Как Световният икономически форум в Давос се превърна в толкова важно събитие

Това, което се случва на Световния икономически форум – ежегодната конференция в швейцарските Алпи, провеждаща се в началото на годината, е едновременно напълно открито и отчайващо непрозрачно, пише Матю Зейтлин в анализ за The Grid.

Стотици репортери отразяват форума всяка година, голяма част от програмата се излъчва и предава на живо, но все пак какво точно правят хилядите бизнес лидери, политици, учени и активисти, когато се събират в швейцарския планински град, е малко загадъчно.

Естествено, през годините форумът се превърна в обект на конспиративни теории. (Всъщност това е мястото, където вероятно ще намерите основните действащи лица във всяка добра конспиративна теория – от световни лидери до ръководители на компании и шефове на разузнавателни агенции). Това е събитие с неясна тема, но без обединяваща цел, но въпреки това привлича най-влиятелните хора на планетата на едно и също място. И общото обяснение за това защо хората са там, изглежда, е, че защото други хора са там.

Политици, държавни глави и корпоративни ръководители – всички те се смесват – общо около 2700 души – и работят заедно, за да променят света: тук и конспиративните критици на Световния икономически форум, и самият СИФ споделят, че тази среща и организацията са важни сили, които могат да окажат значимо въздействие, освен че са просто група важни хора, които се срещат. Не конспиративните теоретици са измислили фразата „духът на Давос“ или са нарекли СИФ „партньор, който пише историята“. Това го прави самият форум.

Срещата в сегашния си вид води началото си от 1974 г., когато бизнес конференция, организирана от германски професор по бизнес в Швейцария на име Клаус Шваб, кани политици да се присъединят към корпоративните ръководители в планинската долина. С разрастването на конференцията и организацията, някогашният „Европейски форум по мениджмънт“ се превръща през 1987 г. в „Световен икономически форум“.

Събитията често са свободно обвързани с тема, която се избира всяка година – тази година това е „Сътрудничество в един фрагментиран свят“, наследник на „“История в повратен момент“ от 2022 г: „Правителствени политики и бизнес стратегии“.

Бизнес интереси

Една от групите, които винаги присъстват с пълна сила, са ръководителите на компании, което дава известна представа защо Давос се запазва. Според последния си годишен доклад Световният икономически форум получава около 420 млн. долара приходи, като лъвският пай от тях идва от „членство“. (СИФ е организация с нестопанска цел.) „Голяма част от финансирането му се осигурява от най-значимите бизнес структури в света, които се присъединяват към Форума като членове и партньори, за да участват в нашите дейности“, заяви СИФ през 2017 г.

Според по-нови доклади на Асошиейтед прес таксите за членство и партньорство възлизат на „120 000 до 850 000 швейцарски франка (130 000 до 921 000 долара)“, докато разходите за участие могат да варират от безплатни или със значителни отстъпки за членовете на гражданското общество до някъде между 70 000 и 250 000 долара за представители на бизнеса и физически лица.

В годишния доклад на СИФ се посочва, че има почти 800 „партньори“. Ако разделим общия приход от партньорството на броя на тези „партньори“, средният разход ще бъде около 330 000 долара.

Така че защо плащат те? Защото всички останали го правят. Има безброй панели и програми, представяния на доклади и обявявания на сериозни публично-частни партньорства, така че е логично Давос да се е превърнал в нещо като постоянна точка, около която се събира голяма част от световната властова структура. Русия е едно голямо изключение. Тя беше изключена от конференцията след нахлуването в Украйна, което според финансовите документи на форума е струвало над 10 млн. долара.

Давос е място, където можете да намерите „шеф готвача и филантроп Хосе Андрес, главния изпълнителен директор на Банк ъф Америка Брайън Мойнихан, дизайнерката Даян фон Фюрстенберг и бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс“.

Това е типът събитие, което привлича бизнесмени, чиито компании поемат сметката и които могат да се срещнат с клиенти, партньори, инвеститори и правителствени лидери на едно и също място. Ухажването се случва както квазипублично – бившият директор по комуникациите на Белия дом на Тръмп и инвеститор Антъни Скарамучи тази година отново организира добре отразеното си парти с дегустация на вино – така и частно, като „Ню Йорк Таймс“ описва графика на един от главните изпълнителни директори като „30-минутни срещи всеки ден от 7:30 до 19:00 ч., преди да се отправят на безброй вечери“.

Медиите

Поради същата причина, поради която бизнес и политическите лидери отиват в Давос – защото всички останали отиват там – стотици реномирани медии се стичат в швейцарския град.

За ръководителите това е не само възможност да се срещнат с клиенти и партньори, но и с медиите, особено с радио- и телевизионните медии. CNBC и Bloomberg се настаняват на конференцията, като привличат широк кръг от главни изпълнителни директори и лидери на мнение. Само във вторник CNBC се похвали с около 13 интервюта с изпълнителни директори – от Сити и Банк ъф Америка до Палантир и Куалком.

И както ръководителите на предприятия отиват на частни срещи и събития, които могат да бъдат по-подходящи за тях от добре отразените панели, така и журналистите – възможността да общуват неформално и лично с хората, които отразяват (и техните източници), може да бъде ценна. „Много от отношенията, които създадох там, доведоха до сензации, истории или интервюта месеци и години по-късно“, казва редакторът на DealBook и водещ на CNBC Андрю Рос Соркин.

Глобална политика

Някои отбелязват, че на тазгодишния форум са присъствали по-малко световни лидери, отколкото обикновено. Обикновено СИФ се намира в състояние на криза или поне на тревога в несигурни времена, когато политическите лидери се чудят дали е уместно да пият горещ шоколад с изпълнителните директори на банките пред камерите на CNBC и Bloomberg.

Германският канцлер Олаф Шолц изнесе реч, но президентът Джо Байдън няма да говори, защото няма да присъства. Няма да го направят и държавният секретар Антъни Блинкен, нито министърът на финансите Джанет Йелън.

Начело на делегацията на Съединените щати е министърът на труда Мартин Уолш, заедно с цял куп държавни служители, които прекарват много време в срещи с чуждестранните си колеги и бизнес групи: Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс, търговският представител на Съединените щати Катрин Тай, администраторът на Агенцията за международно развитие Саманта Пауър, пратеникът по въпросите на климата Джон Кери.

Накратко, Давос е просто група от хора. Може да е навсякъде, но е там. И това може би е причината да продължава да съществува, дори когато всички, които отиват (и не отиват), се чудят защо точно трябва да го правят.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.