ООН: САЩ и Русия в сблъсък заради екстремизмa в Африка

Руски наемници в Сирия. Снимка: от тв екрана

Съединените щати обвиниха вчера подкрепяната от Кремъл руска военна компания „Вагнер“, че се намесва във вътрешните работи на африканските държави и „увеличава вероятността за разрастване на съпътствания с насилие екстремизъм“ в региона на Сахел, който е изправен пред все повече нападения и влошаване на сигурността – твърдение, което Русия отхвърли.

Заместник-посланикът на САЩ Ричард Милс се нахвърли върху групата „Вагнер“ на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Западна Африка и Сахел, като обвини нейните паравоенни сили, че не успяват да се справят с екстремистката заплаха, ограбват ресурсите на страните, нарушават човешките права и застрашават безопасността и сигурността на миротворците и персонала на ООН.

Политическият съветник от Франция Изис Жаро-Дарно повтори думите на Милс, като заяви, че „моделът“, използван от наемниците от „Вагнер“, се е оказал „напълно неефективен в борбата с тероризма“. Той посочи „позорното“ и опустошително въздействие на работата на компанията и нарушенията на човешките права, включително предполагаемото убийство на над 30 цивилни в Мали, както и разграбването на природните ресурси.

Заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки посочи влошаването на сигурността, особено в Мали, Буркина Фасо, Нигерия и басейна на езерото Чад, както и опасенията от разпространение на нестабилността в западноафриканските крайбрежни държави. „Не може да се пренебрегне дестабилизиращата роля, която играе групата „Вагнер“ в региона. Те са част от проблема, а не от решението“, заяви той пред Съвета за сигурност.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Ана Евстигнеева отхвърли опитите „да се очерни руската помощ за Мали“, с която страна Москва има двустранно споразумение за подпомагане на преходното правителство, „и за други страни в Африка“.

„Някои страни днес за пореден път обявиха, че Русия ограбва и плячкосва ресурсите на Африка и съдейства за нарастването на терористичната заплаха“, каза тя, като обвини тези неназовани държави, че правят същото „по целия свят и в Африка“, особено в Либия, което дестабилизира целия район.

„Обвиненията срещу Русия са просто учудващи от гледна точка на здравия разум“ и спъват африканските лидери, които се опитват да разрешат собствените си проблеми и да решат с кого искат да си сътрудничат, каза тя.

Евстигнеева нито веднъж не спомена името на Групата „Вагнер“. Групата се ръководи от верния на руския президент Владимир Путин Евгений Пригожин и нейните наемници са обвинявани от западните държави и експертите на ООН в множество нарушения на човешките права в цяла Африка, включително в Централноафриканската република, Либия и Мали.

Джовани Биха, заместник-ръководител на Службата на ООН за Западна Африка и Сахел, заяви пред Съвета за сигурност, че „сигурността в големи части от региона отново се е влошила“, което се дължи на действията на въоръжени групи, екстремисти и престъпни мрежи. В резултат на това, каза тя, повече от 10 000 училища в Сахел са затворени, което оставя милиони деца без образование, а близо 7000 здравни центъра не функционират.

Въоръжените групировки се борят за надмощие и контрол над ресурсите, каза тя, и централната част на Сахел е изправена пред „безпрецедентни нива на предизвикателства за сигурността и хуманитарната обстановка, социално-политическа нестабилност, допълнително утежнена от въздействието на изменението на климата, и продоволствена несигурност, която се изостри от конфликта в Украйна“. Тя допълни, че нарастващият брой нападения в страните по протежение на Гвинейския залив застрашават транспортните артерии към страните без излаз на море, разположени по на север.

Според последния доклад на генералния секретар Антониу Гутериш, публикуван тази седмица, над 18,6 млн. души в региона изпитват „тежка продоволствена несигурност“, което представлява увеличение с 5,6 млн. души от края на юни 2022 г., като най-засегнати са Буркина Фасо, Нигер и Нигерия. А около 6,3 млн. души са разселени в целия Сахел, което е увеличение с 300 000 души от юни насам.

Евстигнеева, от своя страна, заяви, че Москва споделя опасенията относно засилващите се терористични заплахи в региона, продължаващите междуетнически и междуобщностни конфликти, организираната престъпност, трафика на наркотици и убийствата на голям брой цивилни от бойци през втората половина на 2022 г.

Тя посочи изтеглянето на френските антитерористични сили и на ръководената от тях Европейска военна оперативна група „Такуба“ на 30 юни, като заяви, че то не е било съгласувано с преходното правителство на Мали и оказва „негативно въздействие“ върху ситуацията със сигурността в краткосрочен план.

„Въпреки това“, каза тя, „вече има известен напредък“ и Русия предоставя на Мали „подходяща помощ“.

Милс, заместник-посланик на САЩ, заяви, че САЩ са дълбоко обезпокоени от кризата в сферата на сигурността, хуманитарната и политическата криза в Сахел, които предизвикват „драматично нарастване на силата и влиянието на насилствения екстремизъм“.

Проблемът изисква „решение чрез демократично управление“, каза той. „Ние също така сме сериозно обезпокоени от отстъплението на демокрацията в целия регион и настояваме за завръщането на демократично избрани, граждански правителства“.

Последната вълна от преврати в Западна Африка започна в Мали през 2020 г., последвана от друг в Гвинея през 2021 г. и след това в Буркина Фасо през януари 2022 г.

Омар Алиеу Турей, председател на комисията на западноафриканската регионална група EКОВАС, заяви пред Съвета по сигурност, че е доволен да съобщи, че има движение в посока пренареждане на политическите сили в трите държави, и избори, които ще доведат до промяна, ще се проведат през следващите две години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.