Как Слави Трифонов предизвика толкова гняв и се изравни с „Пик” + мнения от Фейсбук

Коя е Лена Бориславова

Клипът „Песен за Лена“ е пуснат в YouTube в канала на 7/8 тв месеци след падането на правителството, в което Лена Бориславова беше шеф на кабинета на премиера. Моментът е избран преди връчването на третия мандат за правителство и се оценява като част от пропагандата на Борисов.

Защо не стихват коментарите за чалга песента подигравка с Лена Бориславова?

Много хора въобще не са гледали този клип, защото им е ясно от други подобни „произведения” за какво става дума. Но си заслужава да се оцени това творчество като форма и съдържание.

Песента е кавър на стара чалга песен отпреди 20-ина години, със заглавие „Хищна хиена“, сега със заглавие „Песен за Лена“. Излъчвана е по 7/8 тв, качена е в YouTube от същата телевизия за пръв път преди 4 дни, както регистрира каналът.

За гарантиране на ефекта новият текст на песента е със субтитри:
„Уморена кака Лена/ гладна хиена/в кабинета влизам аз/… с мустаци натъкмена/бойно пременена…важна дама ставам аз/ става тя/ министерските палати вече са ми познати… /нощи омайни купони безкрайни, /с Наско пуших до зори…/ обещаха ми заплати, а само кревати/ мандръсаха ме в чужбина/ не ми се размина… Уморена кака Лена/като хищна хиена устремена… говорител натъкмена/ със валута въоръжена…/ Уморена кака Лена във „Фалкона“ натъкмена…/ ще вечерям с бизнесмена Киро Шоумена/ че самолета вдигам аз…/Ах минети ма взимети на тези парапети/ в апартамент ще вляза аз в този час/ да уредя далавера с Киро премиера/ че баджанаци правя аз/… нощи омайни/купони безкрайни/ пици с кристали до зори… обещаха ми заплати, а само кревати…“

И т. н. на екрана вървят кадри от пресконференции и интервюта с Лeна Бориславова, за да не остане съмнение за кого се отнася това произведение. То повтаря „на художествено равнище“, в чалга и „Пик“-стил пропагандните атаки срещу правителството на Кирил Петков. Странното е защо сега, когато това правителство вече го няма.

Слави Трифонов потопи партията си и упорито продължава да копае на дъното. Вместо да замълчи след този резил – с нищо неоправдана гавра в музикална форма с бивша шефка на кабинет на бивш премиер, той дори се изказа нападателно и се ежи колко било важно да подиграе Лена Бориславова с идиотския си клип.

Обектът на неговата гавра е с малко значение в политиката, сравнена с който и да е партиен играч, на власт или в опозиция, но Трифонов напада точно нея. Това е трудно обяснимо. На Трифонов не му стига, че свали правителството. Неговата партия е изпаднала от парламента и повече не са конкуренти или коалиционни партньори с „Продължаваме промяната”, сякаш той им отмъщава от завист. Или може да се търси обяснение в това, че правителството не отпусна няколко милиарда за пътища, както искаше министърът на партията на Слави. И мирише на корупция.

Или пък има ангажименти към Борисов, за когото главен враг е „Продължаваме промяната” и ги атакува непрекъснато. И просто Слави е един от козовете – да ги нападне с музикални форми.

Гаврите с жени винаги имат ефект сред по-просташката прослойка в обществото. Само че така Слави Трифонов се нареди твърдо до жълто-кафявия сайт „Пик”. И вече го смятат за неделима част от бойкоборисовата пропаганда.

Това влече надолу и телевизия 7/8. Трифонов може и да е изкарал пари от политиката за телевизия, само че колко хора ще я гледат, като рейтингът й се свързва с партията и с всяко извращение на Слави.

Рядко се случва такова спонтанно масово възмущение в социалните мрежи по някакъв повод. Следват някои коментари от Фейсбук:

Защо това не е политическа сатира, а мокра поръчка

Христо Комарницки
Моля ви, не наричайте пасквила на Слави Трифонов „политическа сатира“.
Сатирата винаги е насочена срещу силните на деня, срещу преялите с власт.
А това е просто „мокра поръчка“.
–––-
И да не забравяме кой даде тон за тая песен със звучното ПКП!
––––
Иначе като погледна положително, виждам двама шоумени с повяхнала слава и изтекло екранно време, които не умеят и не знаят как да слязат с достойнство от сцената.
Да изпратим Слави и Баце на заслужен отдих!
Иде ново време.

Активно мероприятие, маскирано като песен

Леа Коен
Е то е ясно кой е поръчал туй активно мероприятие, маскирано като песен. Нали предстои мандат за правителство? Трябва си дестабилизация иначе може да се развали резидентският пасианс и да има сърдити в Кремъл.

Какво печели, който унижава жена?

Анна Цолова
Кой си мисли, че може да се оттласне от там, където е, когато грозно унижава жена. С изразните средства на тези, срещу които уж се бори.
Жалка работа.

Песента на всички с малки пишки

Емилия Николова
Това е песента на всички с малки пишки, преждевременни полюции и други смущения. Това не е песен на свободните духом, уверени в способностите си да променят света към по-добрo.
Знам, че трябва да им съчуствам, но, уви, съм смъртна и не мога.

Песен за жената в съзнанието на простака

Иван Христанов
Това не е песен за Лена. Това е песен за жената в съзнанието на простака – на равно отстояние от пералнята, кухнята и прахосмукачката.
Това не е песен за Лена. Това е ритуалното насилване на „чуждата“ жена, за да унижиш чрез нея врага. Насилването, чрез което дори когато те няма, той – врага – ще усеща тежестта на срама.
Това не е песен за Лена. Това е песен за Десислава Атанасова, която е толкова удобно да бъде унижавана със сексуални метафори, защото над нея виждаме сянката на врага-дерибей.
Това е песен за ПКП, унизена лично от врага-дерибей за собственото му реабилитиране пред очите на всички два пъти – с определянето и като такава и когато беше принудена да го преживее отново пред камерите.
Това е песен за дъщерята на Румен Радев, която в този момент е обект на изключително злобни атаки, защото… ами защото врага трябва да носи тежестта на срама и какъв по-добър начин от това да омърсиш неговата майка, съпруга, сестра или дъщеря.
Това е песен за цивилизацията, която казва „дори и във война, жените и децата на врага пазим като своите си“ …или за нейното отсъствие.
Това е песен за нас. Да, за нас, като народ. За българите, които все още не са очертали границите на категоричното зло, за да въстанат срещу него. За онези 25%, които ще кажат „Удри бе, тя го заслужава!“, за другите 65%, които ще свият рамене и ще отминат, и само 10%, които ще се възпротивят.
Това е песен за мъжете, които не обичат жените. Мъжете, за които гаврата с човешкото достойнство е едно от удоволствията на войната. Не, те са една от наградите на войната – „Напрееед, мои верни воини, жените на врага са за ваше удоволствие.“

Скъпи приятели,
От името на цялата политическа класа ви моля за извинение. България не заслужава такова падение. Българите са народ силен, толерантен и добър, и заслужава да даваме добри примери за човешко поведение.
От свое име ви моля да бъдем добри хора с уважение към достойнството на всяко човешко същество и да не приемаме каквито и да са проявления на поведение, които го уронват.

(със съкращения)

Срива авторите и изпълнителите под дъното

Мария Димитрова
Причиних си мъката да изгледам (не до края) противния кавър на „Хищна хиена”. Гнусен и сексистки. Хубавото в него е, че срива под дъното авторите и изпълнителите му. Лошото е, че обществото ни не е дорасло да приеме факта, че една млада жена може да е едновременно красива, умна и успяла. Приемам този клип като вербално насилие срещу жените по принцип и с цялото си същество се противопоставям на подобна линия на поведение в българската политика.

Коя е Лена Бориславова?

1. През 2014 г. завършва право в Софийския университет – първа по успех.
2. Спечелва стипендии от „Фулбрайт“ и от „Харвард” и така се озовава сред малцината българи, успели да вземат престижна харвардска диплома.
3. Докато е студент в „Харвард”, Лена Бориславова е член на борда на Harvard European Law Association и на Harvard Law and Business Association.
4. Завръща се у нас в средата на 2016 г. Желанието да е активен гражданин я подреждат сред учредителите на „Да, България“.
5. Тя е една от трите българки в класацията „30 под 30“ на списание „Форбс“ за Европа за 2018 година. Тогава Лена Бориславова е едва на 28 години.
6. Работила е в Съда в Люксембург като юрист лингвист с английски и немски.
– През 2020 г. грабва статуетката в категорията „Млад юрист“ на Националните награди за правосъдие.
7. Работи в една от големите адвокатски кантори у нас – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (DGKV), като преди това е работила и за „Георгиев, Тодоров и Ко“. От адвокатската ѝ визитка се вижда, че работи в сферата на конкурентното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство и консултира международни клиенти, решили да инвестират в България.

(Справката е разпространена във Фейсбук от Орхан Мюмюн, Венелин Иванов и др. Фактите са от официалната биография на Лена Бориславова)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.