Давос – „лесна мишена“ за дезинформацията

Защо Световният икономически форум подхранва конспиративните теории

Малък град в Швейцария, в който се събират държавни лидери и ръководители на компании за няколко дни на дебати и кулоарни дискусии: Световният икономически форум в Давос е идеалната мишена за конспиративните теории, които се основават върху идеята, че има световен заговор на елитите.

Представителите на световния икономически елит в този момент се намират в швейцарския ски курорт, за да обсъждат войната в Украйна, климатичните катастрофи и дори… заплахите, които създава дезинформацията.

Форумът обаче е съпътстван от неверни твърдения, които се разпространяват онлайн. Пример за това е публикацията, в която погрешно се твърди, че организаторите му искат от участниците да ядат насекоми, а не месо, за да се борят с продоволствената криза.

Тези теории се генерират и от факта, че на форума се водят и кулоарни дискусии, което е традиция в Давос.

Според експертите тази практика подхранва идеята, че има заговор, в който участват представители на световните елити, които действат тайно и използват като претекст желанието си да решават обществените проблеми.

„Световният икономически форум е мишена за дезинформацията, тъй като заема уникално място в общественото въображение: най-могъщите и най-влиятелните икономически играчи в света се събират на форум, който подчертава ролята им и на който им се засвидетелства уважение“, казва Майкъл Мосър, ръководител на Световната лаборатория по въпросите на дезинформацията към Тексаския университет.

„Непрозрачността (на Давос), комбинирана с убедеността му, че икономическата глобализация е плюс за човечеството, придават тежест на обвиненията, че (форумът) няма връзка с обикновените хора“, изтъква Мосър пред Франс прес.

„Гръмоотвод“

В някои онлайн публикации се казва, че на форума е бил отправен призив за „избиването на милиони котки и кучета по целия свят“ в името на борбата с климатичните изменения. Няма обаче никакво доказателство за такъв призив.

Дезинформацията, която според някои експерти преди е била разпространява само от една радикална фракция, сега залива интернет пространството, като лайтмотивът е увеличаването на неравенствата в световен план.

През последните десет години от всеки 100 долара произведено богатство 54,4 долара са отивали в джобовете на най-богатите, които са един процент от човечеството, а най-бедните, които са 50 процента от човечеството, са получавали по 70 цента, става ясно от доклад на неправителствената организация „Оксфам“, който бе публикуван в понеделник.

„Давос е сред най-известните форуми в света и по тази причина е нормално да играе ролята на гръмоотвод по отношение на всеки противник на сегашното статукво, независимо дали става дума за притеснения, които се основават на факти, какъвто е случаят с неравното разпределение на богатството, или на измислици, какъвто е случаят с ваксините“, казва пред Франс прес Дани Роджърс, съосновател на асоциацията „Световен индекс за дезинформацията“ (Global Disinformation Index), която се бори с дезинформацията.

„Лесна мишена“

Елитарната природа на форума – някои ръководители на компании плащат десетки хиляди долари, за да участват в него – е причина за трайното установяване на недоверие към него.

Давос „е лесна мишена“ за дезинформацията, казва Клер Уордъл, един от директорите на Лабораторията за бъдещето на информацията към университета „Браун“, в североизточната част на Съединените щати.

Форумът съдържа елементи, които откриваме „в основата на всяка конспиративна теория, съгласно която „светът е контролиран от таен елит и вие не сте част от него“, обяснява изследователката пред Франс прес.

В някои неверни и лъжливи публикации, свързани с Давос, се споменава за „Голямото зануляване“ – тема, която бе разисквана на форума през юни 2020 г. и която включва идеи за това как да бъде преустроена световната икономика в контекста на коронавирусната пандемия и на глобалното затопляне.

Според мнозина привърженици на тази конспиративна теория това „голямо зануляване“ не е нищо друго освен опит на елитите да гарантират контрола си над света.

Една от сесиите на тазгодишното издание на форума, наименувана „Ясната и непосредствена опасност от дезинформацията“ и в която участваха известни медийни фигури, сред които издателят на „Ню Йорк таймс“, също стана мишена за конспиративни теории.

В комюнике, адресирано до Франс прес, медийният директор на форума Ян Цопф заяви: „Подобно на други бележити организации, ние също ставаме свидетели на това как неоснователни твърдения и конспиративни теории заменят разума с измислици“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.