Гешев стана международен проблем; Оставката му може да реши политическата криза

Бойко Борисов, Иван Гешев. Снимки: Булфото

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън е изпратил писмо до Министерството на финансите на САЩ (в четвъртък, 22 декември), с което призовава да предприеме действия срещу българския главен прокурор Иван Гешев за „корупционни действия“, заплашващи „стабилността и сигурността на съюзниците от НАТО в Европа“.

Дейвидсън, републикански конгресмен и член на Комитета по финанси на Камарата на представителите, пише в писмото до министъра на финансите Джанет Йелън, че „по-голямата част от зловредното руско влияние е съсредоточено в Югоизточна Европа, включително сред страни от НАТО като България“ и че „явното пренебрегване на санкциите на САЩ от страна на българския главен прокурор е неприемливо и трябва да бъде разгледано“. Той предлага да бъдат наложени санкции срещу главния прокурор Иван Гешев, заради съмненията за корупция и пренебрегването на санкциите, наложени по закона „Магнитски“.

След като писмото на конгресмена беше разпространено в социални мрежи, после и предпазливо в няколко сайта, дойде неофициална реакция на главна прокуратура. Сайтът „Пик“ написа, че писмото е фалшиво. Новината е стигнала до конгресмена Дейвидсън, който веднага в Туитър написа, че писмото му е истинско. Сайтът EURACTIV от своя страна се е свързал с офиса на Дейвидсън да потвърди.

В писмото си конгресмен Дейвидсън пише, че „използването като оръжие на високата позиция на прокурорите в полза на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и – като цяло – региона на Балканите“. По думите му, в лицето на българската прокуратура се вижда само задълбочаване на тенденциите за нередно поведение, „откакто комисията за външна политика към сената публикува изявление на двете партии, което осъжда „устойчивата корупция, западащата медийна свобода, политизацията на съдебната система“ в България.

В писмото се говори и за сведенията за корупционни действия на Гешев, които са „особено притеснителни“. „Европейският съд по правата на човека откри повтарящи се и сериозни нарушения на основните права“ заради действия срещу банкови институции, водени пряко или непряко под надзора на Гешев, а в ръцете на санкционирани руски банки и други „корумпирани елементи“ редовно се озовават компании, свързани с критичната инфраструктура и отбраната.

„Тези действия (на българската прокуратура – бел. ред.) заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят акта „Магнитски“, който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални представители и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права“, пише Дейвидсън.

Факсимиле от писмото на конгресмена Дейвидсън срещу главния прокурор Гешев.
Туит на конгресмена Дейвидсън, в който потвърждава, че писмото му срещу Гешев е истинско.

За оставка на главния прокурор Гешев имаше масови протести, имаше протести още като го избираха. Зад него стоят ГЕРБ и ДПС, сайтове като „Пик“ и агитки с плакати „Гешев е радост“, събрани от активисти като главния редактор на „Пик“ Недялко Недялков.

Тъй като обвиненията срещу Гешев идват от САЩ, той може да срещне подкрепа от българските русофили и антиамериканци. Но Гешев не е във фокуса на внимание само на САЩ. Той вече става международен проблем, след като едно от изискванията на ЕС за да влезе България в Шенген стана и това да се създаде законова система за контрол на главния прокурор.

Всъщност изход от политическата криза в България може да има, ако Гешев подаде оставка. И не само той.

Членовете на Висшия съдебен съвет, които го избраха и гласуваха повторно да остане на поста, също трябва да подадат оставка, защото те вкупом се превръщат в проблем на държавата и международен проблем.

Откакто е назначен, Гешев демонстративно отказва да разследва съмнителни случаи, свързани с предишната власт на ГЕРБ и лично с бившият премиер Борисов. Неколкократно демонстративно заявява, че прокуратурата не е разследващ орган, отказва да дава информация за проверки и дела, не можел да помни всички и т. н.

Същевременно предприемаше показни действия и арести срещу бизнесмени и др., които после съдът обявява за незаконни, а след това осъждат и държавата в Страсбург.

Отделно прокуратурата в България е осъдена от български съд на обезщетения за милиони левове, от засегнати за незаконни обвинения и арести (някои още от времето на предишния главен прокурор Цацаров).

Съвсем в стила на непукизма на Гешев, дори след като американския конгресмен потвърди в Туитър, че писмото му е истинско, сайтът „Пик“ продължава да пуска статии, че то е фалшиво и обвинява всички, които го цитират във фалшификации.

Телевизиите мълчат по въпроса втори ден, все едно са глухи за такива новини.

Агитките в защита на избора на Гешев действаха потискащо – това ли е подкрепата за достойния кандидат, върховен пазител на закона? Снимка: Даниела Бабикян

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Спонтанният протест срещу акцията на Гешев в президентството продължи до късно вечерта с окупиране на Орлов мост. Снимка: Евгений Дайнов, Фейсбук
Протест пред Висшия съдебен съвет срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. Снимка: от групата на протеста във Фейсбук

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.