ДАНС може да танцува само един сезон

ДАНС, МВР, корупция

От 100 дни в България има Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). И какво се промени? Нищо.
Тази агенция няма пресслужба и изобщо не се знае какво работи. Ще се разбере след 50 години, когато секретността изгуби давност. Някакви хора разнасят някакви разпечатки, нареждат подслушвания, ровят документи. Някой им донася сведения. Ако нямаше ДАНС, къде доносниците щяха да докладват? В МВР ли? А, зарежете тая работа, полицията на втория ден щеше да ги издаде.
Когато едно нещо не се съобщава официално, тръгват слухове. Така научихме, че ДАНС разследва скандалите в МВР. Запечтава каси, разпитва полицаи. Някакви 30-ина годишни момчета и момичета от провинцията снемали показания от “стари кучета” в ГДБОП. Новоизлюпените не знаели кой е Маджо, кои са Маргините, а за Поли Пантев – о, това е въпрос с повишена трудност. Въобще не ги интересувал “оня с Щ-то”, далаверите с горива, цигари и амфетамини. Защото началниците им, които им поставят задачите, са същите субекти, служили в Тодор Живковата Държавна сигурност.
Личи си, че за “танцьорите” (както вече редовите ченгета наричат ония от новата агенция) задачата е да ловят врага с карта на МВР. Предателите, къртиците… Позор за такива, създатели на скандали. Най-бедната държава в Европейския съюз издържа две МВР-та. Едното корумпирано, другото, направено да го разкрива.
Скоро в парламента ще има вот на недоверие. Ще питат премиера Сергей Станишев на тема МВР. Но трябва да го накарат да обясни и какво работи творението му ДАНС. Кого подслушва и кого не подслушва. Спазва ли се Законът за СРС, добър или лош. Какви разработки се правят и имат ли изобщо агенцията намерение да разкрива корупция, или това си е добре замаскирана политическа полиция.
Ако ДАНС продължи да бъде най-неясното нещо в държавата, да залага на страха от секретите, да слухти за личния живот на политиците и за бизнеса на бизнесмените, със сигурност ще танцува само един сезон. Тук, в България, няма да се съберат гневни граждани данъкоплатци и да щурмуват сградите й, както стана с гедерейската ЩАЗИ. По-цивилизовано ще е след избори, създателите на ДАНС да минат в опозиция. А новите управници не само да сменят шефа й, а направо да я закрият.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.