С Кошлуков до края на света, поне още два пъти да минат избори. И „съпорт“ за другите телевизии

Емил Кошлуков. Снимка: от тв екрана

 

СЕМ остави Кошлуков за директор на БНТ и не организира нов конкурс за мястото му тази есен. Може би ще изкара втори мандат без конкурс, или поне половин мандат, докато минат още едни парламентарни избори, и местните избори наесен.

Кошлуков е фактически директор на БНТ от 2017 г., когато беше назначен за програмен директор, и управляваше вместо Каменаров. Дотогава нямаше още ценз да кандидатства за поста. Като се яви на конкурс за пръв път, представи някаква бележка, че бил програмен директор на телевизия „Алфа“ на „Атака“. След като покри изискванията, стана директор на БНТ с гласовете на мисирките на Борисов в СЕМ.

Безкрайното протакане на избор за директор на БНТ може да се тълкува като признак за ново задкулисие, в което участва и президентът, в подкрепа на ГЕРБ, доколкото двама от петте членове на СЕМ са назначени от него. БНТ вече не закача президента, нито служебното правителство, стана удобна за тях.

Другите две телевизии, които бяха силно нападателни срещу президента Радев, атакуваха го непрекъснато, даваха обилно трибуна за нападките на ГЕРБ, сега също са замлъкнали. А само да си спомним новините на Венелин Петков, който сега минава за някакъв герой – пускаше в централни емисии раздадените от главния прокурор Гешев записи на телефонни разговори на президента с някакъв генерал, в които нямаше никакво нарушение на закона. Но беше използвано да удари имиджа на президента. Или централните вечерни новини, в които като основна тема пуснаха репортаж, включително снимки с дрон, които да покажат в коя затворена улица влязла колата на НСО да остави президентшата.

Хак да ви е Кошлуков и мисирските телевизии. БНТ я издържа бюджетът, ама другите две големи телевизии все повече затъват. Нека си ги издържа Борисов, с разни схеми за „пълен съпорт“, с договори за унибет, ефбет, разни бет (който помни паметната бележка от предишния собственик на Нова тв Домусчиев, за „пълен съпорт“ на Васил Божков, срещу рекламен договор за хазарт за 20 млн. годишно). То затова и СЕМ не може да се пребори с рекламите на хазарт, които иначе са забранени от закона.

А траншовете от фондове за информационно обслужване може да ги раздава само правителство, министри. Та ще се опитват да докарат удобно редовно правителство с избори до дупка. Дотогава и служебното, и СЕМ помагат.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.