Намаляващите българи, политиците и партиите

По данни от последното преброяване в България живеят 6,5 млн. души. Най-малко половин милион от тях са сезонни работници по Гърция, Италия, Испания и др., тоест не пребивават в страната по половин година и нямат сигурни планове за живот тук, повечето са част от армията негласуващи.

Реално може да се говори за не повече от 6 млн. българи, които са трайно установени и работят в страната, макар че някои искат да емигрират, според социологически проучвания. И има постоянен поток навън – от последното преброяване 2011 г. до 2021 са емигрирали 344 хил.  (виж тук).

Да допълним с политическа окраска – успешното управление на ГЕРБ от 2009 г. насам е прогонило от страната към половин милион българи. Средно 35 хил. на година, без сезонните работници.

И сега се очертава разпарчетосан парламент, като в Италия, нови партии. Но има една особеност – Италия е почти 60 млн. население. И успяват да управляват със сложни коалиции, леви и десни правителства се редуват и се справят при огромен външен дълг и др. проблеми на страна, родила мафията, разтърсвана от безброй скандали за корупция през годините и др. Въпреки това елитът там, интелигенция, политическа класа, имат от какво да излъчат нови политици и нови партии.

У нас този слой е много тънък, в една държава като България по-качествено образованите, инициативни и икономически активни хора, които променят нещата, са не повече от 10%. Тези 10% от 6 млн. население са твърде малък брой. Не като 10% от 60 млн. Затова в Италия дори крайни партии излъчват лидер като Джорджа Мелони, която е на висоти над подобието й в България – Костадинов. Даже е обидно да я сравняват с т. нар. Копейкин.

И как да се появи в България нова партия, нова сила, като старите партии на статуквото са създали плутокрация – власт на забогателите от властта. Завладели са съдебната власт, използват я за рекет, владеят големите медии, институциите. Не допускат да се създадат нови партии, атакуват с всички средства всеки дръзнал да влезе в политиката (какъвто е случаят с ПП) или го превземат и превръщат в клиентелистка партия (какъвто е случаят с ИТН).

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.