„Брутална нощ” показва, че светът тежко затъпява

Дядо Коледа със своя инструмент „черепотрошача“. Снимка: кадър от филма, Юнивърсал пикчърс

Коледен филм, комедия като „Сам вкъщи”, криминале, „черна комедия” – това са анонси за филма „Брутална нощ” (Violent Night), който върви по екраните на света в момента. Винаги има коледни филми, съответстващи на тези изредени категории. И човек може да се излъже да иде на кино с надежда да види нещо такова.

Само че с филма „Брутална нощ” ще се излъже брутално. Многото кървави сцени, които съвсем не се връзват с Коледа, може и да минат за нескопосан хорор. Но толкова чутовно тъп филм трудно може да се намери. Чак се чудиш как е възможно.

При скромен бюджет 20 млн. долара, за три седмици до средата на декември филмът вече има приходи в бокс офиса 59 млн. долара, само в Щатите и Канада. В българския бокс офис филмът е на второ място сред всички нови и стари филми, които се въртят в момента.

Сюжетът, разказан накратко, подвежда – „Навръх Бъдни вечер група въоръжени наемници проникват в имението на богато семейство с идеята да осъществят най-лесния и голям удар в живота си, в размер на 300 млн. долара.” Така пише в анонсите. И който отива в киното и дава 15 лева за билет (колкото е в софийските киносалони), вижда следното – богата баба приема в имението си деца и внуци на Коледа. Има семейни интриги, съперничество между семейства, кой ще спечели благоразположението на бабата. В духа на политкоректността синът има съпруга афроамериканка и малка тъмнокожа дъщеричка, която играе важна роля във филма, за да докара асоциации със „Сам вкъщи”. Дотук добре. Но идват бандитите, които знаели, че правителството е платило някакви си 300 млн. долара на фонд на бабата за някакви помощи в чужбина. А бабата кой знае защо ги скрила в брой в трезор в мазето.

Бандитите взимат семейството за заложници, отварят трезора, а той празен. Притискат фамилията да си каже къде са парите. И се случва нещо непредвидено – появява се стар и уморен истински дядо Коледа, леко къркан, елените му с шейната го изсипват и запрашват нанякъде, а той остава в имението и започва криеница с бандитите.

Дъщеричката прави връзка с радиостанция с дядо Коледа и го насочва да громи бандитите от стая в стая. Дядото с червения нос се ядосва и изважда свой стар боен чук, наречен „черепотрошача”. Дъщеричката подскача радостно: „О, дядо Коледа! Черепотрошача!” Уредът влиза в действие по предназначение. Двама от бандитите търсят скрилата се на тавана дъщеричка, а тя им е приготвила изненада – дълги пирони на стълбите, на които един от бандитите пада и си набива брадата, един дълъг пирон му пробива челюстта и излиза отгоре. И т. н. в този дух. Дядо Коледа действа със замах с черепотрошача. Бандитите намират парите, товарят каквото могат на моторни шейни и тръгват да бягат. Дядо Коледа ги настига, довършва живописно главатаря, с прякор чичо Скрудж.

Всяка сцена е съпроводена с оригинална симфонична музика в класическия канон на Холивуд. Затрогващо коледна в някои моменти с детенцето, драматична и тревожна в екшън сцените.

След като всичко свършва с хепиенд, до кървавите трупове идва шейната на дядо Коледа с еленчетата. Той бащински ги хока по име, качва се и отпрашва. Детето се умилява и му маха за довиждане.

Не е чак касов хит, но стремително нарастващите приходи (59 милиона за три седмици) водят до размисли какво се продава в съвременното кино. Кой знае, може пък да не е толкова страшно, ако половината зрители са излезли по средата на прожекцията. Няма статистика за това. Който опита да го гледа вкъщи на екран, разликата от кино салона е, че може да го спреш веднага, щом усетиш колко е тъп.

Режисьор на този шедьовър е Томи Уиркола, норвежец, завършил в Австралия, който работи с американски продуцентски компании и има зад гърба си няколко нискобюджетни хорор филма, черни екшън комедии без особен успех. И един касово успешен подобен – „Хензел и Гретел: ловци на вещици” – съвременен прочит на приказката от братя Грим.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.