Танковете „Леопард“: Какво ги прави толкова изключителни?

Танк „Леопард“. Снимка: АП/БТА

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от произведените в Германия бойни танкове „Леопард 2“. Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и как могат да повлияят на битката срещу Русия.

***

След като понесе доста публични критики заради бавното взимане на решения, Германия сега се готви да изпрати на Украйна от модерните си основни бойни танкове „Леопард 2“ и да одобри заявки от съюзнически страни да изпратят на Украйна от бойните машини германско производство, които са на въоръжение в техните армии.

Както изглежда, изведнъж към Украйна ще тръгне голям поток от мощни западни танкове. Съобщава се, че САЩ обмислят да доставят от собствените си танкове „Ейбрамс“, а Великобритания обеща 14 танка „Чалънджър“.

Ето пет ключови въпроса за „леопардите“:

Въпрос: С какви танкове вече разполага Украйна и защо „леопардите“ ги превъзхождат?

Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от съветско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и неголям брой от по-модерните руски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но основните бойни танкове на Запада и по-конкретно „Леопард“ ще повишат драстично способността на Украйна да предприеме настъпление срещу Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите произведени в Русия танкове и много експерти смятат „Леопард“ за най-добрия боен танк в света.

Американският генерал от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на САЩ в Европа, каза в ефира на американското Национално обществено радио, че Украйна може да използва „леопардите“ и други модерни танкове, за да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да състави тежко въоръжена формация, за да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.

Въпрос: Може ли Германия да достави танкове „Леопард“ на Украйна навреме за очакваното пролетно настъпление на Русия, което поражда страхове?

Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един момент над 2100 танка „Леопард 2“ в наличност, но разпродаде, дари или унищожи много от тези машини след обединението, когато съкрати въоръжените си сили. По данни от миналата година Бундесверът все още разполага с 312 танка „Леопард 2“, но е доставил всички единици от по-стария модел „Леопард 2А4“ на други европейски страни.

Според материал на сп. „Шпигел“ Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел „Леопард 2 А6ес“ (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, но ще им бъде необходим ремонт. А и много от тези танкове вече бяха обещани на източноевропейските съюзници, за да заменят танковете от съветско време, които те доставиха на Украйна.

Въпрос: Има ли други основни бойни танкове, които са от значение за Украйна?

Отговор: Великобритания вече обяви планове да изпрати британски танкове „Чалънджър 2“ на Киев и според съобщения в медиите САЩ сега обмислят да доставят танкове „Ем1 Ейбрамс“.

Управлението на няколко различни танкови системи, всяка от които изисква сложна поддръжка и резервни части, може да създаде трудности за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един тип западни танкове, например „Леопард“, това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може дори да трябва да се транспортират извън Украйна за ремонт. Оръжейният производител „Краус-Мафей Вегман“ и германското министерство на отбраната например, отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица „Панцерхаубице 2000“ и да бъдат подменяни износени части.

Въпрос: Колко танка „Леопард“ има в наличност?

Отговор: Над 3500 танка „Леопард 2“ са били произведени досега от германския производител „Краус-Мафей Вегман“, но повечето от тези танкове се използват активно от въоръжените сили на различни държави.

От 14-те европейски държави, които имат такива танкове, само Финландия и Полша засега публично са заявили желание да доставят на Украйна.

Въпрос: Как гледат на това германските избиратели?

Отговор: Социологическите проучвания показват, че евентуалната доставка на танкове „Леопард 2“ на Украйна поражда полемика сред германското общество. Допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че 46 на сто от анкетираните подкрепят изпращането на танкове, а 43 на сто са против. Най-силна е опозицията в бившата Източна Германия, където 32 процента от хората са „за“, а 59 „против“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.