От военната зона до Капитолия – историческото посещение на Зеленски в САЩ

Президентът Зеленски връчва на Конгреса на САЩ украинско знаме от Бахмут. Снимка: видеокадър
Опасното пътуване на украинския лидер подчертава значението на помощта на САЩ за неговата кауза

На 300-ия ден от нападението на Русия над Украйна президентът на Украйна напуска страната си за първи път от началото на войната. В историческо, почти сюрреалистично обръщение пред съвместно заседание на Конгреса в сряда вечерта Володимир Зеленски призова американците да продължат да подкрепят страната му, пишат Джошуа Кийтинг и Том Нагорски в анализ за The Grid.

„Напук на всички прогнози и мрачни сценарии – каза той – Украйна не се огъна. Украйна е жива и се бори.“

Зеленски не е първият лидер на страна във война, който прави обръщение към Конгреса. Британският министър-председател Уинстън Чърчил направи това по време на Втората световна война, както и лидерите на Афганистан и Ирак по време на дългите войни на Америка в тези страни. Но тази поява все пак беше уникална. Само ден преди пристигането си във Вашингтон президентът беше в Бахмут – град на фронтовата линия в Източна Украйна, който от месеци е свидетел на ежедневни руски нападения. Дори самият Киев, където Зеленски прекарва по-голямата част от времето си, е подложен на чести руски ракетни бомбардировки, в резултат на които голяма част от града е останала без ток. Рядко се случва чуждестранен лидер да пътува директно до Вашингтон от буквално военна зона.

От кацането до полета за вкъщи Зеленски прекара само няколко часа във Вашингтон – престой, който включваше и среща в Белия дом с президента Джо Байдън. Самият факт, че Зеленски е предприел пътуването от едно от най-опасните бойни полета в света до Капитолия на САЩ, е забележително постижение на логистиката и планирането на сигурността, които до вторник бяха пазени в строга тайна.

„За мен е привилегия да бъда тук“, каза Зеленски. И след това отправи стратегически призив към американските законодатели да запазят курса. „Вашето благосъстояние е продукт на националната ви сигурност, резултат от борбата ви за независимост и многобройните ви победи“, каза той. „Ние, украинците, също ще преминем през нашата война за независимост и свобода с достойнство и успех.“

От началото на войната Зеленски е говорил пред десетки национални законодателни органи – 38, по последни данни – и често включва послания, предназначени да намерят отклик в местната аудитория. Обръщението му към Конгреса на САЩ не прави изключение. Зеленски спомена битката при Саратога по време на Революционната война, битката при Булгера през Втората световна война и цитира призива на Франклин Рузвелт за „абсолютна победа“. А след това, в разгара на своята изява, той развя украинското знаме, което носеше със себе си от Бахмут. Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Нанси Пелоси отвърна на жеста и подари на Зеленски американското знаме, което днес се развяваше над Капитолия на САЩ.

„Следващата година ще бъде повратна точка – каза Зеленски, – точка, в която украинската смелост и американската решителност ще гарантират бъдещето на нашата обща свобода, свободата на хората, които отстояват своите ценности.“ Това беше една от няколкото реплики, които бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

Поглед към Конгреса

Защо Зеленски преминава през всички тези проблеми и рискове? Подкрепата на САЩ, които според публикуваните данни са предоставили повече от половината от общата международна помощ за Украйна, е едно от основните предимства на Киев в тази война. Накратко, ситуацията в Конгреса на САЩ е почти толкова важна за украинските военни усилия, колкото и ситуацията на бойното поле.

Речта на Зеленски бе произнесена в момент, когато Конгресът обсъждаше законопроекта за общите разходи, който включва 45 млрд. долара допълнително финансиране за Украйна. Това е четвъртият голям пакет от помощи за Украйна, който Конгресът предлага – последните три бяха на обща стойност около 68 млрд. долара – и последният транш е със 7 млрд. долара по-голям от искания от администрацията на Байдън.

За да представим тези цифри в по-общ план: Петият по големина в света бюджет за отбрана на Русия за 2023 г. възлиза на 84 млрд. долара.

Вероятно това все още няма да е достатъчно. При сегашния темп на военните разходи на Украйна – около 6,8 млрд. долара на месец, според Центъра за стратегически и международни изследвания – страната ще изчерпи този пакет от помощи през лятото на 2023 г., като тогава, ако войната все още продължава, Белият дом ще трябва да се върне в Конгреса за още.

Сякаш за да подчертае това, Зеленски заяви пред Конгреса: “ Имаме артилерия, да, благодаря ви. Достатъчно ли е? Честно казано, не съвсем.“

Служители на Белия дом подчертаха във вторник, че „не става въпрос за изпращане на послание към определена политическа партия“, но посещението на Зеленски дойде малко преди полагането на клетва от новия, контролиран от републиканците Конгрес. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти предположи преди междинните избори, че Конгресът повече няма да предоставя „празен чек“ на Украйна, а други членове настояват за по-строг контрол върху начина на отпускане на помощта.

Това не означава, че подкрепата за Украйна ще изчезне за една нощ – в републиканската фракция все още има много ястреби към Русия – но подкрепата за военните усилия може би вече няма да е относително безспорен въпрос, какъвто беше през по-голямата част от тази година.

Проучване на Чикагския съвет по глобални въпроси от декември установи, че броят на американците, които казват, че подкрепата на САЩ за Украйна трябва да продължи „толкова дълго, колкото е необходимо“, дори ако американските домакинства трябва да плащат повече за храна и газ, сега е 48%, което е спад спрямо 58% през юни.

Президентът Байдън използва същите думи в сряда, със Зеленски до себе си. „Американският народ беше с вас на всяка крачка от пътя и ние ще останем с вас“, каза Байдън. „Ще бъдем с вас толкова дълго, колкото е необходимо.“

Отново „колкото е необходимо“ е ключовата фраза тук. Украински командири заявиха, че според тях Русия умишлено удължава този конфликт, за да изтощи Украйна и международните ѝ поддръжници. Степента, в която усилията в Украйна натоварват американските запаси от боеприпаси и оборудване, вече предизвиква загриженост сред някои американски военни командири, което според съобщенията е една от причините администрацията на Байдън да изчака до този месец, за да удовлетвори дългогодишното искане на Украйна за ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

От своя страна Зеленски неколкократно се обърна към „членовете на двете партии“ и заяви, че подкрепата трябва да бъде „солидна, двукамерна и двупартийна“.

И сякаш за да отговори на предупреждението на Маккарти за „празен чек“, украинският лидер каза на членовете на Конгреса, че „вашите пари не са благотворителност“. Помощта от САЩ, каза той, „е инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която ще се справим по най-отговорния начин“.

Междувременно, на една ръка разстояние, противникът на Зеленски, руският президент Владимир Путин, изнесе собствена реч във вторник. Обръщението на Путин беше много различно – предварително записано видеопослание към руските войски, в което той направи рядко срещано признание, че ситуацията в окупираните от Русия райони на Украйна е „изключително сложна“.

В речта си Зеленски каза просто: „Русия е отровена от Кремъл“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.