Петер Павел: Украйна заслужава да влезе в НАТО веднага щом войната приключи

Петер Павел. Снимка: от тв екрана

Новоизбраният президент на Чехия Петер Павел заяви пред Би Би Си, че на Украйна трябва да бъде позволено да се присъедини към НАТО „веднага щом войната приключи“.

Павел, пенсиониран генерал от НАТО, заяви, че Украйна ще бъде „морално и практически готова“ да се присъедини към западния алианс след края на конфликта.

В първото си интервю за международните медии след избирането си генерал Павел категорично защити западната военна подкрепа за Киев, като заяви, че не бива да има „почти никакви ограничения“ за това какво да изпращат страните.

Говорейки от ренесансовия дворец Хржански, на няколкостотин метра от Пражкия замък, той заяви, че за него изпращането на западни изтребители като F-16 „не е табу“, но не е сигурен, че те могат да бъдат доставени в срокове, които да се окажат полезни за Киев.

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността за изпращане на F-16 тази седмица, въпреки че френският президент Еманюел Макрон заяви, че нищо не е изключено.

„Горд съм, че моята страна е една от първите, които предоставиха на Украйна значителна военна помощ“, каза той пред Би Би Си.

Чешката република беше първата западна държава, която изпрати танкове и бойни машини на пехотата – Т72 и БМП1 съветско производство – на Киев, част от поредица доставки на тежки оръжия, които според съобщенията са започнали още през март 2022 г.

Почти година по-късно, след много мъки и душевни терзания, страните, включително Обединеното кралство, Съединените щати и Германия, започнаха да отговарят на многократните призиви на Киев да изпратят модерни, произведени на Запад танкове като Leopard 2, Challenger 2 и M1 Abrams.

„Вероятно много малко хора биха могли да си представят, че западните държави биха желали да предоставят на Украйна модерни основни бойни танкове или артилерийски или противовъздушни системи с голям обсег на действие“, продължава той.

Сега, каза той, това е реалност. „Но в същото време виждаме, че това все още не е достатъчно“, за да се противодейства на значителните ресурси от хора и техника на Русия, добави той.

Той призна, че Киев е разочарован от скоростта на доставките, особено на западни танкове, които са изрично предназначени да пробиват дупки – в буквален и преносен смисъл – в съветските бронирани формирования.

Западните държави най-накрая се съгласиха да предоставят модерни танкове на Украйна, която в момента разчита на модели от съветската епоха

Украйна поиска 300 такива танка и твърди, че Западът досега е обещал да изпрати поне 120. Но генерал Павел заяви, че се надява това да се ускори – особено ако Русия започне очакваната си пролетна офанзива.

Новоизбраният президент отхвърли мнението, което отдавна се поддържа в някои европейски столици, особено в Берлин, че подобни доставки могат да се разглеждат като „ескалация“.

Русия предупреди, че увеличаването на доставките на западни оръжия ще доведе до все по-голямо пряко участие на страните от НАТО в конфликта.

„Ние нямаме алтернатива“, каза той. „Ако оставим Украйна без помощ, те най-вероятно ще загубят тази война. А ако те загубят – всички ние ще загубим.“

Новоизбраният президент Павел заяви също така, че той и другите европейски лидери са длъжни да обяснят на своето скептично – а в много случаи и уплашено – население за смисъла да се помага на Украйна.

„Нашите градове не се разрушават от руската артилерия и ракети. Но нашето бъдеще може да бъде унищожено, ако не подкрепим Украйна за успешен край на този конфликт.“

И той също така отхвърли твърденията – сред които и от човека, който се изправи срещу него този уикенд, бившия министър-председател Андрей Бабиш – че затваря вратата за дипломация.

„Щом има и най-малък шанс за мирни преговори, нека го подкрепим. Но от руска страна няма никакви признаци за това“, каза г-н Павел, който по време на кампанията често беше представян като подстрекател към война.

„Това, което трябва да се каже, е следното: краят на войната е изцяло в руски ръце. Необходимо е само едно решение от страна на президента Путин да изтегли силите си от Украйна и войната ще приключи.“

И след като тя приключи, каза той пред Би Би Си, той вижда ясно място за Украйна в НАТО.

„Украинската армия вероятно ще бъде най-опитната армия в Европа. Украйна заслужава да бъде част от общността на демократичните държави.“ „Вярвам, че те наистина го заслужават.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.