60 години Елисейски договор: Ще има ли френско-германски рестарт на отношенията?

Френският президент Еманюел Макрон разговаря с канцлера на Германия Олаф Шолц в Париж, октомври 2022 г. Снимка: АП/БТА

Ще отмине ли просто ей така предстоящият юбилей? След месеци колебания Еманюел Макрон и Олаф Шолц се изправят пред предизвикателството да възродят френско-германския тандем. Това се очаква да стане в неделя в Париж, където ще се чества 60-ата годишнина от сключването на Договора за помирение между двете страни (Елисейския договор от 1963 г., б. пр.).

Тържествата се очертават доста формални: сутринта е предвидена церемония в Сорбоната, после френско-германско министерско заседание в Елисейския дворец – същото това заседание, което бе отложено в края на октомври на фона на двустранни разногласия.

На този етап общата декларация, която ще бъде публикувана след междуправителствената среща, „все още се обсъжда“, посочи в сряда френската президентска канцелария.

Двамата лидери се канят „да представят обща визия за целите“, които ще се преследват във връзка с големите европейски предизвикателства в стратегически, икономически и промишлен план, отбеляза съветничка на държавния глава.

Франция се надява по-специално да приобщи Германия към предложението си за съвместен европейски отговор на мащабния план на САЩ за инвестиции във възобновяеми енергоизточници. „Струва ни се, че тук има място за съгласуван подход, включително към финансирането“, заяви съветничката.

Елисейският дворец не желае впрочем да драматизира кризата във френско-германския тандем, тъй често хвален като образец за помирение и за съвместен двигател на европейското изграждане от 60 години насам.

„Никога не сме спирали да си говорим, диалогът между нас не е прекъсвал никога, от октомври контактите по всички теми бяха изключително редовни“, изтъква президентският офис.

Младите хора, които бяха сред двигателите на помирението, участвайки в множество обмени чрез Френско-германското бюро за младежта, също ще са в центъра на неделните тържества.

Ще бъдат пуснати например билети за влак с благоприятни условия за пътувания за млади хора между двете страни, съобщи Елисейският дворец.

Неразбирателство

Откакто Олаф Шолц смени на канцлерския пост Ангела Меркел през декември 2021 г., се натрупаха спорове между Берлин и Париж относно цените на газа, ядрените проблеми, „Бъдещата военновъздушна бойна система“ (общия проект за разработване на боен самолет от ново поколение), а и относно противоракетната отбрана.

Берлин лансира проект за противоракетен щит, включващ израелски елемент, в който имат желание да се включат 14 европейски страни, докато Париж работи по своя собствена система в сътрудничество с Италия.

„Не крием, че стремежът ни е Европа да укрепва своята стратегическа автономия, съответно и автономията си в покупките на оборудване, като се отдава предпочитание към европейските производители“, разкри съветник на Еманюел Макрон.

Същевременно се долавя неразбирателство между Елисейския дворец и канцлерския офис – всеки се дразни от инициативите, предприети от другия без предварителни консултации.

Последният такъв инцидент беше, когато Макрон без предупреждение анонсира на 4 януари доставката на леки бойни танкове за Украйна, с което подтикна Берлин и Вашингтон да направят също такива изявления на другия ден.

„Защо избърза френският президент?“, негодува Ларс Клингбайл, лидер на канцлерската социалдемократическа партия (ГСДП). Според него изпратеният сигнал „със сигурност би бил по-силен, ако трите страни бяха направили изявления едновременно“.

Двамата лидери – Макрон и Шолц – демонстрират директно противоположни темпераменти, което усложнява тези специални отношения, в които личните връзки често са ключов фактор.

„Студен човек“

„В очите на германците Макрон е такъв французин, какъвто те си представят, че е типичният французин – говори страшно много и обича да го прави“, заявява Морис Гурдо-Монтан, дипломатически съветник на Жак Ширак и бивш посланик на Франция в Берлин.

„Шолц на пръв поглед е студен човек, изглежда сякаш недоволен, че му се налага да говори, премисля по три пъти нещата, преди да действа“, допълва Йоахим Битерлих, съветник на канцлера Хелмут Кол от 1987 до 1998 г.

Трудности произтичат и от интересите на двете страни, чиито противоречия стават все по-очевидни от началото на войната в Украйна.

„Германците са искрени европейци. Те знаят добре, че бъдещето им е в Европа. Но защитават национални интереси“, по-специално индустриални, коментира бившият френски президент Франсоа Оланд.

По думите на висш представител от президентското мнозинство „Олаф Шолц се придържа повече към лозунга „Германия на първо място“ и неговият икономически модел е на път да се провали“ – идва краят на евтиния руски газ, а китайският пазар се е свил.

Но както всеки път, щом стане дума за френско-германски тандем, нужно е търпение. „Както винаги, френско-германската политическа воля дава възможност да напреднем, тръгвайки от различни позиции“, посочва Морис Гурдо-Монтан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.