Белгиец снима 200 изоставени училища в България

Снимка: Александър Дюмарей


Снимките на Александър Дюмарей са в основата на проекта за български павилион на архитектурното биенале във Венеция

Павилионът, който ще представя България от май до ноември на архитектурното биенале във Венеция, Италия, има белгийски привкус. Проектът, който беше избран след конкурс, се основава на серия от снимки на запустели училища, направени в България от фотожурналиста Александър Думарей, пише бегийското издание VRT NWS. През последните няколко седмици той участва в окончателното проектиране на павилиона, който ще бъде открит на 20 май в един от обектите, заети от Биеналето във Венеция. В сътрудничество с екип от български архитекти и графични дизайнери.

България участва за втори път във Венецианското биенале. Българското министерство на културата обяви конкурс за архитектурен проект, който да представи страната на тема „Лабораторията на бъдещето“ на 18-ото международно архитектурно изложение. Сред 34 подадени предложения проектът „Образованието е движение от мрак към светлина“ беше избран от Министерството на културата.

Архитект Борис Тикварски и екипът му са вдъхновени от снимки на изоставени български училища, направени от фотожурналиста Александър Думарей (38 г.), който е специалист по документални репортажи за архитектурата и е очарован от празни, разрушени сгради, които все още носят следите на някогашния блясък и интензивна човешка дейност. Той пътува до много страни в търсене на тези пренебрегнати места.

„Работя по този проект от дълго време. Затова се радвам, че чрез Венецианското биенале той може да достигне до по-широка публика“, обяснява Александър Дюмарей пред VRT NWS. „От 2016 г. насам съм пътувал до България десет пъти, за да снимам запустелите училища там. С течение на времето проектът се разрасна, защото бях поразен от големия брой необитаеми училища в тази страна. Междувременно снимах повече от 200 училища и направих хиляди снимки, някои от които бяха публикувани онлайн. Архитектът Борис Тикварски ги е открил случайно. Малко след Коледа той се свърза с мен. И тогава проектът бързо се оформи.

За по-малко от месец трима български архитекти и един графичен дизайнер създават проект за български павилион за Венецианското архитектурно биенале, като използват снимките на Александър Дюмарей като отправна точка. Смел проект, тъй като показва България по-скоро като страна в упадък, отколкото като страна с процъфтяващо бъдеще. Символ на това са празните училищни скамейки и отсъствието на ученици.

„Изоставените училища изобразяват по много пряк начин тази регресия в България. За петнадесет години населението е намаляло с 10%. Смъртността е висока, а раждаемостта е много по-ниска. И много българи напускат страната си – най-бедната в Европейския съюз – в търсене на по-добра работа. Да се покаже тази негативна страна на България на престижно международно събитие като Венецианското биенале е смел ход. Въпреки че това е реалност, която страната познава отдавна. Празните училища са нещо като канарче в мината: те са първият признак за постепенното изчезване на населението в селата“, казва Дюмарей.

Противоречия

Изборът на този проект от страна на Министерството на културата не остана незабелязан от българските медии. „Разбирам спора, защото изоставените училища не показват най-добрия образ на България. Но от друга страна, нашият проект разказва по много директен начин за съвременна България. Мисля, че това е причината, поради която журито го избра, наред с много други. Обикновено плановете за павилиона се пазят в тайна до откриването на Биеналето, но българските членове на екипа вече разкриха много елементи от него с надеждата да се противопоставят на критиките“, казва фламандският фотограф.

Сега, след като министерството е направило своя избор, българският екип работи усилено по конкретната реализация на първите скици. „Фотосерията ми е готова и ще проследя изследванията по темата. Ще бъде постижение да завършим всичко за откриването на биеналето на 20 май. Бюджетът на българския екип е много малък в сравнение с другите страни – около една десета от бюджета на големите държави – и разполагаме само с три месеца и половина, за да разработим павилиона.“

„Възнамеряваме всичко да бъде построено в България и след това да бъде изпратено в Италия. Това ще бъде огромна логистична операция. Така или иначе ще отида във Венеция, за да видя крайния резултат. Междувременно, разбира се, ще следя напредъка на проекта. Изключително съм горд, че моите снимки ще бъдат изложени на архитектурното биенале във Венеция“, споделя Александър Дюмарей.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.