Абу ал Либи – новият фанатик на глобалния джихад

След като избяга от американски затвор в Афганистан Абу Яхия ал Либи стана един от най-уважаваните лидери на Ал Каида и е основният конкурент на Осама бин Ладен за лидерството на организацията. Снимка: ал сахаб

Вечерта на 10 юли 2005 година един екстремистки духовник на име Абу Яхия ал Либи избяга от американски затвор в Афганистан и бързо си спечели слава в света на джихадистите. Бягството на либиеца и трима негови съкилийници от военновъздушната база Баграм смути американските служители толкова дълбоко, колкото зарадва джихадисткото движение. Четиримата отвориха ключалката на килията, успяха да избегнат охраната и пресякоха голямата територия на базата навън към свободата. В следващите три години метеорният възход на Либи в лидерството на Ал Каида се оказа дори още по-тревожен за властите.

Либи е близо 30-годишен либиец, за когото сега се смята, че е висш стратег на Ал Каида и един от най-ефективните прокламатори на глобалния джихад. През последните години той се появява в десетки видеозаписи на екстремистки уеб-сайтове, твърдят служители за борба с тероризма. В момент, когато Ал Каида изглежда по-скоро вдъхновяваща, отколкото оперативна организация, Либи изпъква като блестяща звезда. Пътят му към славата подчертава факта, че групата смята информацията за все по-важен елемент от войната й със Запада.

„Това е човекът на „всички времена“ за Ал Каида,“ казва Джарет Бракмън, бивш анализатор за Централното разузнавателно управление, който сега е научен директор в Центъра за борба с тероризма в Уест Пойнт. „Той е воин. Той е поет. Той е учен. Той е спец. Той е военен командир. Освен това е много харизматичен, млад, една стремително изгряваща звезда в Ал Каида. Мисля, че той е очевидният приемник на Осама бин Ладен за лидерството на цялото глобално джихадистко движение“.

http://www.youtube.com/watch?v=NojDHKDLULk

Тайнствеността, която обгръща лидерската структура на Ал Каида, прави подобни оценки спекулативни, смятат други анализатори. Но един добре осведомен ислямист казва, че освен младост и харизма Либи притежава и още едно качество, което липсва на лидерите на Ал Каида: религиозно образование. Вероятно затова Ал Каида включва Либи, който е прекарал две години в Африка, изучавайки исляма, в много от видеозаписите като един от най-висшите ръководители наред с Бин Ладен и Айман аз Зауахири.

Различните роли, които Либи играе в тези записи – от вербовчик до идеологически лидер – също хвърлят светлина върху променящите се тактики на Ал Каида. През последните месеци тези тактики започнаха да включват отбранителни маневри, насочени срещу медийните контраоперации на САЩ и техните съюзници. Все по-често обаче Либи използва видеопризивите не за да разширява базата на Ал Каида, а за да я консолидира. Той нападна умерените мюсюлмански богослови, които обвиняват Ал Каида, че използва неверни тълкувания на Корана, за да оправдае воденето на джихад. Подигра се и с усилията на Саудитска Арабия да убеди арестуваните в кралството екстремисти да се откажат от борбата.

В 93-минутна реч, разпространена миналата есен, Либи призова поддръжниците си да се подготвят за засилване на психологическата война, заредена с фалшива пропаганда. Той коментира и слуховете, че уставът на Ал Каида призовава да бъде убит всеки, който дезертира от организацията: „Ал Каида и нейните лидери са твърде благородни и чисти, за да се принизят до прогнилото ниво на такива глупости.“ Тези и други откровени изявления на новия стратег на Ал Каида накараха разузнавателните анализатори в Центъра в Уест Пойнт и на други места да разгледат внимателно видеозаписите му, както експерти по въпросите на Кремъл са търсили оперативни улики за съветските намерения.

Либи започва кариерата си като екстремист в идеологичен план, смята либиец, който твърди, че го познава. По-големият му брат, сега в затвор в Либия, бил важна фигура в Либийската ислямска група за борба, чиито членове заминаха в Афганистан, за да се сражават със Съветския съюз.

Либи, който отива в Афганистан в началото на 90-те години, е изпратен обратно в Африка, по-точно в Мавритания, за да изучава исляма. Когато две години по-късно се връща, Афганистан вече не е бойно поле за войнствени либийци, а по-скоро рай: талибаните контролират по-голямата част от страната.

„Обучението на Либи във военното дело беше минимално и ранната му работа като проповедник рядко включваше призиви за бойни действия”, казва либиецът, пожелал анонимност. Той твърди, че се е срещал с Либи в Афганистан. „Започна да посещава тренировъчни лагери и да говори за шариата, за морала, за етикета, за това, как да се държим.“

По-късно, година след атентатите от 11 септември, Либи е арестуван от пакистанските власти и предаден на американските, които след това го хвърлят в затвора в Баграм. Във видеозапис, направен след бягството през 2005 година, Либи и другите бегълци разказват за случилото се, като благодарят на Бога, че е отвлякъл вниманието на охраната. Нова версия, която се върти сега по джихадистките сайтове, пресъздава част от бягството по драматичен начин. Днес се предполага, че Либи, който използва също имената Хасан Кайид и Юнис ас Сахрауи, се намира в пограничните райони между Афганистан и Пакистан.

Видеопосланията стават все по-важни в информационната война на Ал Каида и в призивите й за глобален джихад. Снимка: инфоуорс.нет

Проповедникът бързо си проправи път до вътрешния кръг на Ал Каида. Той беше един от лидерите, изпратили укорителни писма до Абу Мусаб Заркауи, убит в Ирак през 2006 година, който според организацията подкопавал глобалната й стратегия с убийствата на твърде много невинни. „Споделям с вас великия ви джихад,“ написа той в писмо с дата 20 ноември 2005 година, преведено от групата в Уест Пойнт. „Надявам се да отворите сърцето си и да приемете това, което ви казвам“.

Помолен да оцени статута на Либи, шефът на отдела за борба с тероризма към Държавния департамент Дел Л. Дейли, генерал-лейтенант от запаса, отговаря в електронно писмо: „Абу Яхия е високопоставен член на Ал Каида, висш стратег на групата и довереник, който е представян като един от най-ефективните прокламатори на джихада в организацията.“

„Либи оглави и либийския контингент от бойци в Афганистан и Пакистан, особено след смъртта тази година на друг ключов екстремист, известен с името Абу Лайт ал Либи”, твърди Ивън Ф. Колман, анализатор, който е призоваван като свидетел от страна на правителството в съдебни процеси, свързани с тероризма.

Най-откровеното изявление на Абу Яхия ал Либи за информационната война на Ал Каида със Запада е във видеозаписа „Диакритични знаци“, разпространен миналата есен. В оценка за състоянието на ислямисткия екстремизъм по света той говори за „неверници“, отхвърлили насилието, за вътрешни спорове между екстремистите и фатви от страна на умерени мюсюлмани, които се стремят да криминализират джихадистите. Либи отива още по-далеч и категоризира шест начина, по които САЩ и техните съюзници може да се опитат да използват това разногласие в психологическата война.

През последните месеци усилията на Пентагона да подкопае Ал Каида се засилиха, казват военни служители в Багдад. Те включват използването на имами, които се срещат с държани от американците затворници и разговарят с тях на религиозни теми преди освобождаването им, както и публикуването на имената на екстремисти, които са се отрекли от насилието.

Във видеозаписа си миналата есен Либи се опита да предупреди привържениците на Ал Каида за подобни тактики, които по думите му, няма да имат успех. „Оттеглянето от организацията на заловени екстремисти на практика няма да има ефект, като се има предвид статута им на затворници, твърди той. Кажете ми, какво очаквате от някой, който вижда надвисналия над главата си меч, килимчето пред себе си и шейха, който му рецитира доказателства за това, че трябва да се подчинява на управника си?“ пита Либи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.