Министерство иска журналистите да са ходещи диктофони

В министерството на здравеопазването се смилили и вместо на тротоара, пуснали журналистите на брифинг във фоайето. Да не задават много въпроси. Снимка: личен архив

Интересен ден е бил днес за журналистите, отразяващи здравни теми, и особено тези, работещи в телевизии. Снимката е от групата на здравните журналисти.

Министерство на здравеопазването те кани на брифинг в 12 часа – забележете, пред министерството. Слушаш, снимаш, нямаш голям шанс за въпроси извън обявената тема. Щото нали – навън си, бързаш, леко е студено…

Таман си се прибрал в редакцията, барабар с оператор, техника и всички останали елементи, съпътстващи създаването на малко материал за екрана, пооформил си т. нар. обект в главата си и представянето му в емисията, и изненадаа – Министерство на здравеопазването решава да те викне отново! Разбира се на брифинг – в 15 ч. Отново пред министерството. Този път, явно смилявайки се от лошите метеорологични условия, те кани и на стълбите вътре.

Не си мислете, че МЗ няма помещение, предвидено за срещи с медиите. Има. Защо не го ползва в случая (случаите) отговор нямам. Ако и двете теми на брифингите биха минали без много въпроси, защо тогава не се изпращат само прессъобщения до медиите? И на това нямам отговор.

Преди време групата на здравните журналисти писахме писма до институциите в ресора, засягащи начина на общуване с медиите. Аз лично застанах с името си и участвах в инициативата с коментар, в който дадох пример с подобно отношение от страна на Здравната каса. Ако искаш да получиш информация от проведена среща на Надзорен съвет (за протокола – това е най-важният орган в НЗОК) и да зададеш въпроси на членовете му, стоиш на стълбите с часове и се молиш някой да те „отрази“.

Ще ми се да се надявам, че станалото днес в Министерство на здравеопазването е просто необмислено. За съжаление обаче си мисля, че по-скоро то е пример за това докъде се сведе отношението към професията ни. Очакване за среща с непитащи, затиснати от 100 брифинги, бързащи и уморени журналисти, от които се очаква да са по-скоро секретарки, пиарки и ходещи диктофони на властта и всичките й представители във всичките им активности.

 

– –

От фейсбук-страницата на авторката, която е журналистка в този сектор

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.