Гешев срещу Бобоков 0:1. Прекратиха уж разследване след 32 месеца поради липса на престъпление

Пламен Бобоков. Снимка: Капитал

Днес стана известно, че близо три години след началото на разследване срещу бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов, прокуратурата го е прекратила.

Разследването срещу Узунов и Бобоков беше образувано на 18 юни 2020 г. Двамата бяха обвинени за „престъпен сговор“, както и за престъпления по служба от страна на Узунов. Наказателното производство стана повод и за акцията на МВР и закритите вече специализирана прокуратура и бюро за защита на свидетелите към главния прокурор, които влязоха в президентството.

„Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни“, казва адвокатката на Бобоков Ина Лулчева. Тя обяви, че Бобоков ще съди държавата. Делото ще е за това, че изобщо е повдигнато обвинение, като прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира.

Разследването е продължило 32 месеца. Според Лулчева това е още едно доказателство, че прокуратурата е безконтролна и в някакви случаи не се подчинява на закона. „Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т. е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неудобни лица“, козва Лулчева. Тя обяснява, че срещу този произвол на прокуратурата не може да се реагира, освен да се съди държавата. Прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата, но с парите на данъкоплатците, когато бъде осъдена.

„След като бяха задържани за 24 часа без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на господин Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави“, казва още Лулчева.

Узунов и Бобоков ocъдиxa пpoĸypaтypaтa зa бeздeйcтвиe пo пoвдигнaтитe им oбвинeния и нapyшeнo пpaвo нa paзглeждaнe нa дeлoтo им в paзyмeн cpoĸ. На 23 декември 2021 г. Coфийcĸият гpaдcĸи cъд реши, че пpoĸypaтypaтa трябва да плати на всеки от двамата пo 3000 лв. oбeзщeтeниe плюс aдвoĸaтcĸи paзнocĸи, дъpжaвни тaĸcи и дp. През ноември 2022 г. двамата осъдиха държавното обвинение за втори път, като на всеки от тях съдът присъди обезщетение в размер на 10 хил. лв.

От прокуратурата съобщиха, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима – Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски. Шестимата са обвинени за участие в престъпна група, извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, опасно управление на отпадъци и незаконен превоз, както и избягване плащането на данъци.

Софийският апелативен съд е върнал делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. От прокуратурата съобщават пред БТА, че рредстои „прецизиране на обвиненията и тяхното предявяване на обвиняемите, след това – отново внасяне на делото в съда“.

По делото са разпитани над 200 свидетели, назначени са множество експертизи. Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 8 февруари 2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно. На 9 декември 2021 г. делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

На 8 април 2022 г. отново бе внесен обвинителен акт за разглеждане, съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд, който даде ход на делото на 15 ноември м. г. Защитата обаче е обжалвала пред горната инстанция, Апелативният съд е приел доводите за нарушения в обвинителния акт и е върнал делото на прокуратурата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.