Университетът в Одеса получи генератори от България по време на ракетната атака

Генераторът, дарение от българи, получен в Одеса. Снимка: Юг. Today

Бел. ред. – поместваме публикациите на информационната агенция за Одеска област Юг. Today за отзвука в Украйна при получаването на генератори, осигурени по инициатива и чрез събраните дарения от издателя Манол Пейков.

Южноукраинският национален педагогически университет „К.Д. Ушински“ получи два генератора от благотворителя от българския град Пловдив Манол Пейков. Това съобщи ректорът на учебното заведение Андрий Красножон на страницата си във Facebook, предаде информационната агенция „Юг. Today“.

„Незабавният отговор на „студомора“ и ракетните атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна от страна на нашите чуждестранни приятели е изпращането на електрически генератори в страната в каквото и да е количество, в каквато и да е конфигурация“, – пише ректорът.

От името на всички преподаватели и студенти от университета той благодари на доцента от катедрата по история на Украйна Олександър Середа за установяването на връзка и на българския приятел Манол Пейков за помощта.

Според него генераторите са пристигнали точно по време на поредната ракетна атака. Така че „обучението“ получи „светлина“ изненадващо навреме.

Припомняме, че от 26 ноември активистът от българския град Пловдив Манол Пейков събира дарения за закупуване на генератори за украинците. През това време той е събрал 207 генератора. Други 20 устройства са дарени от българи „в натура“.

Манол продължава да събира помощи за Украйна и специално за българските общности, но устройствата не се дават на всички.

От 26 ноември насам грижовните му сънародници са превели близо 700 000 лева по сметката за събиране на помощи. Тези пари вече са „превърнати“ в 207 генератора. Други 20 устройства са дарени от българи „в натура“. Както вече беше съобщено от информационната агенция „Юг. Днес“, един от тези генератори вече е спасил филмовия фестивал в Болград.

Вчера Манол написа на страницата си във Facebook, че в Украйна са изпратени 23 генератора. И ако всичко е наред с транспорта, повечето от останалите (които вече са разгледани по подходящ начин) ще бъдат изпратени в нашата страна преди Коледа.

В момента активистите разполагат с по-малко от 30 000 лева. Вчера обаче Манол получи молба да изпрати още 53 генератора в Украйна. Писмото идва от български общности в районите Измаил и Болград.

В публикацията си г-н Пейков изброява имената на селата, които молят за помощ, и отбелязва, че едва ли някой в България е чувал за тях. Но „тези села са изцяло (или почти изцяло) населени с българи – хора, които говорят прекрасен древен диалект, хора, които живеят отделени от „тялото“ на своята родина, но я носят в сърцата си“.

Според него става въпрос само за сгради с важни обществени функции: болници, клиники, пожарни, училища, детски градини, предучилищни. А също и катедралата „Преображение Господне“ в Болград. Манол иска също така да им купи генератори преди Коледа и да ги изпрати възможно най-скоро.

Филантропът се надява на подкрепата на съгражданите си, които съчувстват на своите братя, пострадали от руската агресия. Но, както се оказа, някои българи имат съвсем различни чувства по отношение на помощта за украинците. И те ги изразиха не къде да е, а в българския парламент.

Вчера, по време на обсъждането на помощта, която ще бъде изпратена в Украйна, Костадин Костадинов, представител на проруската партия „Възраждане“, който наскоро зае поста председател на Комисията за българите в чужбина, заяви, че генераторите, изпратени в Украйна от Манол, са „предназначени за украинци, а не за етнически българи, живеещи в Украйна“.

Също така, според депутата Кремена Кунева, Костадинов е нарекъл Украйна „фашистка държава“ и за пореден път е заявил, че българите в Украйна уж нямат възможност да учат родния си език.

„Ако има нещо, което не съм очаквал, това са опитите да се представят действията на Манол Пейков, който изпраща генератори за ток на българските общности в Украйна, като нещо лошо, защото те са били предназначени за украинците, а не само за българите там… Да се делят хората, които са били хоспитализирани в Болград, защото руската армия е хвърляла бомби по домовете им, на българи и украинци е ужасно. Това е много отвратително“, споделя мислите си г-жа Кунева.

Самият Манол Пейков реагира на речта на Костадинов. На страницата си във Фейсбук той разказа, че предния ден е провел разговор с последния, по време на който той го е помолил да подари един от генераторите на „културното дружество „Кирил и Методий“ (официално дружеството има малко по-различно име) в Болград.

Не сме изпратили генератора на „културното“ дружество „Кирил и Методий“ в Болград, „препоръчан“ от г-н Костадинов по време на личен разговор с мен, и няма да го изпратим. Първо, защото от три независими (но надеждни) източника научихме, че хората, които управляват въпросната организация 1) имат силна пропутинска ориентация, и 2) не е доказано, че имат добри намерения, и има основателни съмнения, че този генератор може да бъде продаден, а не използван за обществени нужди. И второ, защото дружеството вече провежда срещите си в Дома на културата, където вече изпратихме генератора“ – пише Манол.

Той добави, че значителна част от закупените (и дарени) генератори отиват при етнически българи с украинско гражданство. Получатели на устройствата от първата партида (в която поради ограничения размер на превозното средство имаше „само“ 23 генератора) бяха следните институции:

Средно училище № 16 в българския квартал Тернивка в Николаев, където се намира и българското неделно училище „Тодор Минков“;
Дом на културата „Тернивка“ в Николаев, където се намира и бомбоубежището на българския квартал Тернивка;
Културен център в неофициалната столица на бесарабските българи, Болград (2 единици);
Централизирана библиотечна система на град Болград;
Детска музикална школа в Болград;
Център за физическо здраве в Болград.

Два генератора бяха предадени и на Иван Русев, българин от Бесарабия, който се грижи за природния парк „Тузлийски устия“ в Билгород, Днестърска област.

Що се отнася до споменатото културно дружество, Манол предложи на Костадинов, ако това е толкова важно за него, сам да изпрати генератор на тези хора. В крайна сметка думите трябва да бъдат подкрепени с дела.

„За разлика от него (Костадинов – бел. ред.) и неговите съмишленици, ние – нормалните, уважавани граждани на тази планета – не делим хората на „българи“ и „други“. Хората са преди всичко хора. Огромна част от хората, живеещи на територията на Украйна (както етнически българи, така и други), поради коварното и разрушително нахлуване на съседа от изток, сега се намират в състояние на крайна нужда. Нашите дарения са предназначени за тях“, добави Манол Пейков.

Същото мнение изрази и Кремена Кунева в своя публикация. „Искрено се надявам, че генераторите, които Манол изпрати в Украйна, ще послужат за опазване на живота и здравето на всеки гражданин на страната, независимо от неговия произход“ – пише депутатът.

Трябва да се добави, че в момента потребителите на социалната мрежа активно споделят публикацията на Манол и искат да се преведе основната информация на английски език, за да може да бъде разбрана и в други неславянски страни. Жителите на гагаузките села в южната част на Одеска област също молят за помощ в коментарите. Манол обещава да помогне и на тях.

Юг.Today

Дарителската кампания на Манол Пейков продължава. Можете да я подкрепите на неговата страница.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.