Войната в Украйна: поуки за бъдещи конфликти

Украински войници на фронта. Снимка: АП/БТА

Русия нахлу в Украйна, залагайки на бърза победа над нейните въоръжени сили, но се оказа затънала в продължителна война, която дава много уроци за характера на бъдещите конфликти.

„Тайван си взема бележки“ от войната в Украйна, отбеляза през ноември председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили. „Има уроци, които научаваме. Има уроци, които европейските страни научават, и уроци, които президентът Си и китайските военни научават.“

Русия не само не успя да постигне целите си, нахлувайки в съседната страна на 24 февруари, но и западните съюзници на Украйна ѝ налагат наказателни санкции и изпращат на украинските сили постоянен поток от оръжия, които се оказаха изключително важни на бойното поле.

„Едно от нещата, които хората научават, е, че войната на хартия е много различна от истинската война“, каза Мили.

„В една битка има много трудности, неясни неща и смърт“, продължи той, като прогнозира трудности за китайските военни, които нямат скорошен боен опит, ако Китай реши да нахлуе на остров Тайван, който смята за своя територия, която трябва да си върне един ден – ако е необходимо, със сила.

Значението на логистиката

Ядреният арсенал на Русия нямаше ефект на бойното поле, заяви третият по ранг служител на Пентагона Колин Кал, като призова Пекин да си вземе бележка.

„Фактът, че Русия разполага с ядрени оръжия, не направи инвазията в Украйна успешна, дори в стратегически план“, каза той на конференция. „Мисля, че това е важен урок, който Пекин трябва да научи.“

Руската офанзива в Украйна „се превърна в ужасна стратегическа катастрофа за Владимир Путин. Трудно ми е да повярвам, че Си Цзинпин иска Китай да се сблъска със същата реакция от страна на международната общност“ както Русия, заяви още Колин Кал.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че реакцията на съюзниците на Украйна показва решимостта на международната общност да защитава върховенството на закона.

„Веднага след като Русия нахлу в Украйна, видяхме как държавите се обединиха и не само предоставиха военна помощ, но и се включиха в санкции и търговски ограничения, които силно затрудняват Русия“, заяви той на неотдавнашен брифинг за медиите.

Остин посочи два урока, които трябва да се извлекат от украинския конфликт: значението на логистиката и автономията, предоставена на сержантите в западните армии, както и обучението на украински военни в страни от НАТО.

„Руснаците имаха логистични проблеми от самото начало“ и все още имат, особено по отношение на боеприпасите, каза той.

„Мисля, че украинците се сражаваха добре в началото заради обучението, което им предоставихме на ниво взвод и отряд. Видяхме как сержантите поемат инициативата на бойното поле“, заяви американският министър на отбраната.

„Като атакуваха снабдителните линии и центровете за командване и контрол, те много затрудниха задачата на руснаците от самото начало“, обясни шефът на Пентагона.

Боеприпаси в изобилие

Според Марк Кансиян от Центъра за стратегически и международни изследвания конфликтът е показал как бойното поле вече се наблюдава постоянно. С безпилотните самолети и сателитните снимки „е много по-лесно да бъдеш видян и много по-важно да се скриеш“, казва той пред АФП.

И макар че прецизните ракети като „Хаймарс“ (HIMARS) изиграха важна роля в Украйна, войната показа, че по-старите оръжия все още имат своето място.

„Много хора смятаха, че бойното поле ще се развива предимно в посока на прецизността, но това не е така. И двете страни изстрелват хиляди неуправляеми снаряди всеки ден“, казва експертът

Според Колин Кал огромният брой бомби и други боеприпаси, използвани от началото на конфликта в Украйна, показва колко е важно да се разполага с адекватни запаси.

Друг урок, научен от конфликта в Украйна, е да се обърне внимание на „вида боеприпаси, от които се нуждаем, но също така и на вида запаси, които би трябвало да имаме на разположение за други съюзници или партньори в случай на сценарий от типа на този в Украйна“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.