Шефът на руските наемници Пригожин ухажва Путин като претендира за победи

Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин по време на погребението на един от неговите наемници в гробище в Санкт Петербург. Снимка: АП/БТА

По време на упадъка на Съветския съюз Евгений Пригожин лежи в затвора за кражба. Сега, като основател на най-мощната руска наемническа група, той се бори за благоразположението на Владимир Путин, като претендира за победа, каквато рядко се постига на бойното поле в Украйна.

Целта му е да се възползва от успеха на неговата наемническа група „Вагнер“, изтласкала тази седмица украинските сили от град Соледар, което съживи плановете на Русия да завземе по-голяма част от Източна Украйна след многобройни поражения.

В петък Русия обяви победа, но в събота Украйна заяви, че нейните войски все още се борят да задържат града, въпреки че според анализатори, работещи по открити източници на информация, силите ѝ вероятно са били изтласкани в покрайнините или изобщо са го напуснали. Ройтерс отбеляза, че не може да провери чрез независими източници ситуацията.

Шейсет и една годишният Пригожин, подложен на санкции от Запада и вживял се в ролята на безмилостен патриот, позира за снимка в бойно снаряжение с хората си в солна мина в района на Соледар и заяви, че са я превзели сами.

Кремъл похвали „абсолютно героичните самоотвержени действия“ на сражаващите се в Соледар, но в петък министерството на отбраната първоначално приписа победата на собствените си въздушнодесантни части, на ракетните и артилерийските си сили.

Пригожин реагира гневно, като заяви, че руските официални лица не отдават дължимото на неговите сили.

„Те постоянно се опитват да откраднат победата… и говорят за присъствието на други неизвестни хора, само за да омаловажат заслугите на „Вагнер“, възмути се той.

Часове по-късно министерството на отбраната отговори с изявление „изясняващо“ ситуацията, в което се признава, че бойците от „Вагнер“, чиито действия то приветства като „смели“, са били тези, които са щурмували града.

След това Пригожин бързо започна да награждава своите хора със специално изработени медали в чест на „превземането на Соледар“.

Някои коментатори твърдят, че един ден Пригожин би могъл да стане министър на отбраната, но не е напълно ясно колко голямо влияние е спечелил бизнесменът от Санкт Петербург пред Путин, който е склонен да балансира между фракциите със стратегията „разделяй и владей“.

Нов герой

Сергей Марков, бивш съветник в Кремъл, приветства шефа на наемниците, който ходи с бръсната глава, като „нов герой“.

„Пригожин също има недостатъци. Но аз няма да ви разказвам за тях. Защото Пригожин и „Вагнер“ сега са националното богатство на Русия. Те се превръщат в символ на победата“, написа Марков в блога си, като заяви, че държавата трябва да им предостави повече ресурси.

Маргарита Симонян, главна редакторка на контролирания от държавата канал RT и близка до Кремъл, благодари на Пригожин за Соледар.

Абас Галямов, бивш говорител на Кремъл, предположи в блога си, че Пригожин извършва ловки маневри, в случай че Путин отстрани 67-годишния министър на отбраната Сергей Шойгу, негов дългогодишен съюзник.

В миналото Пригожин е омаловажавал идеята, че се стреми към издигане по стълбицата на официалната власт, но не е изключвал това категорично. Неговата пресслужба, както и Кремъл, не отговориха веднага на искането за коментар.

Путин е казвал, че „Вагнер“ не представлява държавата, не нарушава руското законодателство и има право да работи и популяризира своите бизнес интереси навсякъде по света.

Един от военните блогъри, които помагат за формирането на мнението на руснаците за конфликта, оприличи Пригожин на римски центурион, получил лиценз да действа над и извън закона, за да постигне целите на Путин.

Но Игор Гиркин, руски националист и бивш офицер от Федералната служба за сигурност, който помогна за стартирането на войната в Донбас през 2014 г. и е под санкциите на САЩ, заяви, че Пригожин нехае за живота на своите хора.

Той се подигра на Пригожин, че е награждавал с медали за превземането на нещо, което според него представлява „едно голямо село“, и заяви, че назначаването тази седмица на висш руски генерал, съюзник на министъра на отбраната, да контролира кампанията в Украйна, е заплаха за Пригожин.

Новият командващ ще се стреми да премахне натиска върху министъра на отбраната от страна на критици като Пригожин и само пряката намеса на Путин може да го спаси.

Ако Путин не се намеси, „Пригожин ще бъде изхвърлен от политическата и военната сцена“, прогнозира той.

Пригожин, наричан от западните медии „готвача на Путин“, защото някога ръководеше плаващ ресторант в Санкт Петербург, където Путин се е хранил, има какво да спечели или да загуби.

Той трябва да обмисли собственото си бъдеще в тези бурни времена, както и търговските интереси на „Вагнер“, която според руски официални лица има военни и минни договори в Африка, а действа и в Сирия. Пригожин има също огромна компания за кетъринг, която обслужва държавни структури, както и ферми за тролове и медии.

„По същество той е частен бизнесмен, който силно зависи от това как се развиват отношенията му с властите. Това е много уязвима позиция“, казва Татяна Становая, основател на аналитичната фирма R.Politik.

Неуточнени механизми за контрол

Русия е позволила на Пригожин да вербува в нейните затвори за нуждите на „Вагнер“ десетки хиляди осъдени, чиято жива сила наброява 50 000 души според американски служители, и го остави да оборудва групата с танкове, самолети и системи за противоракетна отбрана.

Освен това е стояла безучастно, докато той понякога е отправял сквернословни критики към висшия команден състав, въпреки че някои западни военни анализатори предположиха, че назначаването на най-висшия генерал за командващ войната в Украйна е имало за цел да балансира влиянието му.

Преди нахлуването на Русия, нещо, което Москва нарича „специална военна операция“, Пригожин отричаше връзката си с „Вагнер“. През септември той заяви, че е основал наемническата група през 2014 г.

Въпреки на моменти публично обтегнатите си връзки с руското министерство на отбраната, някои западни военни анализатори подозират, че „Вагнер“ е тясно свързана с ведомството.

Някои критици на Кремъл заявиха, че съществува риск „Вагнер“ един ден да се изплъзне от контрола на Кремъл.

Близък до руските власти източник, който отказа да бъде назован, защото не е упълномощен да говори пред медиите, заяви, че Кремъл гледа на Пригожин като на полезен действащ фактор, но разполага с неуточнени възможности за контрол по отношение на лидерите на въоръжени групи.

„Има таван (на растежа) и механизми, действащи за това“, каза източникът, който отказа да предостави повече подробности.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.