Привържениците на Борисов се изпълниха с надежда. Но компромати няма да го върнат

Борисов в тон със своите привърженици се опитва да обяви главните си политически съперници за престъпници. Снимка: Страница от сайта „Дарикнюз“ на групата на Нова тв

Измъчената душа на привържениците на Борисов се изпълни с надежда.

Най-после! Подиграваха ги с чекмеджета с пачки и кюлчета, не им вярваха за някаква Мата Хари, подиграваха ги за компаньонки в резиденцията; подиграваха ги със записи как Той нарича ПКП една от ваклите им овци; обвиняваха ги, че си е назначил главен прокурор (даже два един след друг) ; обвиняваха ги, че е източил милиарди от магистрали и столична община, че мутри и контрабандисти Му се отчитат; обвиняваха ги че уредил някаква своя метреса в Барселона, негов банкянски приятел налял милиони там, и после набързо го оженили за нея, за да оправдае парите пред испанското разследване, и т. н.

И ето! Най-после разсъмна! Малката партия ДБ, която се мъчат „да разкачат“ от ПП и да им стане патерица, откраднала 100 милиарда долара! „Видяхте лии)” – реват лели ГЕРБ, в един глас със Слави Трифонов, Недялко Недялков от „Пик” и други глашатаи. И с подгласници от БСП и „Възраждане”, които виждат главния си враг в тия, дето искат да пращат оръжие за Украйна.

Най-после доказателство от Гешев – каква промяна, тия са световни крадци. ДБ приели дарение от 140 хил. лева преди две години! И тия от промяната са с тях. Чакаме сега „прокуратурата и разследващите органи“ да си свършат работата, повтарят развълнувани бойковистите. Като я свършиха с КТБ, братя Бобокови и прочее…

Да се успокоят най-после нещата и да си дойде Бойко, припява благо и антропологът Харалан.

Акцията на прокуратурата

 

случайно съвпада с връчването на третия мандат,

 

при който ДБ беше вариант. За проблеми на „Нексо“ с правосъдиетов САЩ се съобщава още към август-септември миналата година (дори в български медии, виж тук). Съдят ги там за нарушения на регулаторните закони на САЩ, още никакви престъпления не са доказани в съда. Българската прокуратура с някакво закъснение в избран момент скача върху „Нексо“ с внушения, че има големи престъпления.

Чудно, че и образовани хора се надяват да се върне Борисов с помощта на такива събития. И образовани хора ехидно повтарят – ааа, виждате ли ги тия от ДБ и от ПП. Запалянковци пишат из социални мрежи – милиарди, картини от Пикасо, имоти, каква промяна, тия са по-лоши от ГЕРБ и т. н. Само че и средно образован човек може да си даде сметка за някои неща.

Бизнесът на „Нексо” е извън България. Това не са строителни фирми, получавали пари от държавния бюджет да строят магистрали, теглили милиони в брой от банката на СИК. Това не е и КТБ, натъпкана с държавни пари и раздавала после кредити на кухи фирми да издържа вестници, телевизии, да пълни чекмеджета и т. н. Прокуратурата едва ли ще намери кошаревски свидетел в България да каже, че от „Нексо“ са му взели парите. Да обещаеш 30% доходност от сделки с криптовалути трудно може да се докаже като престъпление. Сделките с криптовалути в цял свят са проблем, съществуващите закони все още не могат да ги регулират, както останалите валути и банки. В тази област има доходност със стотици и хиляди проценти, има и загуби съответно с толкова.

Да приемем, преди още да е доказано, че криптобанката „Нексо” е престъпление. Само че какво е общото с ДБ? Няколко нейни служители направили дарения на ДБ? Със сигурност собствениците на банката са подпомогнали ДБ, като са разделили на по-малки суми дарението да спазят закона. За сравнение в САЩ собственикът на криптоборсата FTX, когото разследват в момента, е дарил милиони на Демократическата партия, като е надскочил законния лимит за дарение. И ще има последствия. Даренията за ДБ от „Нексо” са общо 140 хил. лева, дадени на части според лимита. Въобще да не се замисляме откъде и как се финансира ИТН (които искат да премахнат субсидиите за партии), „Български възход” и др.

ДБ няма причини да върне тези дарения към онзи момент, когато срещу „Нексо” още няма никакви претенции. Освен това ДБ не е на власт, че да даде нещо държавни поръчки на „Нексо“. Хипотетично може да влезе във властта с предвидените от социолози към онзи момент 6-7%.

 

И понеже Слави Трифонов се зае да обяснява във Фейсбук

 

как ДБ получили 7 дарения от служители на „Нексо”, на обща стойност 140 хил. лева (в рамките на предвидените от закона лимити), редно е да го запитаме кога той ще спази закона и ще си декларира имуществото. От партията му заявиха, че няма да го декларира, ще плати глоба.

Да предположим също какви услуги може да направи ДБ на „Нексо”, чийто бизнес е в чужбина? Нещо обществена поръчка за строеж на магистрала? Кредитче от КТБ? Къщи за гости от еврофондове?

Или да си назначат главен прокурор? Като ножа и баницата са в Борисов и всеки опит да го пипнат е осуетен? А един Гешев знае как да протака и замаже работата, дори да има искане от САЩ. Пример какво може нашата прокуратура са венецуелските пари, Вълка от София, Ружа Игнатова.

Или „Нексо” дарява, за да накара ДБ да не правят коалиция с Борисов? Ами Борисов ще им свърши повече работа, бе… Не са дарили на правилния човек, който държи главния прокурор. Ами на някаква партия, която иска да го сменя. И сега си патят.

И т. н., ясно е за нормален човек, че да обвиняваш ДБ в гигантска корупция е злонамерена спекулация и чиста партийна партизанщина. За какви ли не кусури на ДБ и нейните привърженици може да си говорим, но да пишеш из мрежите, че са откраднали 100 млрд. долара е вулгарна бойкоборисова лъжа.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.