Как ще изглеждат извънземните – зелени човечета или секси изкусители?

Eдна от сексапилните героини в сериала „Бойна звезда: Галактика“, според който извънземните ще са високо еволюирали роботи, способни на човешки чувства и взаимоотношения. Снимка: SciFi Channel

Извънземните в телевизионния сериал „Бойна звезда: Галактика (б.р. – върви и по бТВ) не са типичните зелени човечета с антенки: става въпрос за изключително еволюирали роботи, които първоначално са били създадени от хората, а днес са се обърнали срещу тях. Колко точно са еволюирали тези роботи? До толкова, че са доста по-секси от хората.
Разбира се, някои аспекти на вселената на „Галактика“ са пълна фантасмагория, както в повечето научно-фантастични произведения, където редовно има неща като космически кораби с изкуствена гравитация, които постоянно прескачат от една звездна система в друга. Но ако говорим за идеята, че първите разумни извънземни същества, които евентуално можем да срещнем, ще са роботи, тогава нещата се приближават доста сериозно към реалността. Или поне така казват астрономите.
„Две са възможните срещи с извънземни – или прихващаме някакъв сигнал, или случайно ги срещаме зад ъгъла“, казва Сет Шостак, главен астроном в института SETI в Калифорния. „Много е вероятно и в двата случая да срещнем изкуствени конструкции, а не реални живи извънземни.“
Това може да не е толкова очевидно за почитателите на научната фантастика, които са израснали с пухкави и симпатични пришълци като тези на Спилбърг, или пък с благородни хуманоиди като Клаату от „Денят, в който устояхме“ на Майкъл Рени. Заключението на Шостак обаче се базира на нашия собствен живот и бързината, с която ние разработваме умни машини.
„Много е вероятно до 100 години да започнем да произвеждаме машини, които реално да могат да мислят“, казва той. Ако приемем, че сме новобранец в междузвездните комуникации и пътувания, то тогава е много вероятно да има други цивилизации, които са доста по-напред в развитието си от нас.
Според Шестак, подобна цивилизация би могла да разработи армии от роботи, които да изследват близките звездни системи. Ако случайно попаднат на живот, би било нормално извънземните да изпратят именно интелигентни машини. Те ща са и най-устойчиви на времевите мащаби, за които става въпрос в междугалактическите пътувания. „Шансовете да се запознаем първо с малки симпатични човечета с големи очи са доста миниатюрни“, казва Шостак.
Астронавтът Джефри Бенет, автор на новоизлязлата книга „Отвъд НЛО“, е съгласен с тезите на Шостак. В книгата си Бенет пише, че в нашата галактика може да има 100 000 подобни на Земята планети, където да се е зародил живот през последните пет милиарда години. Усредено, това би трябвало да означава, че цивилизация се ражда на всеки 50 000 години. От това Бенет заключва, че е много вероятно да има извънземни цивилизации, които да са с поне 50 000 години по-стари от нашата.
„И на мен ми е трудно да си представя нещо толкова развито, казва Бенет. Преди 50 години никой не си и представяше Интернет, как тогава да си представим какво може да бъде постигнато след още 50 000 години технологично развитие? Според мен не е възможно да се правят някакви смислени предположения. Единствено мога да кажа, че ще е нещо невероятно.“
Бенет е склонен да се съгласи с идеята, че извънземните могат да са хибрид между биология и кибернетика. „Ако погледнеш далеч в бъдещето, започваш да си задаваш въпроса къде свършва роботът и къде започва живия организъм“, казва той. Въпреки всичко, и Бенет и Шостак са убедени, че извънземния киборг няма да носи червена рокля като Сикс в „Бойна звезда: Галактика“. „Мисля, че хората грешат, когато смятат, че извънземните ще са млади и сексапилни,“ казва Шостак.
Разбира се, сценаристите на „Галактика“ могат да обяснят защо киборгите им са толкова красиви и изкусителни. Те са създадени от хората и по тази причина имат много ясна представа за човешките възприятия за красиво.
В „Галактика“ не само видът на киборгите е човешки. Те са способни на всичко човешко – влюбват се, женят се, раждат деца. Сериалът не е първата научна-фантастика, която приписва такива качества на роботи. Темата за любовта на роботите се среща често – в класики като „Стар Трек“, „Изкуствен интелект“ и други. Колко реалистична е една такава идея?
Астробиолозите рядко говорят на такива теми. Дейвид Леви, изследовател на изкуствен интелект в Университета в Маастрих, е един от малкото, които са се занимавали с възможната интимност между хора и роботи. Неговият докторат прерасна в книгата „Любов и секс с роботи“, в която авторът излага тезата, че ерата на браковете между хора и роботи е по-близко, отколкото си представяме.
„Прогнозата ми е, че около 2050 г. в щата Масачузетс ще имаме първият легализиран брак между човек и робот“, казва Леви.
Това звучи странно, но не ли странна и идеята за бременен мъж. Такъв участва този месец в шоута на Опра Уинфри, обяснявайки, че е транссексуална жена, която на десет годинки е решила да стане мъж.
Връщайки се на извънземните, трябва да се отбележи, че ние винаги си ги представяме интелигентни – и в този смисъл способни на сложните взаимоотношения и заплетени истории, които правят „Бойна звезда: Галактика“ толкова популярен.
Много е вероятно обаче, първите извънземни, с които се срещнем, да са доста по-некомуникативни. Можем примерно да открием микроби дълбоко под повърхността на Марс. Или пък чудовища обитаващи скритите морета на луните на Юпитер или Сатурн.

„Най-вероятното място, където можем да срещнем живот е Марс,“ казва Бенет. Според него това първо е най-близката потенциална цел и второ там има цяла армада от космически сонди, които търсят следи. Още една сонда – Phoenix Mars Lander, ще се присъедини към търсенето на живот през следващия месец.

Но дори и скоро някой космически кораб да открие нещо, ще бъде доста трудно да се определи със сигурност дали е извънземен живот. Дали наистина ще става въпрос за живот или за някакъв геологичен процес? Горещите дебати около „нанофосилите“ открити на марсов метеорит преди повече от десет години, илюстрират колко труден може да бъде подобен въпрос.

Ако пък новооткритите форми на живот наподобяват земните, щя трябва да се запитаме дали наистина са извънземни. „Има възможност от земно замърсяване, не задължително от космическия кораб, но и от метеоритите, които прелитат между планетите,“ казва Бенет.

Някои учени пък спекулират, че животът на нашата планета води началото си от Марс и е бил трансфериран на Земята преди червената планета да стане суха и студена. Ако това е така, то всички можем да се смятаме за извънземни.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.