Машините за гласуване – мишена на дезинформацията

Снимка: от обяснителен видеоматериал за машинното гласуване

Болсонаристите, които бяха в основата на размириците в Бразилия, се обединиха с намерение да всеят смут по отношение на изборните резултати, най-вече създавайки настроения против машинното гласуване, довело в много страни до появата на фалшива информация.

Привържениците на крайнодесния бивш бразилски президент, атакували в неделя сградите на институциите в столицата Бразилия, искаха достъп до изходния код на електронните урни, след като техният лидер изгуби с малка разлика президентските избори тази есен в съперничество с Лула.

И те не са единствени. В САЩ, Франция, България и Филипините също имаше дезинформационни кампании, които повдигнаха въпроса заслужават ли доверие машините за гласуване.

„Подобни сценарии с размирици и бунтове на фона на мъгляви теории, подхранвани от непрозрачни технологии, са твърде опасни за стабилността на демокрациите по света“, предупреди в разговор с АФП Грегъри Милър, съосновател на института OSET – неправителствена организация от САЩ, която се обявява за използване на прозрачни технологии за гласуване.

Бразилия използва електронни урни от 1996 г., но разногласията около тях датират отскоро, главно заради твърдения на Жаир Болсонаро, че те дават възможност за изборни измами.

Не бе установен обаче нито един съществен пробив в сигурността. Политическите партии, правосъдието и въоръжените сили бяха упълномощени да проверят изходните им кодове, тествани същевременно и от експерти.

Изходният код представлява съвкупността от инструкции, изграждащи компютърната програма, чрез която урните броят гласовете.

Влиянието на Тръмп

Безпочвени критики срещу избирателната система, отказ да се признае поражението . . . Размириците в Бразилия напомнят щурма на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г.

Привърженици на Доналд Тръмп твърдяха тогава, че машини за гласуване са били манипулирани с цел да работят в полза на съперника му Джо Байдън – обвинения, опровергани неведнъж, включително в съдилищата.

По повод междинните избори от края на 2022 г. някои републиканци призоваха да бъде предпочетено ръчното броене.

Според данни от проучване, публикувани през 2018 г. в университетското издание „Елекшън лоу джърнъл“, обаче ръчното броене не е толкова сигурно като машинното.

Тези факти не попречиха на Стив Банън – бившия сив кардинал на Доналд Тръмп, изпаднал в немилост – да се включи в разпространението на фалшиви новини наред с близки на Болсонаро.

След като заяви през ноември, че електронните урни в Бразилия се използват за „кражба на избори“, в неделя Банън нарече привържениците на Болсонаро „борци за свобода“.

Франция и България

Пригласяйки на теориите отвъд Атлантика, френският крайнодесен политик Флориан Филипо заяви неотдавна, че електронният вот „означава съмнение, измами, хаос“. Думи, звучащи като продължение на погрешните твърдения, че Еманюел Макрон е спечелил президентските избори през 2022 г. с помощта на бъгове в системата за електронно гласуване.

„Да премахнем изцяло машинното гласуване във Франция“, добави Филипо, въпреки че става дума за твърде ограничена практика в страната. Подобно недоверие има и в България.

През 2021 г. тази източноевропейска страна въведе машинно гласуване на фона на подозрения за значителни измами с обикновените урни. България обаче преразгледа това решение, след като дезинформационни кампании, водени по-специално от политически партии, накърниха доверието на широката общественост към тази система.

Предвид тези опасения демокрациите трябва „спешно“ да направят изборната си инфраструктура изцяло прозрачна, смята експертът Грегъри Милър.

Други приканват да бъдат събрани веществени доказателства, с чиято помощ доверието да се повиши. „Ние настояваме да има физически документи, които удостоверяват намерението на гласуващия“ и дават впоследствие възможност за проверка на резултатите от машините за гласуване „с голяма прозрачност“, посочи пред АФП машините за гласуване Памела Смит, оглавяваща американската неправителствена организация „Верифайд воутинг“.

„Към тази цел трябва да се насочи всяка страна“, каза тя и допълни: „Резултатите от едни избори (…) не бива да се компрометират от онези, чийто глас се чува най-силно“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.