На 9 януари 1981 г. 6-метрова вълна залива Поморие + фотогалерия

Поморие, 9 януари 1981 г. Вълни връхлитат брега. Снимки: Марти Младенов

Преди 42 години на този ден бурен вятър предизвиква силно вълнение край бреговете на Поморие и вдига близо шест метрова вълна.

Щетите на крайбрежния булевард са като след война. Водата е помела защитната стена, настилката по цялата алея е изкъртена, бул. „Васил Коларов” (днес „Яворов”) е залят с вода. По малките пресечни улици, водната стихия успява да проникне до централната градска артерия, свързваща двете части на града.

Управата на Поморие решава да поиска помощ от държавата, за да се справи с погрома нанесен от бурята в една от най-красивите части на града. Заснемат се щетите, подреждат се във фотоалбум и група от местната администрация заминава да измоли помощ от високо. Предвождани от Теодосий Гуджуков, зам.-председател на Общински народен съвет в Поморие, те се явяват в Министерски съвет за среща с Григор Стоичков. По това време той оглавява комисията по „Бедствия и аварии”.

Поморие, 9 януари 1981 г. Наводнена улица в града. Снимки: Марти Младенов

Отпускат на Поморие финансова инжекция в размер на 2 млн. лв. тогавашни лева и достатъчно строителна техника. Възстановяването на стената и булеварда продължава 45 дни. В онзи момент става и доизграждането (удължаването) на брегоукрепващата стена в сегашния ѝ вид. А малко на по късен етап, започва изграждането и на новото пристанище.

Бог да пази любимото Поморие от подобни бедствия!

(от фейсбук-страницата на автора)

Поморие, 9 януари 1981 г. Вълна наводнява града. Снимки: Марти Младенов
Поморие, 9 януари 1981 г. Наводнена улица в града. Снимки: Марти Младенов
Поморие, 9 януари 1981 г. Наводнена улица в града. Снимки: Марти Младенов
Поморие, 9 януари 1981 г. Щетите след бурната вълна връхлетяла града. Снимки: Марти Младенов
Поморие, 9 януари 1981 г. Наводнена улица в града. Снимки: Марти Младенов
Поморие, 9 януари 1981 г. Щетите по крайбрежната алея. Снимки: Марти Младенов
БългарияИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.