Как социолози и политолози прегърнаха корупцията

На протестите през 2020 г. Снимка: e-vestnik

 

Съжалявам, но като чуя и видя да ми говорят за „консенсус“ сред социолози и политолози, като тази сутрин по Нова, че корупцията не трябва да бъде пречка за разбирателство с ГЕРБ и ДПС, и трябва да бъде снета като тема, която пречи на пътя напред, ми иде да се гръмна. Особено когато „тонът за песен“ е зададен от класика на всяка власт в прехода Андрей Райчев.

Темата корупция е неразделна от базисното понятие за справедливост, около което могат да се градят общи съжителства, съществуване и действие. Няма как да съсъществуват крадец и крадения – могат, но не в демокрация, а във феодален строй.

Да призоваваш тази тема да мине назад в дневния ред е да кажеш в прав текст, че всички са корумпирани, или защото корупционните нагласи са масови (което е абсолютна и нагла лъжа) и, че кражбите ще бъдат неотменима черта на общото ни съжителство, е атентат срещу морала и здравия разум.

Казано с други думи – казват ни от екрана, че тази класа на политическите паразити, които станаха милиардери и милионери от публични средства през партиите на власт, ще продължават да ни управлява и налагат техния дневен ред. Райчев го разбирам, защото памперсите на публичните средства и достъпът до властта го направиха заможен и всеприсъствен по медиите. Но когато другите се съгласяват с него и няма различно мнение от екрана – значи цялата гилдия е вкарана в степен на зависимост, която и пречи да бъде полезна на обществото.

Да зовеш, че корупцията вече не е тема, защото ни разделяла е все едно да кажеш няма смисъл да се борим с вируса, нищо че температурата ни е над 38 градуса. Проблемът на корупцията у нас не е това, че Х хора ще краднат едни пари – това се случва навсякъде, а че корупцията е структуроопределящ признак на властта, проказа, която изяжда отвътре социалния ни организъм. Пътьом ни прави уязвими, до степен да нямаме признаците на единна нация, защото част от населението системно и устойчиви припознава своите интереси с интереси на чужди сили – основно Русия. А това пречи да вземаме оптималните за всички решения, върху СПОДЕЛЕН интерес.

Проказата на корупцията е тотална и е пленила дори органите, които трябва да се борят срещу нея – и политици и прокуратура. Но най-страшното е, че тя се превърна в заместващ всичко друго ориентир за ценности и развитие на новите поколения, тоест тя се възпроизвежда разширено и метастазите и превръщат мнозинството неучастващи българи в нея в жертви. Храни тези които са на власт, на практика по начин, който опровергава демокрацията и стремежа да преуспееш чрез собствен труд и образование, като се конкурираш на пазара на труда и на възможностите. Подменя цялата база на общественото развитие с някакъв уродлив фейк, който ни превръща в крепостни граждани на няколко партийни и политически феодала.

Навсякъде има корупция, но у нас тя управлява и задава тона и координатите на възможното за всеки един от нас, като се започне от най-високото място в държавата, до всеки обикновен човек.

Райчев вдига тази тема със „стига с тази корупция“, за да обслужи ГЕРБ и ДПС, но за мен и за вас примиряването е равнозначно на смърт.

И не, не вярно, че нямаме друг изход – имаме. Не е вярно и, че всичко от лятото на 2020 година, е загубено. Това, което постигнахме до сега е, че типове като Борисов и ГЕРБ самостоятелно няма да бъдат на власт и да насаждат техните ценности като общи.

Да, те са партията на милионерите с лидер милиардер, но целият им партиен елит имат проблем да съхранят и възпроизведат/поддържат този материален и социален статут в бъдеще, именно защото властта им се изплъзва.

Да, за сега ситуацията е патова, или по-скоро е в динамично равновесие, но те нямат бъдеще, играят в отбрана – в абсолютно същото положение са както Русия по отношения на войната в Украйна. Те са в окопа и водят отбранителни действия, компрометират и интригантстват, но не могат да вземат инициативата и да преминат в настъпление – за това търсят примирие (точно това, което предлага Райчев). ТЕ нямат бъдеще – защото освен повече от старото, не могат да предложат нещо ново.

И тук, държателите на производния от Русия тукашен модел, не могат да се модернизират, да възприемат политически по-конкурентни политики и поведение, защото не можеш да европеизираш Путин, Дугин, Медведев. Те са друга планета.

Напротив, виждам изход от тази ситуация (въпреки че предстоящите избори ще се манипулират и фалшифицират по традиционния начин) – и той е точно противоположен на това, което Райчев говори. На хората няма да им писне от избори, а от предлагането на една и съща стока от едни и същи хора. Протестният вот дреме и е въпрос на усет и послания да бъде възбуден. ГЕРБ доказа, че не може да даде власт на своите избиратели, нито че може да я задържи в бъдеще, както на национално, така и на местно равнище.

Просто трябва да бъдем търпеливи, упорити и неотклонни, като „китайска капка“, и уверени, че Системата е разклатена, макар и бавно, съпротивителните им сили отслабват, а силите на промяната имат на своя страна историческата логика и обективната необходимост/възможност да сторят това за което са призвани.

– –
От фейсбук-страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.