Каква ще е съдбата на победените в битката за Белия дом?

Хилари, Обама, Маккейн – един от тях ще спечели надпреварата за Белия дом. Останалите ще трябва да се примирят със съдбата си. Снимка: Ройтерс

Един от тях може да стане първата жена начело на Сената, другият е сравнително млад и би могъл отново да се кандидатира за президент, а третият може просто да се върне към ролята си на ексцентрик в Конгреса и след две години да се пенсионира. Това са някои от вариантите за бъдещето, което очаква онези, които загубят битката за Белия дом.

През ноември Джон Маккейн, който си осигури президентската кандидатура на Републиканската партия, ще се изправи или срещу 60-годишната Хилари Клинтън, или срещу 46-годишния Барак Обама, двамата колеги сенатори, водещи битка за кандидатурата на Демократическата партия.

През август Маккейн навършва 72 години и би бил най-възрастният американски президент. Клинтън би била първата жена на този пост, а Обама – първият цветнокож президент и един от най-младите досега. „При всеки един от тях ситуацията е различна, но и тримата ще трябва да демонстрират известно великодушие, ако загубят. Иначе ги чакат неприятности“, смята Джеймс Търбър от Центъра за изучаване на Конгреса и президентството към Американския университет.

Първият тест ще бъде колко бързо победените ще успеят да преглътнат разочарованието си, че не са успели да влязат в Белия дом. Това не е лесно. „Кой казва, че вече съм се отказал?“, пита с усмивка и свиване на рамене Джон Кери, сенаторът от Масачузетс, неуспелият кандидат-президент на Демократическата партия от 2004 година. „Не е лесно, но трябва да продължиш напред. Да си сенатор е чудесна работа. Можеш да извършиш много добри дела“, уверява Кери. През първите няколко години след поражението си през 2004 година Кери се държеше доста дискретно. Той прояви много по-голяма активност през последната година и нещо, критикувайки подхода на САЩ във войната срещу тероризма.

На тазгодишните президентски избори за първи път един срещу друг ще се изправят двама действащи сенатори. Последният действащ сенатор, избран за президент, беше Джон Кенеди през 1960 година.

НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЕДИН ОТ ПОБЕДЕНИТЕ

Ал Гор на конференцията на ООН за промените в климата през 2007 г. Гор се съвзе от загубата на президентските избори през 2000 г. и спечели Нобелова награда за усилията си в борбата с глобалното затопляне. Снимка: Ройтерс

Ал Гор, бивш сенатор, станал вицепрезидент, се съвзе след сърцераздирателната загуба от Джордж У. Буш през 2000 година. През миналата година той получи Нобелова награда заради усилията си като обикновен гражданин в борбата с глобалното затопляне.

Джордж Макгавърн, друг бивш кандидат на демократите, си спомня тишината, която настъпила, когато президентът Ричард Никсън му нанася съкрушително поражение през 1972 година. „Изведнъж всичко притихва и започваш да се чувстваш малко самотен. Всички изчезват. Журналистите си отиват, охраната от Сикрет сървис ти казва довиждане. Вече не си на първа страница на вестниците всеки ден“, припомня си 85-годишният Макгавърн. В интервю по телефона от дома си в Мичъл, Южна Дакота, той разказва как след известен период на приспособяване решил да остане в Сената и бил преизбран през 1974 година. „Радвам се, че останах“, заяви той и изброи важните закони, прокарани с негова помощ (за борба с глада), които помогнаха на много деца, жени и семейства в нужда. „Това ми донесе голямо удовлетворение“, споделя той.

А какъв съвет би дал на онзи, който загуби битката за Белия дом тази година? „Бъди благодарен за шанса, който си имал“.

БЪДЕЩ ВОДАЧ НА МНОЗИНСТВОТО?

Сега сенатор Клинтън от Ню Йорк и сенатор Обама от Илинойс си разменят хапливи нападки. Но който и да загуби номинацията ще трябва въодушевено да подкрепи победителя, смятат редица сенатори и наблюдатели, специалисти по въпросите на Конгреса. Ако сенатор Клинтън, съпруга на бившия президент Бил Клинтън, признае победата на Обама и усилено агитира за него, ще си спечели партийната подкрепа и уважение и може в крайна сметка да оглави Сената.

„Ако тя иска да Сенатът да стане кариера за нея, аз си я представям, преди да се пенсионира, като лидер на мнозинството“, каза сенаторът-демократ от Делауеър Джоузеф Байдън. Според сенатора-демократ Патрик Лийхи от Върмонт Клинтън „може да стане един от най-силните и влиятелни членове на Сената“, но може би няма да иска да бъде ограничавана от поста лидер на мнозинството и ще предпочете вместо това да следва своите собствени планове.

Дори Хилари Клинтън да спечели два поредни президентски мандата, след изтичането им през 2016 г. конкурентът й Барак Обама ще бъде на 54 години и достатъчно млад, за да се кандидатира отново за поста. Снимка: Ройтерс

Обама – сенатор за първи мандат, харизматична личност и надарен оратор – би могъл да се кандидатира отново за президент през 2012 или 2016 година. „Дори и да загуби тазгодишната номинация, според мен той ще продължи да се развива по възходяща траектория и би бил силен претендент за президентския пост“, смята Пол Лайт от Центъра за изучаване на Конгреса към Нюйоркския университет. „Ако предположим, че Клинтън спечели два поредни мандата, след тяхното изтичане през 2016 година Обама ще бъде на 54 г. – все още млад за президентски кандидат“, заявява Лайт.

Ако Маккейн загуби, вероятно ще възобнови енергичната си защита на войната в Ирак в Сената и ще се противопостави на всеки опит на новия президент-демократ да изтеги бързо американските войски. „Бих предположил, че Маккейн ще продължи да прави това, което прави сега, и да се бори за това, в което вярва“, казва един от основните съветници на републиканеца.

Тази година е четвъртата от шестгодишния сенаторски мандат на Маккейн и той ще трябва да се кандидатира отново през 2010 година, когато ще бъде на 74 години. „Мисля, че в този момент той ще се пенсионира“, смята Търбър, добавяйки, че дотогава на Маккейн може и да му омръзне да бъде опозиция на собственото си републиканско ръководство.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.