Волгин преди войната: Русия няма никакво намерение да напада когото и да било

Петър Волгин. Снимка/ БНР

Петър Волгин на 29 януари 2022 г. по БНР:

„Глобални медии като CNN и BBC постоянно ни втълпяват как, ако не днес, то задължително утре Русия ще нападне Украйна. Става дума за елементарно пропагандистко клише, според което руснаците са агресивните злодеи, а на украинците е отредена (уж) прекрасната роля на невинната жертва. В крайна сметка, изглежда, че самите автори на този бездарен сюжет все пак са повярвали в него, защото всеки ден изглеждат все по-изненадани от факта, че руснаците не нападат Украйна. Ако притежаваха поне капка здрав разум, авторите на тези глупотевини може би щяха да осъзнаят, че Русия няма никакво намерение да напада когото и да било. И не защото управляващите в Москва са миролюбиви ангели. Не, това са прагматично мислещи хора, които чудесно разбират, че едно евентуално нападение няма да им донесе нищо повече от това, което вече си имат.

 

Нежеланието на Русия да атакува Украйна обаче силно изнервя глобалния русофобски лагер. Защото така няма причина за налагането на поредните санкции. Кой знае защо САЩ и техните най-верни съюзници, като Великобритания например, са убедени, че едни санкции ще се отразят болезнено на Москва и даже биха свалили Путин. Забележително е как хора, които се мислят за велики политици, стратези и анализатори, не се учат от грешките си.

В резултат на санкциите от 2014 г. Русия не само не пострада, а излезе по-силна. Както в икономическо, така и във военно отношение.

Ама сега санкциите щели да бъдат несравнимо по-страшни, отколкото наложените преди осем години, не мирясват русофобите. Толкова ужасяващи щели да бъдат, че руснаците нямало да имат възможност да си изтеглят най-модните приложения на телефоните и като че ли изобщо щели да се лишат от телефони, таблети и всичко от този род. Вероятно наистина има хора, които са в състояние да се вдигнат на революция, ако възникнат проблеми с телефоните им, заради спирането на доставките от Съединените щати. Само че нима Съединените щати са единственото място, което захранва целия свят с необходимите части?

Има една много симпатична ирония във факта, че евентуалните санкции срещу Русия ще предизвикат не разпада ѝ, а засилването на връзките с Китай.

Ако все пак държат на санкциите, антируските сили ще трябва да си измислят друга причина. Защото тази за „руското нахлуване в Украйна“ явно няма да се осъществи. Кремъл явно няма да направи това. Дори и украинският президент Зеленски призна този факт. Управляващите в Москва се държат така, както всички управляващи във всички уважаващи себе си държави – грижат се за националната сигурност. Причината, поради която Русия никога няма да се съгласи с членството на Украйна в НАТО, е същата, поради която САЩ няма да приемат Мексико, да речем, да членува в ОДКБ.

Руснаците също ще направят всичко възможно, за да защитят своята национална сигурност и поради тази причина няма да позволят в Украйна да бъдат разположени ракети, които за няколко минути могат да поразят основните им градове. Все си мисля, че двете държави в крайна сметка ще се договорят. Независимо от моментната войнстваща реторика.

 

 

Коментар в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР на 29 януари 2022 г.
(със съкращения, целият коментар в линка)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.