 2.

8. Партийни фенове щяха да крещят „На кого ни оставяш, майчице“.

9. Няколко професора щяха да са по всички телевизии и да викат, че това е посегателство върху демокрацията.

10. След още час Алфата щеше да даде поредна пресконференция, че нищо не е вярно, защото Президентът на ЕС я е следил с дрон в банята.

11. На другата сутрин Алфата щеше да направи изявление, че е време да се рестартира демокрацията в Европа и предлага нов текст на Магна Харта.

12. По обяд щеше да предложи рестарт на ЕС и нови съюзни документи.

13. Към вечерта ще предложи да се рестартира и християнството с нов текст на Новия Завет.

14. После Алфата щеше да повози европейския прокурор по някой мост и да предава на живо по социалките как кара новата си кола.

15. Алфата щеше да каже, че това е обидно, ама наистина обидно. Да я преследват за някакви си 640 000 евра. Хаххахахах, то смешно даже. Алфата е раздала 4 милиарда за магистрала, която даже няма чертежи за проектите си, те за 640 000 са се хванали, шарлатани… Хахаххахаха, аматьори. Палячовци. Смешници.

16. Партийни активисти щяха да крещят по медиите „Кой нареди арестите? Кой?“.

17. Щяха да се пишат писма от цели трудови колективи в подкрепа на Алфата.

18. Няколко прокурорски сдружения щяха да се обявят за реформа в прокуратурата, която да забранява ареста на Алфата.

19. Младежката партийна организация щеше да плати реклами във Фейсбук, как Алфата е най-подготвената.

20. Щяха да й казват Мария Кюри-то на ЕП. Меси било вече заето.

21. На финала Алфата ще предложи кабинет от експерти, който да изведе ЕС от тази тежка политическа криза.

Та, глупави хора, казвам ви, глупости правят. В Брюксел се занимават с корупция, а така да подценяват необятните възможности на България…

Мислите, че се шегувам? И аз вече не знам кое е шега, кое е истина, кое е трагедия. Но едно е сигурно – те започнаха първи.

И последно, малко по-сериозно. Факт е, че навсякъде има корупция. По това си приличаме с други страни. Но се различаваме коренно по начина на реакция. По независимите институции. По демократичните рефлекси. По непоносимостта към корумпирани политици и чиновници.

Да си знаете, като дойде време за гласуване. Спокоен ден!

 

– –

От фейсбук-страницата на автора

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.