В САЩ глобяват „Нексо”, в България арестуват и конфискуват. Що така?

Офис на „Нексо“ в София. Снимка: от тв репортаж

И какво се оказва? В САЩ няма криминални обвинения към „Нексо“. Подписали са споразумение за глоба, че техен продукт прави нарушение на местните регулации.

А тукашната прокуратура иззема картини, арестува и прочее пиар акции. Вече сме го виждали и с други.

И глашатаите на Борисов се задавиха да обясняват какви бандити са от ДБ, че приели дарение от 140 хил. лева от служители на „Нексо”.
Това дарение е многократно по-малко от кюлчета и пачки, които се виждат в чекмеджето на Борисов. Там надничат няколко по 250 грама (цена около 27 хил. лева всяко) и едно кюлче от 1 кг. злато (над 100 хил. лв.). Пачките отделно. На снимките, в които е най-пълно, пачките са над 2 млн. евро.

Само едно от кюлчетата на снимката издънва данъчната декларация на Борисов и декларацията му за имущество пред Сметната палата.
И така – картини на стената са престъпление, а кюлчета в чекмеджето не са.

По-конкретно за нарушенията на „Нексо” в САШ – постигнали са споразумение за глоба от 45 милиона долара. Там регулаторните органи имат големи проблеми с търговията с криптовалути и други компании са били глобявани с далеч по-големи суми, а шефът на криптоборсата FTX е обвинен и за извършени престъпления, още недоказано.

Така че у нас станахме свидетели на поредната шумна пропагандна акция, която по случайност съвпада с връчването на третия мандат за съставяне на правителство. За него дори Борисов искаше президента да го връчи на ДБ. Или това е било само лицемерие, след като знае каква акция се готви. Ама не знаел? Вярва ли някой?

Съдейки по реакциите на новината от САЩ, има много ранени в сърцето от тази глоба на „Нексо”. Очаквали са арести и доказване, че тия долни гадни демократични българисти са взели дарение от престъпници.

Глоба от 45 млн. там е нищо за компания с 94 млрд. оборот. За такива компании са налагани глоби за милиарди.

Другото, което е предизвиква толкова възмутени коментари е, че неминуемо някой напомня за чекмеджето и колко пари има в него – многократно повече от законно дарение от служители на една фирма.
Ама мнозина вярват, че една Мата Хари ги внесла тези пачки и кюлчета за снимка.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.