Коалиция на крадците

Парламентарният шеф Вежди Рашидов възвести, че е възможна коалиция ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Той не ги посочи конкретно, но описа формулата – партиите, които ще участват в една коалиция, ще си дадат четирима вицепремиери, ще си разделят министерствата (в интервю пред „България он ер“).

Рашидов беше избран за председател на парламента със 139 гласа от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Така коалицията „Вежди“ може да прерасне в правителство. Ще обяснят, че това е неизбежно, че „тия другите“ не искали (да пристанат на ГЕРБ) и т. н.

БСП е способна на такава стъпка, макар да обеща на избирателите си, че няма да прави коалиция с ГЕРБ. Сега ще запеят друга песен за единствен спасителен изход и прочее. Като направят Корнелия Нинова вицепремиер, работата готова.

Тази партия се сви до едно малко ООД с толкова малко дялове, че на всеки съдружник се намира по един пост в министерства, бордове и др. институции. И си се крепят като бутикова партия със 100-годишна история.

Това ще е правителство на прикриване на досегашните кражби и от магистрали, и от граници, и от рекет, и от хазарт, и от банки, и подкупи откъде ли не. За много милионни става дума, не за едно чекмедже.

И към досегашните от ГЕРБ и ДПС ще се присламчат на масата огладнелите от БСП и новият гладник „Български възход“. И всичко това охранявано от прокурорската власт. Самата предложена формула да си разделят министерствата е формула на крадците.

Такава нагла коалиция поне е сигурно, че ще създаде истинска опозиция, която след това ще спечели достатъчно на избори.

Възможно е също изказването на Рашидов да е форма на натиск да дадат третия мандат на ДБ и ГЕРБ да се споразумеят с ПП, за каквото споразумение се изказа и Христо Иванов.
При всички положения проблемът за коалиция с главните крадци стои непоклатимо.
Но декларацията на ПП за приоритети на правителство беше отхвърлена от парламента без дебати, а шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза след гласуването към ПП „Чао, аматьори!“ Стефан Янев се изказа, че е по-добре коалиция с БСП, ГЕРБ и ДПС. Екатерина Захариева също се изказа, че са готови да преговарят с БСП, ако тя получи третия мандат.
Така че коалицията „Вежди“ е съвсем вероятна.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.