Трифонов, като дава Фин-лан-ди-яяяяя за пример, що не се погледне

Слави Трифонов в интервю за БНТ. Снимка: от екрана

Фин-лан-ди-яяяяяяяяяя! Така се “провикнал” Слави Трифонов във Фейсбук статус вчера. Откритието, че Финландия му е важна почти колкото Македония идва в оправдание на “песента” – реклама на “неговата любима Недялко”.

Причината Трифонов да ползва Финландия за оправдание на мазни ритми и рими за “мандръсане”/ “аз – в този час”/ и прочие безвкусици била, че във “Фин-лан-ди-яяяяя” имало свободно слово, а в България на Слави и компания им ограничавали свободата на словото, свързана с вече споменатата “песен”, като не се харесвала.

Сега няколко думи за Финландия.

През 2001 г.,когато “Нокиа” е на върха и е символ за финландския успех, по улиците на Хелзинки вицепрезидентът на компанията Анси Ваньоки решава да изпробва своя нов мотоциклет „Харли Дейвидсън“. Резултатът е мигновен: арест и рекордна глоба, равняваща се на 104 000 щатски долара (защото в държавата глобите за превишаване на скоростта се калкулират на база дохода на нарушителя).

Няколко години по-късно (през 2006 г.) във Финландия избухва голям корупционен скандал. Причината: доказва се безспорно, че администратор от общината в Хелзинки редовно ползва служебните си кола и шофьор за транспорт до дома и вилата си.

През 80-те години пък месеци наред най-голямата тема в медиите във Финландия е, че няколко министри отиват на екскурзия на Карибите на разноските на фирма, която е получила обществена поръчка за доставка на кораби ледоразбивачи (екскурзия, не пачки в чекмеджета, не преди поръчката, а след).

Толкова за Финландия, която от началото на новия век всяка година оглавява класацията на “Прозрачност без граници” за справяне с корупцията. Само за справка – за 2021 г. България е на 78-мо място. Финландия дели първото място с Дания и Нова Зеландия.

През изминалата година партията на г-н Трифонов беше в управлението на България. А той като лидер беше задължен да декларира имуществото си. Не го направи. Последваха редица въпроси, съвсем резонни. Защо г-н Трифонов не декларира имуществото си, как при заплаха от глоба не се впечатлява, защо лидер, който говори за “морала и закона” отказва съзнателно да изпълни закона? Има ли какво да крие г-н Трифонов в имущественото си състояние в светлината на корупционния скандал “Капитан Андреево” (който той сам пак припомни оня ден), и разбира се в светлината на онези милиони за пътища, заради които Трифонов свали кабинета “Петков” (защото не ги отпусна).

Отговорът на Трифонов беше: „Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече – нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае – знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона.“

Не последва нищо. Сега си представете това да се беше случило във Финландия. Няма как, нали? Ето затова Финландия оглавява антикорупционна класация, а България е в дъното ѝ.

И още нещо. Понеже г-н Трифонов обяснява, че в България нямало въпроси за “един запис”, на който се виждали Кирил Петков и Лена Бориславова в “квартира”, много искам да напомня нещо. Въпросът не е чия годеница е Лена Б и прочие. Въпросът е имало ли е непотистки отношения, докато Петков е бил министър на икономиката в служебен кабинет, а Лена Бориславова отива в ББР. Била ли е Лена Бориславова преди това назначена в кабинета на служебния икономически министър, а после в ББР от името на юридическа кантора, за което пък се получават държавни възнаграждения? Оказва се, че да – това стана ясно от интервю на Петков за “Първа точка”. Той няколко пъти опита да не отговори. В последна сметка, след връщане няколко пъти на въпроса, Петков потвърди: Бориславова първо е била в служебни отношения с него, а после и в ББР.

Смисълът на разговора за корупция е да се установяват подобни факти – т.е. дали такава има. И разбира се нещо да следва от тая работа. Но очевидно за г-н Трифонов и компания разговорът за такива “досади” не е важен (а може и да е непостижим). Важно е да се говори са “мандръсане”. Изводът е очевиден: евентуална корупция не ги смущава. Просто някой не им е “вързал” (примерно за парите за пътища) и решават да го позорят публично.

Колкото до медийната свобода: тя е свързана, освен с готовността на журналистите да питат, така и с готовността на властимащите да отговарят.

Е, г-н Трифонов, защо не изпълнявате закона и какво свързано с имотното си състояние криете? Това “скритото” има ли общо с “Капитан Андреево”, а с парите за пътища?

Редно е г-н Трифонов да постъпи като във Финландия, както сам дава пример – да застане и открито и честно да отговори, а не да се крие от въпроси, както прави досега.

 

– –

От фейсбук-страницата на авторката

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.