Притеснения в Европа: „Не знаем какво се случва с епидемията в Китай“

Проверка за температура в самолет не летище в Китай. Снимка: от социални мрежи

Европейският съюз се опитва да излезе от коледното настроение под натиска на събитията във връзка със здравната ситуация в Китай.

Дипломати от европейските страни споразумяха за набор от мерки, свързани с пътуването, включително предпазни маски за лице, тестове преди полет и наблюдение на отпадъчните води в отговор на вълната от КОВИД, която в момента обхваща Китай – което повишава перспективата за ответни действия от страна на Пекин.

Нито една от договорените мерки обаче не е задължителна, оставяйки на отделните страни да решат дали да ги прилагат, посочва „Политико“.

На кризисна среща в Брюксел в сряда дипломати от европейските страни се споразумяха за „координиран предпазен подход“ в светлината на нарастващата вълна от инфекции в Китай, се казва в изявление на шведското президентство. Дипломатите се съгласиха страните от ЕС да препоръчат на всички пътници на полетите до и от Китай да носят висококачествени маски за лице и ще бъдат отправени съвети на пътниците относно хигиенните и здравни мерки.

Франсоа Брон, министър на здравеопазването на Франция, каза в тази връзка, че лавинообразно увеличаващият се брой на новозаразени с КОВИД в Китай „предизвиква безпокойство“, допълвайки обаче, че натискът върху френската здравна система отслабва.

И все пак недоумение буди мудната реакция на институциите в Брюксел, което доведе до предприемане на некоординирани мерки от отделни държави за предотвратяване потенциалното пристигане на нови варианти на КОВИД-19 от Китай. 

По Коледа световните агенции съобщиха, че източната китайска провинция Чжъцзян се бори с около 1 млн. нови случаи на КОВИД-19 ежедневно, като се очаква броят им да се удвои през следващите дни, според местните власти. „Пикът на инфекцията се очаква да настъпи по-рано в Чжъцзян и да навлезе в период на повишено ниво около Нова година, когато дневният брой на новите инфекции ще бъде до 2 милиона“, заяви преди две седмици правителството на провинцията.

Здравни служители по света се опитват да установят фактите за бушуващата в Китай епидемия от КОВИД-19 и как да предотвратят по-нататъшното й разпространение, докато в сряда пекинският ежедневник в. „Пипълс дейли“ мобилизира гражданите за „окончателна победа“ над вируса, информира Ройтерс.

След като в началото на миналия месец Китай отмени строгите си ограничителни мерки за разпространението на вируса, разпространението на КОВИД се отприщи сред наброяващото 1,4 милиарда души население на страната, които имат слаб естествен имунитет поради налаганите изолации след появата на вируса в град Ухан преди три години.

Погребалните агенции съобщават за рязко нараснало търсене на услугите им, болниците са пълни с пациенти, а международните здравни експерти прогнозират поне един милион смъртни случая в Китай през тази година.

Официално обаче Китай е съобщил за малък брой смъртни случаи от КОВИД след промяната на политиката си и омаловажава опасенията за болестта, която преди това се мъчеше да изкорени чрез масово затваряне, дори когато останалата част от света се отвори.

„Китай и китайският народ със сигурност ще спечелят окончателната победа срещу епидемията“, заяви в редакционна статия вестникът на Китайската комунистическа партия „Пипълс дейли“, отхвърляйки критиките към строгия антивирусен режим, който предизвика протести в края на миналата година.

След като премахна свързаните с пандемията ограничения, Китай зае особено критична позиция към решенията на някои държави да наложат изискване за тест за коронавирус за пристигащите от Поднебесната империя.

Япония стана последната държава, която задължи пътуващите от Китай да се изследват за КОВИД преди заминаване, след като подобни мерки бяха предприети от САЩ, Великобритания, Южна Корея и няколко европейски държави.

Експерти от 27-те страни членки на Европейския съюз се срещнаха в сряда, за да обсъдят координирания отговор на пътуванията от Китай. Повечето държави от Европейския съюз подкрепят провеждането на КОВИД тестове преди заминаване за посетители от Китай. Но позицията на Брюксел продължава да бъде, че „силно се насърчава“ прилагането на мерките, без те да бъдат задължителна норма.

Китай, който до голяма степен е откъснат от света от началото на пандемията в края на 2019 г., ще спре да изисква от входящите пътници да се подлагат на карантина от 8 януари. Но все още ще изисква пристигащите пътници да се тестват, преди да започнат пътуването си.

Междувременно във вторник служители на Световната здравна организация се срещнаха с китайски учени на фона на загриженост относно точността на данните на Китай за разпространението и развитието на епидемията.

Агенцията на ООН беше поканила учените да представят подробни данни за секвенирането на вирусите и да споделят данни за хоспитализациите, смъртните случаи и ваксинациите.

Миналия месец Ройтерс съобщи, че СЗО не е получавала данни от Китай за нови хоспитализации заради коронавирус след промяната на политиката на Пекин, което накара някои здравни експерти да се запитат дали страната не прикрива мащабите на епидемията.

Китай съобщи за пет нови смъртни случая от КОВИД-19 във вторник, в сравнение с три случая ден по-рано, с което официалният брой на смъртните случаи достигна 5258 от началото на пандемията, което е много под световните стандарти.

Широко разпространено е мнението, че броят на жертвите е много по-висок, посочва Ройтерс. Базираната във Великобритания фирма за здравни данни Airfinity заяви, че около 9 000 души в Китай вероятно умират всеки ден от КОВИД.

Председателят на Световната медицинска асоциация Франк Улрих Монтгомъри в сряда стана поредният експерт, който се присъедини към призивите за нови ограничения за пътниците, пристигащи в Европа от Китай, където броят на заразените нараства, съобщи ДПА.

„Не знаем какво се случва в Китай в момента. Инфекциите са напълно неконтролируеми. Ето защо смятам, че е разумно да се въведе задължително PCR изследване при пристигане [в Европа]“, заяви Монтгомъри пред германския вестник „Райнише пост“ в сряда.

Други експерти, включително германски лекари от областта на общественото здраве, също призоваха за провеждане на тестове за КОВИД-19 в целия ЕС за пътниците, пристигащи от Китай, въпреки че предложиха да се въведе задължително тестване с бърз антигенен тест.

Няколко европейски държави, включително Франция, Италия и Испания, наложиха ограничения за влизане в страната на пътници от Китай или са обявили перспективата да го направят.

По време на консултациите по този въпрос миналия четвъртък Европейският съюз не взе решение за общ отговор на бързото разпространение на вируса в Китай. Европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду само призова членовете на ЕС да преразгледат националните си мерки за наблюдение на вируса и да ги засилят отново, ако е необходимо.

В същия дух приключи и проведената в сряда среща на европейски дипломати, на която бяха обсъдени начините за реакция на кризата в Китай.

Монтгомъри също така призова за секвениране на положителните тестове, за да може да се открият варианти на коронавируса, които все още не са регистрирани в Германия. „Не може да се изключи, че нови варианти ще намерят път към Германия от Китай. Трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий и да предприемем превантивни действия“.

След почти три години на блокиране, масови тестове и задължителна карантина, на 7 декември Китай се отказа от ограниченията във връзка с политиката си на нулев КОВИД. Оттогава в най-многолюдната страна в света се наблюдава бързо нарастване на броя на инфекциите, като особено засегнати са възрастните хора.

Болниците в Китай са препълнени, а крематориумите се борят да посрещнат търсенето, посочва Ройтерс. Според оценките, които не са потвърдени от Пекин, досега са починали десетки хиляди души. 

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.