„Тихата война“ на Зеленски – срещу корупцията

Володимир Зеленски. Снимка: от тв екрана

Най-голямото сътресение в правителството на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия подчертава необходимостта президентът Володимир Зеленски да покаже на ключовите си западни партньори и на уморените от войната украинци, че има сериозни намерения да се справи с корупцията и да накаже лошите практики в управлението, констатира Ройтерс.

Внезапното напускане на повече от дузина служители през последните дни последва поредица от скандали и обвинения в подкуп, включително едно, свързано с министерството на отбраната. Само че… на война като на война, обвинението беше отхвърлено, което не попречи украинско общество да изрази протест срещу случващото се.

Корупцията в Украйна не е от днес. Списание „Тайм“ припомни, че според доклад от 2016 г. на Трансперънси интернешънъл (Transparency International) между 38% и 42% от украинските домакинства съобщават, че са давали подкуп за достъп до основни обществени услуги.

Но в момента битката на Киев с подкупите придоби още по-голямо значение, тъй като Украйна хем се бори за оцеляване, хем се стреми да се присъедини към Европейския съюз.

Нахлуването на Русия направи страната по-зависима от всякога от подкрепата на Запада, особено под формата на военна помощ, а международната общност даде ясно да се разбере, че иска да види подобряване на украинското управление. През юни миналата година ЕС ясно каза на Киев: „да продължи да укрепва борбата с корупцията, по-специално по високите етажи на властта, чрез проактивни и ефикасни разследвания, както и чрез надеждни резултати от съдебни преследвания и присъди.“ Кратко и ясно.

Прочистването, което продължи в сряда с напускането на петима областни прокурори, включваше служители, които бяха опетнени с предишни обвинения в подкупи, и други, чието отстраняване не беше свързано с това.

Сред най-известните случаи е този на заместник-министър на отбраната, който подаде оставка след информация, която той отрече, че министерството му е плащало до три пъти по-високи цени за продукти за войската от тези в магазините на дребно.

Президентски съветник, който беше набеден от местните медии, че кара лъскави коли, също напусна, както и висш прокурор, за когото местните медии съобщиха, че е отишъл на почивка в Марбея в Испания, пренебрегвайки военното положение.

Първи подаде оставка във вторник Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента, който отговаряше за регионалната политика и преди това работеше по предизборната кампания на Зеленски. Украински разследващи журналисти го обвиняват, че използва няколко скъпи спортни автомобила по време на войната – въпреки че отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов също подаде оставка след съобщения, че докато е „контролирал“ закупуването на хранителни продукти за войската, то се е извършвало по завишени в пъти цени от сравнително неизвестна фирма. Министерството нарече това „техническа грешка“ и заяви, че не е имало „пари под масата“.

Самият министър на отбраната – Олексий Резников – беше подложен на проверка по същата причина.

Във вторник бяха уволнени и редица други високопоставени служители, сред които:

-заместник-главният прокурор Олесий Симоненко;

-заместник-министърът на развитието на общините и териториите Иван Лукеря;

-заместник-министърът на развитието на общините и териториите Вячеслав Негода;

-заместник-министърът на социалната политика Виталий Музиченко.

„В компанията“ влязоха и областните управители на Днепропетровск, Запорожие, Киев, Суми и Херсон, допълва Би Би Си.

Коментирайки трусовете във вечерното си обръщение във вторник, Зеленски заяви, че те са „необходими за нашата защита“ и че „помагат за сближаването ни с европейските институции“.

Очевидно действията на Зеленски бяха в унисон с позицията на Брюксел, след като във вторник, когато заигра метлата, говорител на Европейския съюз заяви на брифинг, че официалните лица в Брюксел „приветстват факта, че украинските власти се отнасят сериозно към тези въпроси“, но че е необходима още работа по реформите.

Европейският съюз постави като една от необходимите да бъдат изпълнени задачи назначаването на нов директор начело на Националното антикорупционно бюро на Украйна – главната правоохранителна агенция на страната, създадена през 2015 г. за борба с корупцията.

Корупцията отдавна тормози Украйна, където богатството и ресурсите бързо се концентрираха в сравнително малко ръце след разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години.

Но справянето с подкупите стана още по-наложително, след като Европейският съюз предложи на Киев статут на кандидат член през юни миналата година, месеци след нахлуването на Русия. Сред изискванията за започване на преговорите в средата на юни председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посочи, че е необходимо Украйна да предприеме още стъпки за върховенството на правото и да прилага закона срещу олигарсите.

Макар и с нежелание, но украинската върхушка започва бавно и болезнено да осъзнава, че страната може да излезе като условен победител от войната с Русия само с помощта на широка коалиция от западни държави, която обаче вече постави условие за нулева толерантност към корупцията.

Украинската общественост, изтощена от 11-месечната война, очевидно също е била основна целева аудитория за уволненията и оставките. Защото с напредването на войната е все по-вероятно корупционните скандали да разпалват обществения гняв и че исканията за отчетност ще нарастват.

Проучване, публикувано този месец от Киевския международен институт по социология, установи, че само 25 % и 21 % от украинците имат доверие съответно на съдилищата и прокуратурата. А с неработеща правосъдна система битката с корупцията е обречена. Но същото проучване, в което са участвали близо хиляда респонденти от цяла контролирана от правителството Украйна, установи, че 84% от тях имат доверие на Зеленски – в сравнение с 27% година по-рано.

Определено егото на президента на Украйна, който в сряда навърши 45 години, се радва на широките похвали в страната и чужбина за ръководството си по време на войната. И няма да иска този авторитет да бъде подкопан от недоволство, насочено към него заради неговите служители.

Въпросът е ще има ли сили Зеленски да пребори корупционната пандемия. Защото е ясно, че за разлика от КОВИД-19, ваксина срещу подкупни чиновници и то по най-висшите етажи на властта в която и да е страна няма. Може пък да бъде създадена в украинската социална лаборатория, кой знае?

Може пък да се допусне, че Зеленски се стреми да получи „Оскар“ на политическата сцена, защото догодина в Украйна предстоят президентски избори? След почти четири години на власт много от избирателите все още смятат, че твърде малко се случва в областта на борбата с корупцията, съобщи Цет Де Еф. А все пак украинският президент обеща действия в тази посока в предизборната си кампания. Засега сред населението широко битува мнението, че политиците са се обогатили в личен план с помощта на САЩ, ЕС и други съюзници.

Остава да се види дали ще има промяна в правилата на играта.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.