Лъжите за газа, които раздуват по телевизиите

Николай Павлов. Снимка: от екрана

Бел. ред.: След като през лятото Русия спря газа за България (и за Европа), цените скочиха рязко. Към онзи момент всички европейски страни търсеха да купят отнякъде, да си напълнят газохранилищата. Правителството на Петков успява да намери газ, който разбира се е през посредници. Купува го на цена около 40% по ниска от борсовата и напълва хранилището в Чирен, за да има газ за зимата. Цените и по договора с „Газпром“, който ни спира кранчето, зависят и от цената на Нидерландската борса. Тоест обвиненията за висока цена и посредници са демагогия.

Обвиненията, че правителството на Петков спряло доставките от „Газпром“ също са лъжа. Президентът Радев и служебното му правителство, от които се чуват тези обвинения, говорят за хаос, правят кризисни щабове и др., повтарят почти едно към едно предизборните лозунги на ГЕРБ за ред в хаоса, но не възстановяват доставките от „Газпром“.

Есента служебният кабинет обявява търг за доставки на газ и постига малко по-ниска цена, понеже вече няма такова търсене. Бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов, уволнен от правителството на Петков, излиза по телевизиите и обвинява, че правителството е купило на по-висока цена газ през лятото. Борисов, Добрев и др. гербаджии в техен стил също обвиняват по всички телевизии за високата цена, за комисиони и пр. Лъжат хората, които не знаят каква е била цената на борсата тогава, нито какво е било търсенето, нито откъде е могло да се купи газ. Националните телевизии дълго раздухват тези обвинения, без да допуснат някой да обясни, да поканят срещу Павлов или Добрев бившия министър на енергетиката Николов.Тази вечер Александър Николов ще говори в „Денят с Веселин Дремджиев“. Ще пуснем от неговите обяснение.

По-долу е коментар по темата от енергийния експерт Илиян Василев:

 

Милите от БТВ – първо канят Лорер, след това любимия Павлов (бел. ред. – бившият директор на „Булгаргаз”, уволнен от правителството на Петков, с мотив, че е осуетил доставките на азерски газ с подписан от него анекс). За да бъде последен и да няма кой да го опровергава.

Първа лъжа – азерската страна нямала задължение да доставя азерския газ на никоя друга точка освен Комотини и интерконектора. Те, тоест Павлов, били направили така, че да има и друга точка. Така лъжеше Павлов докато Асен Василев не го принуди да покаже договора, в който се вижда, че още от подписването преди години има текст доставка до Комотини ИЛИ ДРУГА НАЙ-БЛИЗКА ТОЧКА на преносната система на Гърция.

Втора лъжа. Павлов успял да спаси договора – той никога не имал нужда от спасяване, ако не бяха усилията на Павлов да направи изкуствено обвързване с интерконектора. Самият факт, че правителството на Петков успя да вкара цялото количество азерски газ от 1 юли 2021 през Неа Месемврия говори за това, че е било възможно, и че е пречило само нежеланието на „Булгаргаз” и Павлов да наеме нужните капацитети. За да има извинение да взема допълнителни количества от „Газпром”.

Да, те вкарали (бел. ред. – правителството на Петков), ама на четири пъти по-висока цена. Значи Павлов се съгласява, че може да се вкара. А сега за цената – именно неговите „оперативни споразумения” издъниха възможността за получаване на цялото количество по оригиналната нефтеноиндексирана цена и азерите се позоваваха именно на договорките с Павлов. Защо не каже въпреки по-високата цена на допълнителните количества дали те бяха по-ниски от цената на „Газпром”? Не само бяха по-ниски, но и бяха по-ниски от цените на които се продаваше нашият газ в Италия – с 20 процента отстъпка.

 

Павлов бил спасил диверсификацията?!

 

– Това е душевно болен човек с някаква мания за непогрешимост. И още спасил интерконектора – има купища писма на Павлов, в които той се опитва да внуши, че ще заведе искове срещу интерконектора за забава. Опита се дори да ангажира азерската страна в повдигане на темата за неустойки и неизпълнение (за гаранцията) към интерконектора за забава, сам се опита да смени ръководството на интеконектора като служебен министър. И стана ясно, че няма как да го направи, защото алтернативен маршрут имаше, и единствената потенциално възможна претенция към интерконектора беше за допълнителните разходи от смяната на точката от Комотини към Неа Месемврия.

Графика за година назад с цените на газа на борсата TTF в Нидерландия, по които се определяше 70% от цената по договора на България с „Газпром“. Цените растат със из без договор заради войната и намалените доставки.

Или посредниците – НИКОГА преди и след него не е правена схема не с един, а с няколко посредника – американски производител – Би Пи – Митилинеос – Колмар – Българска банка близка до Бойко – „Булгаргаз”. При цена на американския производител (на терминал) от 12 евро/МВтч, „Булгаргаз” го вземаше на 22 евро/МВтч.

Битката за разобличаване на схемите на ГЕРБ, в които централна фигура е Павлов, е същностна, защото те са каймак на зависимости и корист, и тяхното разграждане ще нормализира политическата и бизнес среда.

Спирам тук – надявам се от ПП да извадят документите с гриф търговска тайна, от които се вижда, че Павлов много преди 1 януари 2021 година, когато тръгва азерския газ, е искал да се ограничи вземането му „притеснен“, че ако трябва да изпълни целия договор ще се формира излишък от 500 милиона кубически метра, които нямал какво да прави?! Представяте ли си – това било проблем да имаш най-евтиния природен газ в Европа?

 

Продължи да лъже, че нямало достатъчно капацитет

 

на Неа Месемврия (след като не успя с неустойките, прехвърли темата, че нямало достатъчно капацитет). И да, действително, вместо да вземе наличните 28 000 МВтч/д, взе само половината (другите останаха незаети през цялото време на действие на първоначалния срок на допълнителното „Оперативно споразумение” до края на септември 2021 година). А след това, без да съгласува с министър Живков на своя глава намали и този капацитет на 10 000 МВтч/д, с което вече внасяхме под милион кубически метра на ден и то във време, в което цените отлетяха в небесата.

Да припомня защо ме съдеше Делян Добрев – цялата работа отново се върти около казани от мен думи по повод на негови, на ГЕРБ и на Павлов (индиректно) към интерконектора, именнно когато се опитваха да вменят, че забавата на интерконектора е причината да не внасяме азерския газ в пълен обем (което се оказа невярно, поради доказан алтернативен маршрут).

Тъй като съм виждал документите и се чудя на наглостта на Павлов и тези които го подкрепят – те са самоубийци. Няма как да се криете зад търговска тайна и това, че само Павлов знае фактите.

Готов съм да покажа документи по казуса (в „Алтернативата” направих предаване и там показах заглавната страница на писмото на Теменужка Петкова до МС, което послужи за основа на негово решение, с което одобрява подписаното споразумение от Николай Павлов и азерите, и така поема върху себе си отговорността за последвалите щети). Но има и други документи – включително такива които Павлов няма да иска да коментира.

Павлов сам се закопава, защото хвалбата, че „Булгаргаз” е държал 95 процента от пазара е признание за свръхзависимост от „Газпром” (това е делът на „Газпром”) и абсолютно неопровержим индикатор на провала на диверсификацията и на причинената от него уязвимост на страната при внезапното спиране на подаването на газ от „Газпром”. Само това да беше – трябваше да бъде съден за държавна измяна.

Щетите, нанесени на страната при неговото управление вероятно се измерват в милиарди. Истинският въпрос е защо от ГЕРБ му ръкопляскат? Правите връзката, нали?
Партията на милионерите ръкопляска на един от верните си войни.

– –
От фейсбук-страницата на Илиан Василев

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.