Защо било скъпо у нас? Или защо България опустя и буреняса

Цените на храните у нас в някои случаи са в пъти по-високи от Западна Европа. Снимка: Флагман

 

Непрекъснато българи живеещи в чужбина, пишат в социалните мрежи какви са цените на храните там, в сравнение с България, че тук е по-скъпо, понякога в пъти. Колко бил кашкавалът, сиренето, маслото в Англия (където е скъпо по принцип), и в Германия, Испания и др. – по-евтино от България. У нас имало спекула и т. н.

Дали е само от спекула?

В края на соца в България има 11 млн. овце, сега вече има малко под 1 млн. и от този милион една част са броени по два пъти заради измами със субсидии. Тогава е имало над 2,5 млн. крави, сега има-няма 400 хил., да кажем, че правилно са ги изброили. От тях само 190 хил. са млекодайните крави, и са намалeли с 30 хил. спрямо предишната година (виж тук). Скоро и прясното мляко ще е вносно, от сухо мляко.

Е кога да е по-евтино сиренето и маслото – сега или когато има 10 пъти повече добитък?

Ако някой още не е разбрал, българите си ликвидираха селското стопанство. Сами. Ликвидация, с ликвидационни съвети.

Ликвидираха напоителни системи, овощни градини, зеленчукови полета, стада и редки породи за разплод и т. н. Затлачиха се повечето от 4000 язовира, построени през соца.

 

Ликвидация

 

Всичко това било от комунизма. Да върнем земята в реални граници.

И върнаха дребното земеделие на село, описано от Елин Пелин в разказа „На браздата”, в който Боне Крайненеца оре малка нива с мършавите Белчо и Сивушка.

Сега по 5-10 наследници на Боне Крайненеца притежават общо 30-ина декара наследство, пръснати на 20-ина парчета. Тук нива, там градина, там пасище по 1-2 декара. Така е в по-голямата част от България. И никога няма да го разделят това наследство.

Добитъка и овцете ги изклаха. И хората избягаха да търсят работа в чужбина, защото тук с ликвидацията на текезесетата, закриха пряко половин милион работни места, още толкова косвено – 160 консервни комбината, вързаните с тях стъкларски, тенекиджийски, хартиени фабрики и др., които ги снабдяват, и др., които пък снабдяват снабдителите със суровини.

От износител на домати за 30 страни, България сега внася две трети от доматите.
Ябълките са полски, чесън от Китай, Испания, смилянски боб с произход: Египет, картофи дори от Франция. И т. н.

Като ги пиша тия работи, ми казват, че съм комунист. Някои искат да ручат скъпо сирене и масло, но да е идеологически издържано. Червата им да къркорят правилно.

Да бяха преобразували собствеността на село, без да спират производството, но те не – ликвидация. Нито една източноевропейска страна не направи толкова глупава земеделска реформа.

 

В уж зловещия план „Ран-Ът”

 

за въвеждане на пазарна икономика в България има глава „Селско стопанство”. В нея предупреждават да не се раздробява земята и като се преобразува собствеността да не спира производството, защото ще бъде пагубно. Е, направиха точно обратното и стана пагубно.

Кой го направи? Има значение само за да си припомним как се развива българската глупост. Идеолозите бяха Желю Желев, Лучников, Филип Димитров, Васил Гоцев, една кохорта ранни седесари, адвокати и екзалтирани политкомисари на връщането на земята в реални граници и ликвидацията. И БСП не са невинни, като наследници на комунистите. Основната им грижа бяха „червените мобифони”, както ги нарече навремето Стефан Продев.

Куриози на българското земеделие – сред парцели за зърнопроизводство край Нова Загора са оставени малки парчета неподдържани лозя, чиито собственици не могат да се разберат или не искат да дават земята под аренда. А по-надолу се виждат ниви, които буренясват и обрастват с храсти. Снимка: Иван Бакалов

Седесарите развиха идеята, че България е била Швейцария на Балканите преди да дойдат комунистите, села и градове са цъфтели от изобилие. Всъщност Елин Пелин го е описал точно, няма художествена измислица. Българите от село са ходели с папуци от свинска кожа и са обували обувки чак като идат в казармата. Вижда се и на снимките от онова време. В мрежата може да се намери едно описание от тогавашен вестник на бедността в селото на писателя – Байлово. В наши дни, преди няколко години там откриха подземна градина за отглеждане на марихуана. Земеделието се развива.

Сега наследниците на Боне Крайненеца, които не могат да разделят своите 20-ина ниви по 1-2 декара, полека-лека ги продават.

 

Ще продължи десетилетия

 

Половината няма кой да ги купи, раздробени тук и там. Или дават под аренда онова, което може да се уедри, останалото пустее.

България буреняса, някогашни пасища се покриха с тръни. Арендатори орат ниви и даже не ги сеят, само прибират субсидия от 30-ина лева на декар и плащат от тях аренда. Вместо пари на декар, който иска може да вземе 5 бутилки олио, чиято цена е двойна и тройна, в сравнение с Италия, примерно. (Повече плащат само зърнарите в Добруджа).

Глупостта продължава и в наши дни. Субсидиите за животновъдство и земеделие у нас са в пъти по-ниски от тези в Европа. Никой не го е грижа. Тук основна грижа е хазарта. Питайте Данчо Цонев – Ментата. Бившо крупие, неизменно депутат от СДС и ДПС във всичките години на прехода. Той въвеждаше данъци, той е автор на закони и т. н. В резултат у нас най-добре е уреден хазарта, игрални зали има през 100 метра в градовете.

Ще ти направим закона за лотариите, ама ти ще помагаш…

Ручай скъпото, българино, и си избирай когото трябва, да те пази от комунистите.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.