Георги Стоев каза много истини

Простреляха автора на книги за мафията Георги Стоев
Георги Стоев на премиера на своя книга. Той беше прострелян пред хотел „Плиска“ на 7 април и по-късно почина. Стоев е автор на книги за организираната престъпност, в които описва убийства и други престъпления и назовава имената на извършители и поръчители. Снимка: Булфото

В понеделник край хотел „Плиска“ беше прострелян Георги Стоев, автор на поредица от книги за организираната престъпност в България. Той не криеше, че е бил част от тази престъпност, но беше решил да разкаже всичко, което знае. В десетките си книги назоваваше конкретни престъпления и имена на поръчители и извършители и нееднократно призоваваше прокуратурата да го привлече като свидетел. Кое в неговите изказвания и книги беше истина и кое не? Правоохранителните органи не пожелаха да узнаят. Не го разпитаха, не го поставиха под охрана. И дойдоха изстрелите. Явно в казаното и написаното от него е имало много истини. За да прецените дали е така, тук предлагаме част от неговото участие в предаването „Горещо“ на „Нова телевизия“ и откъс от негово интервю в сайта клюки.нет.

Кръгът „Монтерей” мит ли е, или реалност? Това ли са кукловодите на мафията?

Никакъв мит няма, колкото и Любен Гоцев да се опитва да го обърне на шега и на едва ли не на пенсионерска сбирка. Това символно появяване миналия вторник в „Монтерей” пред медиите целеше нещо друго – Любен Гоцев да покаже на всичките си врагове кои са ортаците и съратниците му. Компанията наистина беше впечатляваща. А Гоцев стоеше като Кръстник в ресторанта и всеки, който влизаше, първо се здрависваше с него и след това заемаше мястото си. Чавдар Чернев – бивш шеф на МВР и изключително близък до Младен Михалев – Маджо, Виктор Вълков – ятак на Маджо. Любо Левичаров, бившият шеф на ЦСБОП. Допреди години всички тези хора се събираха в „Монтерей”, оттам идва и името на кръга. От доста време те вече не се срещат там, а в ресторант „Кипарис”. Там Любен Гоцев се среща тайно с Младен Михалев – Маджо, във ВИП стаята в ресторанта.

Има ли реална власт Любен Гоцев?

http://youtube.com/watch?v=vmidtn5lQBk

Да. Макар да е на години, той все още е в играта и няма намерение да я напуска. Гоцев е свикнал не да се говори за него, а да се шушука – той се изнерви, защото го осветлих. Тези, които трябва, знаят, че Любен Гоцев е създателят на Маджо. Преди време Георги Пехливанов се изказа за Младен Михалев, че е кукла на конци. Аз предадох на Маджо думите на Пехливанов. И той каза: „Да, така е. Но знае ли кои стоят зад мен?”. Ако си мислите, че Младен Михалев има стотици милиони, бъркате жестоко. Маджо сам е признавал, че има 16 съдружници, все генерали от БСП. Той ги наричаше „червени брамии”. Парите за БСП се разпределят от Любен Гоцев. Той е покровителят, съветникът и лобистът на Маджо. Веднъж Михалев ми разказа през какви унижения е минавал в началото. Чавдар Чернев, когато се напиел, карал Маджо и Маргина да лазят под масата.

Любен Гоцев твърди, че не те познава?

Познава ме. Готов съм да бъда разпитан от следователи и да разкажа това, което знам за Любен Гоцев. Ще му припомня само едно място, където сме се засичали – на една пресечка на „Витошка”, където се помещаваше офисът на стария Фатик Там Любен Гоцев се появяваше често. Имаме и други засечки с него, които ще разкажа някой друг път.

Фатик и Младен Михалев ходили ли са в “Монтерей”?

Да, много пъти. Фатик имаше навика да стреля в ресторанта. Вадеше пистолета и правеше на решето тавана. Няколко пъти правиха ремонт на „Монтерей” заради Фатик Маджо също се явяваше, и то не само във вторник, а всеки ден. Охраната му и колите му блокираха движението пред „Монтерей”. После започна да се среща с Любен Гоцев в „Кипарис”. Пращаше колата си, за да вземе генерала.

Виктор Вълков също ли е близък с Младен Михалев?

Да. Когато бях в полицията за една разработка срещу Маджо, полицаите ми разказаха интересни неща. Те го бяха прихванали в Хърватска. Михалев се обаждал по телефона до България, използвал е хърватска СИМ карта. Оказа се, че Маджо е живял доста време в посолството на България в Хърватска. Там негов домакин е бил Виктор Вълков. След това Вълков е посредничил и за една среща на Младен Михалев с МВР шеф във Виена. Това също е според оперативна информация на служителите на МВР. Естествено, разработката срещу Маджо потъна.

Сега Любен Гоцев призовава прокуратурата да го разпита…

Интересен ще е този разпит, но няма как да се получи. Илюзия е да се вярва, че има сила в България, която да бутне Любен Гоцев. Генералът се саморазправи с Маргините за няколко минути. Когато научи, че е в списъка им за ликвидиране, разпореди те да бъдат тикнати в затвора. Публична тайна е, че арестуваха Маргините заради Любен Гоцев, а не защото от МВР са събрали данни за престъпната им организация. Когато беше взривен Стоил Славов, уликите пак водеха към братя Маргини. Тогава не ги прибраха, не ги прибраха и след убийството на Жоро Илиев. Но когато Маргините се прицелиха в Любен Гоцев, цялата сила на МВР и прокуратурата се стовари върху тях. Това е показателно за влиянието, което Гоцев има в държавата.

Любен Гоцев страхува ли се от Маргините?

По-скоро Маргините се страхуват от Любен Гоцев. Неговото убийство неслучайно е трябвало да изглежда като случаен обир. Маргините знаеха, че без Любен Гоцев влиянието на Маджо в държавата ще спадне и така по-лесно ще могат да се преборят с него. Но същевременно не смееха да му пратят килър, защото осъзнаваха какво може да се случи с тях. Искаха убийството на Любен Гоцев да бъде извършено по такъв начин, че да заблуди МВР. Всички видяха какви са последствията за братя Маргини.

Е, вече са на свобода.

Делото срещу тях още не е приключило. И няма да приключи скоро. Това, че не са в ареста, не значи, че не са натикани в миша дупка.

В книгите си описваш как Младен Михалев – Маджо поръчва убийства. Любен Гоцев поръчвал ли е покушения?

Със сигурност е присъствал на заповеди за отстраняването на хора, изречени от Младен Михалев.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.