САЩ: Ще се сложи ли край на масовите стрелби?

Извършител на масова стрелба в САЩ. Снимка: от тв екрана

Калифорния, най-многолюдният щат в САЩ, стана вчера сцена на трета смъртоносна масова стрелба в рамките само на осем дни. 67-годишен мъж от китайски произход застреля седем свои бивши колеги, преди да бъде задържан от полицията, след като сам отишъл в полицейски участък, предаде Асошиейтед прес.

В събота мъж уби 10 души, преди да сложи край на живота си, по време на празненства по случай Лунната нова година.

Миналия понеделник бяха застреляни шестима души, сред които 17-годишна майка и 6-месечното й бебе, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Местният шериф свърза „ужасяващото масово убийство“ с уреждане на сметки между престъпни банди, занимаващи се по-конкретно с наркотрафик.

При това епидемията от масови стрелби в САЩ съвсем не се ограничава само до Калифорния. В понеделник двама ученици бяха застреляни в училище в щата Айова, предаде Асошиейтед прес.

Дебатите в САЩ за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия, които са масово разпространени в страната, продължават вече години, като се разгарят с нова сила след всяка поредна трагедия. При това разделението по въпроса до голяма степен се припокрива с дълбоката политическа поляризация в Съединените щати през последните години. Демократическата партия на президента Джо Байдън активно лобира за засилване на контрола върху огнестрелните оръжия. Основни противници на по-строгите регулации са републиканците и близкото до тях влиятелно оръжейно лоби – Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия.

И докато дебатите си вървят, масовите стрелби, при които има поне четирима убити, не спират да се увеличават през последните години. Броят им е нараснал от 273 през 2014 г. до 417 пет години по-късно, сочи статистика на Би Би Си. През 2021 г., в разгара на пандемията от новия коронавирус, бе достигнат пикът от 690 масови стрелби. Техният брой леко е намалял до 647 миналата година, когато ограничителните мерки, предизвикали една друга епидемия – от психически заболяване, бяха смекчени. Началото на Новата година съвсем не е обещаващо: масовите стрелби в САЩ вече са 39.

Смъртните случаи, причинени от огнестрелни оръжия, са неизменна част от живота в САЩ, отбелязва Би Би Си. Между 1968 и 2017 г. те са били 1,5 милиона – повече от всички жертви, дадени от Съединените щати от началото на войната за независимост през 1775 г. Рекордът от над 45 хиляди смъртни случая, било то убийства или самоубийства, бе поставен през 2020 г. – с една четвърт повече в сравнение с пет години по-рано и увеличение от 43 процента спрямо 2010 г.

Трудно е да се изчисли колко огнестрелни оръжия има в ръцете на цивилни по света. САЩ обаче безспорно са на първо място, далеч пред всички други държави. През 2018 г. в Съединените щати е имало 120,5 огнестрелни оръжия на 100 жители, посочва Би Би Си. За сравнение, втори е бил раздираният от кървав конфликт Йемен, където този показател е „само“ 52,8 на 100. Сърбия и Черна гора са си поделяли третото място с 39,1 на сто. При това този показател се е увеличил значително в САЩ за по-малко от едно десетилетие – от 88,1 на 100 през 2011 г.

Любопитното е, че повечето от смъртните случаи, причинени от огнестрелни оръжия, всъщност са самоубийства. В над половината от случаите през 2020 г. – 54 процента, хората сами са избрали да сложат край на живота си.

Но дори при това положение, 19 364 убийства за една година са много. При това САЩ изпреварват в пъти по този показател Канада, Австралия или Великобритания – други англосаксонски държави, където традицията с огнестрелните оръжия обаче е различна. Още повече че увеличението от 75 процента за едно десетилетие отразява тревожна тенденция.

Освен това, въпреки видимото обществено недоволство, което е особено шумно след масови убийства, много американци всъщност са против затягането на контрола върху огнестрелните оръжия. Не бива да се забравя, че правото на американците да притежават оръжие – традиция още от времето на първите заселници и след това на Дивия запад – е вписано в конституцията.

Според проучване на „Галъп“, цитирано от Би Би Си, делът на хората в САЩ, които подкрепят по-строгия оръжеен контрол, е намалял през 2020 г. до най-ниското си равнище от 2014 година. Само 52 процента от участниците в анкетата отпреди три години са се обявили за затягане на регулациите, а 35 на сто са били за това те да останат на сегашното си равнище, а 11 процента дори са призовали за още по-голямо разхлабване.

Впрочем не е учудващо, че в условията на дълбока политическа поляризация, основни застъпници за огнестрелните оръжия са привърженици на републиканците. Щатите, където са забранени огнестрелните оръжия, които могат да стрелят в автоматичен режим, пък са демократически бастиони като Калифорния, на тихоокеанското крайбрежие, и Ню Йорк на североизток. За сметка на това в половината от щатите в САЩ – 25, хората имат право да притежават огнестрелно оръжие без разрешително.

По всичко изглежда, че масовите убийства ще останат част от пейзажа в страната. Този повече от сериозен проблем няма да бъде решен, докато не бъде постигнат известен консенсус във Вашингтон, а и изобщо между двете водещи американски партии – нещо, което не се очертава в близко бъдеще.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.