Залозите се вдигат: Иран вече има уран за няколко атомни бомби

Протести в Иран. Снимка: АФП/БТА

Иран разполага с достатъчно количество високообогатен уран за производството на „няколко“ атомни бомби, ако реши да го направи, предупреди най-висшият представител на ООН по ядрената енергетика. Нови дипломатически усилия, насочени към повторно ограничаване на ядрената програма на страната обаче изглеждат по-малко вероятни от всякога в момент, когато Техеран въоръжава Русия във войната ѝ в Украйна, а Ислямската република е обхваната от вълнения.

Предупреждението на Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), в отговор на въпроси на евродепутати от тази седмица, показва колко много са се вдигнали залозите около ядрената програма на Иран. Дори в пика на предишни изблици на напрежение между Запада и Техеран по време на управлението на твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад преди сключването на ядрената сделка през 2015 г., Иран никога не е обогатявал уран до такива нива както сега.

От месеци експерти по неразпространение на ядрено оръжие намекват, че Иран разполага с достатъчно уран, обогатен до 60 процента, за да произведе най-малко една атомна бомба, макар Техеран отдавна да твърди, че ядрената му програма е за мирни цели. Едновременно с предупреждението вчера, че „трябва да сме много внимателни“ в коментарите за иранската ядрена програма, Гроси без заобиколки призна до какви мащаби всъщност са достигнали запасите от високо обогатен уран на Иран.

„Едно нещо е сигурно: Те са натрупали в момента достатъчно ядрен материал за направата на няколко ядрени оръжия, а не само на едно“, каза Гроси.

Аржентинският дипломат спомена известната реч на Бенямин Нетаняху през 2012 г. в ООН, в която израелският премиер показа картинка на бомба с горящ фитил и драсна червена линия върху нея, за да призове света да не допусне Техеран да продължи с програмата си за високо обогатяване на уран. Макар ядрената сделка от 2015 г. драстично да намали запасите с уран на Иран и да сложи таван на обогатяването му до 3,67 процента, Натаняху успешно лобира пред тогавашния американски президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от споразумението, което стана причина на сегашното напрежение.

„Спомняте си, че имаше разговори за пробив, а Нетаняху размахваше картинки в ООН и драскаше червени линии върху тях, е, това вече е далечно минало. Те (Иран) разполагат със 70 килограма уран, обогатен до 60 процента… Количествата са налични“, каза Гроси и добави: „Това не означава, че разполагат с ядрено оръжие. Така че все още нямаме разпространение“.

Опасността обаче остава. Анализатори посочват примера със Северна Корея, която през 1994 г. постигна споразумение със САЩ за отказ от програмата си за ядрени оръжия. Сделката се провали през 2002 г. През 2005 г. обезпокоен от намеренията на САЩ след инвазията им в Ирак, Пхенян обяви, че е създал ядрено оръжие. Сега Северна Корея разполага с балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави и да достигнат територията на САЩ.

Иранското представителство към ООН все още не е отговорило на запитванията за коментар за думите на Гроси, а властите в Техеран засега също не бързат с реакцията. Иранската държавна телевизия обаче цитира Мохамад Еслами, директор на ядрената програма на страната за мирни цели, който каза вчера, че Техеран ще приветства евентуална визита на Гроси в страната.

Ирански дипломати от години привеждат проповедите на върховния лидер аятолах Али Хаменей като задължителните фетви, или религиозни укази, като доказателство, че Иран няма да се стреми към създаване на ядрена бомба. Ирански представители през последните месеци обаче започнаха открито да говорят за перспективите за произвеждане на ядрени оръжия.

Преговорите между Иран и Запада завършиха през август с „окончателен текст“ на пътна карта за възстановяване на сделката от 2015 г., която и досега Иран не е одобрил. След като иранската парична единица – риалът удари рекордно дъно спрямо долара, ирански представители, включително външният министър Хосейн Амир Абдолахиан отправи неподкрепени с доводи претенции към американски служители да се съгласят с исканията им и да размразят иранските авоари в чужбина.

В Държавния департамент отказите на иранските претенции стават все по-резки. „Чухме редица изказвания от страна на иранския външен министър, които са двусмислени, ако не чисти лъжи, затова ще имам на ум този по-широк контекст, когато говорите за изказвания на иранския външен министър“ каза в понеделник в отговор на журналистически въпрос говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Прайс и други представители на правителството на президента Джо Байдън казват, че всякакви бъдещи разговори с Иран не са възможни, докато Техеран продължава репресиите срещу продължаващите с месеци протести след смъртта на Махса Амини, млада жена, задържана през септември от нравствената полиция. Най-малко 527 души бяха убити, а над 19 500 арестувани на фона на безредиците, съобщава организацията „Активисти за човешки права в Иран“, следяща протестите.

Друга причина за раздразнението на американците, а все повече и на европейците, е въоръжаването от Иран на Русия с ударни дронове, с които неведнъж са били атакувани електроцентрали и цивилни цели в цяла Украйна. Остава неясно какво Техеран, който е преминал през сложни исторически периоди в отношенията си с Москва, очаква да получи в замяна за оръжейните си доставки за Русия. Ирански депутат намекна, че Ислямската република може да получи изтребители Су-35 за замяна на остарялата си въздушна армада, съставена от американски самолети, произведени преди 1979 г., макар подобна сделка да не потвърдена.

Подобни изтребители биха гарантирали сигурна въздушна отбрана за Иран, в частност, след като ядрените му съоръжения могат все по-лесно да бъдат атакувани. Израел, който е извършвал въздушни удари, за да осуети ядрените програми на Ирак и Сирия, предупреди, че няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрена бомба.

САЩ и Израел проведоха също най-големите си съвместни военновъздушно, сухопътно и военноморско учение тази седмица с над 140 бойни самолети, самолетоносачна ударна група и почти 8000 войници, наречено „Хвойнов дъб“. Пентагонът каза, че учението „не е насочено срещу някакъв конкретен противник или заплаха“. То обаче идва на фона на изострено напрежение с Иран и включва зареждане на самолети във въздуха, тренировки за поразяване и неутрализиране на противовъздушната отбрана на противника, все способности, които биха били ключови при нанасяне на въздушни удари.

Гроси каза, че засега не вижда „почти никаква дипломатическа активност“ в опит да се възстанови ядрената сделка с Иран, споразумение, което сега описва като „празна черупка“. Той обаче призова за повече дипломация в момент, когато на Техеран все още би му отнело време да проектира и да изпита всякакво възможно ядрено оръжие.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.