САЩ: Уест Пойнт премахва символите на Конфедерацията

Премахване на паметник на Конфедерацията. Снимка: от тв екрана

Преди да застане срещу американската армия, за да командва армията на Конфедерацията, Робърт Е. Лий е служил като суперинтендант (командващ офицер) на Уест Пойнт, свещената военна академия, създала патриоти като Юлисис С. Грант, Дъглас Макартър и Дуайт Айзенхауер.

Но през следващите дни легендарната академия ще свали един портрет на Лий, облечен в униформата на Конфедерацията, от стената в своята библиотека, където е стоял от 50-те години, и ще го остави на склада. Тя ще премахне от Площада на помирението и каменния бюст на висшия генерал на Юга в Гражданската война. Цитатът на Лий за честта също ще бъде заличен от Площада на честта в академията.

Мерките са част от директивата на министерството на отбраната, дадена през октомври, с която се нарежда на академията да обърне внимание на въпроса за расовата несправедливост и да премахне символи, които „ознаменуват или увековечават Конфедерацията“.

Това включва три бронзови пана с височина около 3,35 м на 1,52 м, изобразяващи значими събития и личности в американската история, включително Бенджамин Франклин и Клара Бартън. Но на внушителните паметни плочи, открити през 1965 г., са изобразени не само Лий и други поддръжници на Конфедерацията, а и фигура въоръжен мъж с качулка и надпис „ку-клукс-клан“ под нея.

Комисията по именуване в конгреса, която постави началото на промените в академията, отбеляза, че „има ясни връзки на ку-клукс-клан с Конфедерацията“.

В съобщение, публикувано на уебсайта на академията, генерал-лейтенант Стийв Гилънд, ръководителят на академията, казва, че тя ще започне да изпълнява препоръките на комисията през празничната ваканция.

„Ще направим тези стъпки с достойнство и уважение“, каза той.

Американската военна академия, официално позната като Уест Пойнт, е създадена през 1809 г. край брега на река Хъдсън в северната част на щата Ню Йорк.

В учебното заведение има около 4600 кадети, от които две трети са бели и около 13 процента чернокожи, според данни на федералните власти.

Уест Пойнт не е единствената разглеждана институция от комисията на конгреса. Тя препоръча също осем други институции да обърнат внимание на символите на расисткото минало.

Американската военноморска академия в Анаполис, щата Мериленд, преименува сгради и пътища, увековечаващи адмирали на Конфедерацията, или такива, които са се опитали да запазят робството на чернокожите.

Голяма част от препоръките на комисията за Уест Пойнт се отнасят до Лий, завършил втори в класа си през 1829 г. и по-късно служил като суперинтендант на академията.

Комисията препоръча да бъдат преименувани казармите, пътя, портата, жилищния сектор и детския възпитателен център, всички носещи името на Лий.

В нейния доклад се казва, че армиите на Лий са „отговорни за смъртта на повече американски войници, отколкото на практика е причинил който и да е друг враг в историята на нашата страна“.

Други двама офицери на Конфедерацията, взети на прицел от комисията, са завършилите Уест Пойнт П.Г.Т. Борегард и Уилям Харди. Комисията нареди местата, носещи имената на Борегард и Харди да бъдат преименувани.

Издигането на паметници на Конфедерацията в Уест Пойнт започва едва в началото на 30-те години, отбелязва комисията, като уточнява, че това е било направено под натиск от ревизионисткото движение „Изгубена кауза“, опитало се да даде друг смисъл на Гражданската война и да представи тези, които са се били за Конфедерацията, като заслужаващи почит за саможертвата си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.