Полша пред дилема за противоракетния щит

Американският президент Джордж Буш и министър-председателят на Полша си стиснаха ръцете в Белия дом на 10 март, но подробностите около противоракетния щит в страната все още не са решени. Снимка: Ройтерс

Дадената от НАТО благословия за американските планове за противоракетен щит в Европа и признаците, че те ще получат мълчаливото съгласие на Русия, засили натиска над Полша да приключи преговорите с Вашингтон за домакинството на базите. Полша постави твърди условия, за да се съгласи с разполагането на 10 американски ракети-прихващачи на своя територия, включително искане Вашингтон да похарчи милиарди долари за модернизиране на полската противовъздушна отбрана. Освен това премиерът Доналд Туск призова Вашингтон да убеди Русия да прекрати съпротивата си, като заяви, че Варшава не може да си позволи лоши отношения с голямата си съседка и бивш господар. Последното искане беше НАТО да даде одобрението си за противоракетната отбрана, след като редица партньори на Полша от Европейския съюз, които са и членове на алианса, реагираха хладно на идеята.

След като последните две условия в общи линии бяха изпълнени на срещата на върха на НАТО миналата седмица, сега за Полша ще бъде трудно да се отметне, без сериозно да навреди на отношенията си с Вашингтон, дори и да не получи всички оръжия, които иска, смятат анализаторите.

Според дипломати преговорите за щита напредват. Те прогнозират, че Съединените щати ще изпълнят наполовина полските условия, което ще постави Туск пред дилема – дали да приеме една не съвсем изгодна сделка, или да остане без нови оръжия и с влошени отношения със САЩ. Ако избере втория вариант, Туск може да си спечели някои приятели в Европа, където гледат с подозрение на тесните връзки на Полша с Вашингтон, но ще предизвика отрицателна реакция в собствената си страна.

Анализаторите прогнозират, че консервативната опозиция начело с президента Лех Качински ще реагира бурно, обвинявайки Туск, че е съсипал отношенията с американците, върху които се гради полската сигурност след падането на комунизма през 1989 година. Този аргумент ще намери широк

Поляци протестират пред полския парламент срещу разполагането на елементи от противоракетния щит в Полша. За да допуснат ракети-прихващачи на своя територия, поляците поставиха твърди условия, включително отпускането на милиарди долари за модернизиране на полската въздушна отбрана. Снимка: Ройтерс

отглас в полското общество, макар че то се отнася скептично към противоракетния щит. „Сега, когато НАТО вече подкрепи плана и Русия изглежда се е примирила с идеята, Полша няма избор, освен да приеме щита“, заяви Збигнев Левицки, експерт по полско-американските отношения във Варшавския университет.

Републиканската администрация на САЩ се стреми да финализира преговорите преди да изтече мандатът на президента Джордж Буш в края на годината – факт, който според някои полски представители им дава инструмент за натиск, за да наложат исканията си. Други смятат, че Полша рискува да прекали и може да изпусне сделката и от нея да се възползва друга европейска страна. Те изтъкват, че Чехия, също бивш съветски сателит, се съгласи да приеме втория елемент от щита – гигантски радар, който е гръбнак на системата – без да поставя каквито и да било условия за военна помощ.

Полските представители настояват, че няма да отстъпят от дългия списък с оръжия, които искат да получат, включително батареи зенитни ракети „Пейтриът“, които да пазят полските градове от атака с ракети със среден обсег. Те припомнят обещанието, което президентът Буш даде на Туск във Вашингтон през март, че САЩ ще изпълнят исканията на Варшава. Изтъкват също, че полското общество, което общо взето е скептично настроено към противоракетния щит, няма да приеме сделка, която не засилва съществено полската отбрана.

Аналитици и дипломати са единодушни, че американската страна е готова да изпълни някои полски искания, но смята останалите за неразумни. „Полските генерали направиха някои фантастични искания, а дори не е ясно дали наистина имат нужда от нещата, които поискаха“, заяви източник, запознат с преговорите.

Ракетите „Пейтриът“ са спорен момент, понеже Пентагонът и дори някои полски експерти се съмняват, че Полша е застрашена от ракетна атака със среден обсег. „Аргументът на полските генерали е: Дайте ни играчките и не му мислете как ще ги използваме после“, обясни дипломат, запознат с преговорите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.