С какво започнаха новата година телевизиите – да разкачим ДБ от ПП и да ги закачим за ГЕРБ

Проф. Даниел Вълчев. Снимка: от екрана

С какво започват годината сутрешните блокове на телевизиите? С днешните възможности да връщаш напред-назад от канал на канал, не е трудно, макар да е вредно за здравето.

Телевизиите започнаха първия работен ден с един новогодишен ударен рефрен:

ДБ „да се разкачи от ПП“ (по израза на проф. Даниел Вълчев) и да се закачи за ГЕРБ.

„Не е невъзможно“ вика проф. Вълчев по бТВ.

Борисов иска президентът да даде третия мандат на ДБ, и облъчването е в пълен ход.

Вълчев дълго го усуква за легитимност, как се криели партиите зад някой професор, но не споменава Габровски, който е хирург, а химика акад. Дянков, който е бил два пъти министър.

Самият Вълчев беше поканен от бТВ с някакво предположение, че се връща в политиката. И той се представи достойно с изрази като „контекст“, „екскулпира“, както се казвало в римското право, „симулакрум“, „да се преформатира политическата система“, „да се случи създаването на правителство“. Хората можело да предпочетат стабилност, пред новите, които „не знаят на кой свят са“. Да, да – проф. Вълчев.

По Нова бяха поканили в същия дух Карамански, когото тикат все повече, като някакъв гений, на принципа, колкото повече го показваме, толкова повече ще го направим популярен и ще го направим я шеф на БНБ, я министър, че може и вицепремиер, премиер. Само че в e-vestnik и някои други сайтове няма да спрем да припомняме за престъпната схема, под която си е сложил подписа като изпълнителен директор в „Инвестбанк“ (виж тук, тук и тук).

И така, със сутрешно бърборене отиваме към нови избори.

Да припомним – Борисов след четири последователни избора не се кандидатира за премиер, нито неговите предложения за премиер бяха приети. Няма да се върне нито на кон с какъвто и да е цвят, дори да вземе 75 депутати на следващите избори.

Помни ли някой какъв хленч беше началото на 2021 г. – „Е, добре де, като махнем Бойко, кой ще дойде?“ – с надежда да не се махне. Няма я вече тая надежда, освен в най-загубените бойковистки групи лели-ГЕРБ и професори-ГЕРБ.

Навремето болшевишкият лидер Ленин определил печата (тогавашните медии) като „колективен агитатор, пропагандатор и организатор“. Българските основни телевизии БНТ, бТВ и Нова тв отлично се вписват в определението на Ленин и извършват тази функция в условията на демокрация, а не в болшевишки времена.

 

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.