Горчива Коледа за украинските бежанци в Източна Европа

Доброволци организираха в Благоевград празненство за деца на украински бежанци. Снимка: БТА

Много от милионите украински бежанци в Централна и Източна Европа планират да посрещнат тази година Коледа по-рано в солидарност със своите домакини, учейки коледни песни на нови езици, за да създадат празнично настроение въпреки опасенията за роднините вкъщи.

Украинците по принцип празнуват Коледа на 7 януари заедно с руснаците, но Православната църква в страната през последните години постепенно се отдалечава от орбитата на Москва.

След нахлуването на Русия в Украйна тази година Църквата заяви, че паството й вече може да празнува и на 25 декември – нещо, което много бежанци заявиха, че биха приели.

Светлана Сафонова, на 48 години, каза, че когато е избягала от Лвов през март, не си е представяла, че ще трябва да прекара Коледа далеч от своя съпруг и пълнолетната си дъщеря, които служат в украинската армия.

„Бихме искали да празнуваме на 25 декември, за да уважим България и да покажем още веднъж, че прекъсваме връзките си с Русия“, заяви Сафонова, която планира да направи традиционните картофени кнедли с 9-годишния си син и семейството на своята племенница.

„Ще отидем в православна църква и ще се помолим за мир в Украйна, за здравето на нашите войници и деца.“

Васил и Марина Химишинец, на 45 и 36 години, които избягали от своето село близо до Киев през март заедно с двете си деца, след като ракета или артилерийски снаряд се взривила близо до къщата им, сега живеят в двустаен апартамент в Прага.

Семейството, което не може да си позволи коледно дърво, защото спестява, за да изпрати подаръци на роднините си в Украйна, е изпекло коледни сладки и е залепило борови клонки и коледни лампички на стената, докато децата се упражняват да пеят коледни песни на чешки език.

„Решихме просто да използваме няколко борови клонки за украса, така че да изглежда добре и да зарадва децата“, каза през уикенда Химишинец, на когото било позволено да напусне Украйна, след като армията не го приела в редиците си заради лошо зрение.

Нападението на Русия срещу Украйна, което продължава вече десети месец, причини смъртта на десетки хиляди хора, превърна градове в руини и прогони милиони хора от домовете им, като в Европа са регистрирани 4,5 млн. украински бежанци, сочат данни на службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Много от тях бяха настанени в граничещи с Украйна държави като Румъния, Словакия и Полша, която е приела най-много хора, както и в близки страни като България и Чехия.

Нападенията срещу електропреносната мрежа и отоплителните централи в Украйна означават, че малко от тези хора планират да пътуват до дома си за празниците.

„Не сме забелязали много хора да се връщат за Коледа“, каза Якуб Андърле, служител на миграционната програма на базираната в Прага благотворителната организация „Хора в нужда“, която работи в Украйна и извън нея. „Колкото по-дълго хората остават тук, толкова по-трудно е да се върнат.“

Благодарност към поляците

Полша – най-голямата страна в Източна Европа и имаща обща граница с Украйна, дълга около 500 километра – е регистрирала повече от 1,5 милиона бежанци – най-много от всички държави от Европейския съюз, а още милиони хора са пресекли границите й.

Серхий Бережко, 64-годишен актьор от националния театър „Леся Украинка“ в Киев, пристигнал в Полша през март със своята майка, съпругата си и двете им деца, заяви, че ще използва Коледа като повод да благодари на поляците, приели семейството му.

„Този празник е момент, когато хората се вглеждат един в друг и си благодарят взаимно с надеждата, че нещата ще се подобрят в бъдеще“, каза Бережко, чието семейство споделя празнична вечеря с местните жители, които им помогнали, когато пристигнали. Всичко, което имаме сега, е благодарение на поляците“, заяви Бережко.

В България, където за временна закрила са регистрирани близо 50 000 украински бежанци, някои от тях предлагат с подкрепата на УНИЦЕФ украински ястия и сладкиши и продават ръчно изработени чанти, украшения и играчки на коледен базар в София.

В Румъния бежанци се редят на опашка, за да получат пакети в своя приют в Букурещ, където деца украсяват коледна елха.

Чехи, които живеят в близост до общежитие в Прага, където са настанени около 130 бежанци, организираха парти с бисквити и празнична музика и раздадоха подаръци, подредени под светеща коледна елха.

„Ние просто се опитваме да направим нещата малко по-добри за тях“, каза Хана Хилерова-Харпер, която помогнала за организирането на събитието.

Децата се смееха, докато играеха футбол в снега и тичаха наоколо, като вземаха бисквити от масата, докато техните майки – много от тях държащи бебета или бутащи колички – разговаряха помежду си.

Повечето от децата имаха само две неща в своите списъци за Коледа: Да свърши войната и бащите им да са в безопасност. „Най-голямото ми желание е Украйна да победи“, каза осемгодишният Кира Безребра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.